15. listopadu 2016 • 10:36

Trpaslík vrací úder! Müllerovi poslali 10 důvodů, proč hrát se San Marinem

Autor: dvo, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že zápasy s námi jsou zbytečné a nemají ani špetku profesionality? Takové nařčení si San Marino od německého fotbalisty Thomase Müllera nenechalo vůbec líbit. Mluvčí sanmarinského olympijského výboru Alan Gasperoni hvězdě Bayernu Mnichov napsal na facebooku otevřený dopis, ve kterém se snaží v deseti bodech vysvětlit význam pátečního utkání s Němci. „Myslím si, že ten zápas byl velmi užitečný. Podívejte se na to a dejte mi schválně vědět, co si o tom myslíte,“ píše úvodem Gasperoni.



Snadná výhra 8:0 a splnění povinnosti. Tak by se dal popsat páteční duel kvalifikace MS mezi San Marinem a Německem. To by však německá hvězda Thomas Müller nesměla po utkání zvolit tak necitlivá slova. „Smysl takových zápasů mi uniká. Zvlášť v tak nabitém kalendáři,“ postěžoval si. „Takové zápasy nemají co do činění s profesionálním fotbalem,“ dodal.

Německý fotbalista Thomas Müller v souboji se sanmarinskými fotbalisty
Německý fotbalista Thomas Müller v souboji se sanmarinskými fotbalisty

A to si fotbalová federace malého jihoevropského státu, který má pouze 31 tisíc obyvatel a leží v italském vnitrozemí, nenechala líbit. Prohlášení Němců se nelíbila sanmarinskému ministrovi pro sport a cestovní ruch Teodoru Lonferninimu, který proto vyzval Müllera a německý svaz, aby se omluvili. "Němci sice jsou mistři světa, ale nejsou páni světa," citoval politika server RTV San Marino.

„Nejmilejší Thomasi Müllere,“ začíná zase dopis mluvčího sanmarinského olympijského výboru Alana Gasperoniho adresovaný německému fotbalistovi.  „Máte pravdu. Zápasy jako ten v pátek jsou o ničem. Pro vás. Na druhou stranu, vy jste do San Marina nemusel vůbec cestovat. Mohl jste víkend bez bundesligy strávit tím, že byste ležel na pohovce s ženou ve vaší luxusní vile, nebo, kdo ví, třeba byste mohl být na nějaké reklamní akci některého z vašich sponzorů,“ rýpl si Gasperoni do jedné hvězd Bayernu Mnichov, než vypsal deset bodů, které mají vysvětlit důležitost pátečního utkání.

Podívejte se na ně!

1. Zápas, který je podle vás zbytečný, ukázal, že ani proti tak slabému týmu, jako je San Marino, nedokážete skórovat – a netvrďte mi, že jste nebyl naštvaný, když vás brankář Simoncini vychytal.

2. Jasně se ukázalo - a to platí především pro vaše nadřízené (Franze Beckenbauera a Karla-Heinze Rummeniggea) - že fotbal nepatří pouze jim, ale všem, kteří ho milují. Ať se vám to líbí nebo ne, i my jsme součástí.

3. Stovky novinářů z celého světa si připomnělo, že stále existují chlapci, kteří následují své sny a nepodléhají vašim pravidlům.

4. Ukázalo se, že se Němci nikdy nezmění. Historie vás přece učila, že nadřazenost není vždycky zárukou vítězství.

5. Dvěma stům chlapců ten zápas ukázal, proč po nich jejich trenéři denně chtějí, aby tvrdě pracovali. Kdo ví – třeba ne všem se jednou poštěstí zahrát si proti mistrům světa.

6. Zápas mimo jiné posloužil k tomu, aby naše (i vaše) federace získala peníze z vysílacích práv. Třeba nyní stavíme fotbalové hřiště v jedné z odlehlých vesnic. A to jenom díky příjmům z televizních práv z takového utkání. Vy se svým platem byste na to šetřil půl roku. To není špatné, co?

7. Duel se postaral o to, aby země rozlohou velká asi jako vaše mnichovské hřiště, se dostala do několika předních médií díky dobré věci, protože na fotbale není nic špatného.

8. Díky zápasu s námi mohl váš spoluhráč Gnabry debutovat v národním týmu – a dokonce vstřelit rovnou tři góly.

9. Obyvatelé San Marina si znovu připomněli, že mají vlastní fotbalovou reprezentaci a jsou za ni šťastní.

10. Uvědomil jsem si, že i když nosíte ty krásné dresy od adidasu, vždycky budete těmi, kdo si do sandálů obouvají bílé ponožky.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud