2. července 2018 • 15:32

Modričova penaltová odvaha. Trenér žasl: Fascinující. Co kdyby opět selhal?

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mohl rozhodnout, v klíčové chvíli však selhal. Chorvatský záložník Luka Modrič neproměnil v prodloužení osmifinále mistrovství světa proti Dánsku za stavu 1:1 pokutový kop a napínavý zápas pokračoval až do penaltového rozstřelu. V něm ale opora Realu Madrid znovu prokázala, jak výjimečným hráčem je. Modrič se chladnokrevně vydal kopat podruhé, reparát zvládl a pomohl Chorvatům k postupu mezi nejlepší osmičku turnaje.



Jako správný kapitán na sebe vzal v klíčové chvíli odpovědnost. Když stoper Jörgensen pár minut před koncem prodloužení zastavil pronikajícího Rebiče před gólem do prázdné brány, Modrič si postavil míč na značku pokutového kopu a chystal se Chorvaty výrazně přiblížit k postupu. Vystřelil po zemi k tyči, tak – jak plánoval. „Celé ráno jsem studoval, jak dát Schmeichelovi gól,“ prozradil po zápase. Dánský brankář však směr jeho pokusu vystihl.

Modrič mohl být smutným hrdinou, na zahozenou penaltu v tolik důležité chvíli by Chorvaté jen tak nezapomněli. Proto se čekalo, že se během rozstřelu jen ukryje do hloučku spoluhráčů a znovu už kopat nepůjde. To by však na borce jeho formátu bylo příliš jednoduché. Na dvaatřicetiletého záložníka přišla řada ve třetí sérii, kdy se znovu postavil proti nahecovanému Schmeichelovi.

Tentokrát nic nevymýšlel a poslal míč doprostřed brány. Měl štěstí, dánskému brankáři nechybělo moc, aby balon nohama vykopl. Jenže na něj nedosáhl a Modrič si mohl oddechnout. Za pár minut se jeho úleva ještě znásobila, když Ivan Rakitič po třech neúspěšných pokusech Dánů rozhodl o chorvatském postupu.

Obrovská euforie Chorvatů po postupu! Na penalty vyhráli 3:2
Obrovská euforie Chorvatů po postupu! Na penalty vyhráli 3:2

Trenér Zlatko Dalič po zápase vyzdvihl právě svého kapitána. „Fascinuje mě jeho odhodlání jít kopat penaltu poté, co neproměnil tu v prodloužení. Dokážete si představit, kdyby opět selhal? Ale je to skvělý hráč,“ chválil Modriče šťastný kouč. Slova obdivu slyšel i brankář Monaka Daniel Subašič, který třemi chycenými penaltami vyrovnal rekord světových šampionátu. Totéž dokázal jen Portugalec Ricardo ve čtvrtfinále MS 2006 proti Anglii. „Byl náš hrdina, podržel nás, když jsme nejvíc potřebovali,“ podotkl Dalič.

Chorvatsko tak po suverénní jízdě základní skupinou zvládlo i dlouhé drama v osmifinále. A nasazení do slabší poloviny pavouka naznačuje, že ani čtvrtfinálový souboj s domácím Ruskem nemusí pro Modriče a spol. znamenat stopku. „Došli jsme daleko a nemáme v úmyslu tady končit. Ale jsem si jistý, že stejně přemýšlejí i Rusové. Nesmíme být arogantní, bude to pro nás velký test,“ uvedl trenér Dalič.  

Znovu se bude moct spolehnout i na významný přínos svého lídra, který jako kdyby svou vizáži a vystupováním mezi fotbalové hvězdy ani nepatřil. S Realem Madrid Modrič na klubové úrovni vyhrál v podstatě všechno, co mohl, velký reprezentační úspěch mu však uniká. Vždyť na MS 2014 Chorvaté nepostoupili ze skupiny, na šampionát do Jihoafrické republiky se o čtyři roky dřív vůbec nekvalifikovali. A čtvrtfinále EURA 2008 je už celkem dávnou minulostí. Teď účast mezi nejlepší osmičkou velkého turnaje minimálně zopakují a věří, že mohou dojít ještě dál. I díky kapitánovi, který má nervy ze železa.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud