2. července 2018 • 20:00

Na pátém mistrovství v problémech. Rekordmana Márqueze vyšetřují v USA

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mexický fotbalista Rafael Márquez se stal první hráčem, který zasáhl do zápasu vyřazovací fáze na pátém mistrovství světa. Devětatřicetiletý kapitán týmu se zapsal do historie šampionátů díky tomu, že nastoupil do dnešního osmifinále proti Brazílii v Samaře.



Hráč mexického klubu Atlas Márquez si poprvé vyřazovací fázi na MS zahrál v roce 2002 a poté nechyběl v osmifinále na dalších čtyřech turnajích včetně nynějšího v Rusku.

Vedle něj se na pěti světových šampionátech představili už jen jeho krajan Antonio Carbajal, Němec Lothar Matthäus a italský brankář Gianluigi Buffon, kterého o start na rekordním šestém MS připravila porážka v loňské baráži se Švédskem. Ani jeden z nich si však na rozdíl od Márqueze nezahrál pětkrát play off.

Márquez se zároveň stal prvním hráčem historie, který na pěti šampionátech hrál v základní sestavě. V předchozím průběhu turnaje v Rusku byl střídajícím hráčem, ale proti Brazílii se poprvé dostal do zahajovací jedenáctky. Na hřišti vydržel jen do polčoasu.

V 39 letech a 139 dnech je bývalý hráč Barcelony také nejstarším fotbalistou z pole ve vyřazovací fázi MS od legendárního Angličana Stanleyho Matthewse, jenž v roce 1954 hrál v 39 letech a 145 dnech.

Márquez ale není jen lamačem rekordů, letošní šampionát je pro něj dost zvláštní. Zkušeného zadáka totiž ve Spojených státech vyšetřují kvůli podezření z praní peněz pro drogový kartel. V USA je na černé listině, což pro něj znamená několik věcí - na turnaj se musel dopravit sám, jiným než americkým letadlem, nemůže dostat cenu pro hráče utkání, kterou sponzoruje pivovar Budweiser, a hlavně za svou účast vůbec nedostává zaplaceno. Přijetí mezinárodních plateb by mu taky mohlo způsobit potíže.

Góly

Domácí: 51. Neymar, 88. Firmino

Hosté:

Sestavy

Domácí: Alisson – Fagner, Silva (C), Miranda, Luís – Paulinho (80. Fernandinho), Casemiro – Willian (90+1. Marquinhos), Coutinho (86. Firmino), Neymar – Jesus.

Hosté: Ochoa – E. Álvarez (55. J. dos Santos), Ayala, Salcedo, Gallardo – H Herrera, R. Márquez (C) (46. Layún), Guardado – Vela, J. Hernández (60. Jiménez), Lozano.

Náhradníci

Domácí: Cássio, Ederson, Danilo, Geromel, Marcelo, Marquinhos, Augusto, Fernandinho, Fred, Firmino, Taison

Hosté: Corona, Talavera, Aquino, Corona, dos Santos, dos Santos, Gutiérrez, Layún, Fabián, Jiménez, Peralta

Karty

Domácí: Luís, Casemiro

Hosté: E. Álvarez, H Herrera, Salcedo, Guardado

Rozhodčí

Rocchi – Di Liberatore, Tonolini (vš. Itálie)

Stadion

Samara Arena, Samara

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud