12. července 2018 • 16:08

Chorvatské šílenství! Lidé vybírali z bankomatů, vláda zasedla v dresech

Autor: ČTK, iSport.cz, apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

V ulicích chorvatských měst se středeční vítězství fotbalového týmu nad Anglií bouřlivě slavilo dlouho do noci. Tamní deníky zveřejnily množství fotografií ze zaplněných náměstí, kde v přeplněných kavárnách jásají lidé ověnčení chorvatskými vlajkami. Další tisíce Chorvatů nasedly do aut, projížděly ulicemi a troubily, vše doprovázely ohňostroje. Historický postup do finále světového šampionátu se projevil dokonce i na zasedání vlády. Její členové ve čtvrtek jednali v národních dresech.



Obrovské množství fanoušků se shromáždilo zejména v centru Záhřebu na náměstí Bána Jelačiče, kde přenos ze semifinále mistrovství světa v Rusku sledovali na obří obrazovce. Ještě před úvodním hvizdem přišla studená sprcha v podobě deště, následně pak rychlý gól Angličanů. To ale Chorvaty neodradilo, a když postupně padly dva chorvatské góly, metropole se začala pod návalem oslav doslova otřásat v základech.

Jak napsal deník Jutarnji list, celé Chorvatsko nyní žije fotbalem. "Když hrají Daličovi chlapci, z bankomatů se vybírají peníze, jako kdyby zítřek neměl nikdy nastat," uvedl list na úvod svého článku popisujícího atmosféru v balkánské zemi.

Fotbalové zápasy se sledují hlavně v ulicích měst a v kavárnách, kde se platí v hotovosti. Podle údajů z bank se v této souvislosti zvýšilo za posledních pár dní množství peněz vybraných z bankomatů o 30 procent nad běžným průměrem.

Zvýšily se rovněž prodeje nejrůznějších chorvatských kulinářských pochoutek, jako jsou chorvatské čevapi (v Česku známé jako čevabčiči) a dalších grilovaných jídel. Od začátku mistrovství se údajně již snědlo přes devět milionů čevabčič. Vyprodané jsou i speciální fotbalové dorty a koláče.

Fotbal zasáhl i do jiných odvětví. Plno hlásí rovněž tamní kadeřnictví, kde všichni chtějí nabarvit vlasy na červenobílou šachovnici, ze které se skládá reprezentační dres. A příliv klientů očekávají i tetovací salóny.

Jsou však i chvíle, kdy musí jít fotbal stranou a přednost mají jiné povinnosti. To ukázali chorvatští hasiči, kteří sledovali penaltový rozstřel čtvrtfinále mezi Chorvatskem a Ruskem. Těsně předtím, než Ivan Rakitič proměnil rozhodující postupovou penaltu, se ozval signál a oni museli konat. Klobouk dolů před tím, že nečekali, jak penalta Rakitiče dopadne, a bez jakéhokoliv zaváhání se začali oblékat a vyrazili do akce.

Později se ukázalo, že šlo pouze o nahrané video, které se váže k přezdívce reprezentace „Vatreni“, což ve volném překladu znamená ohniví kluci (vatra = oheň, vatrogasci = hasiči). Hasiči tak natočili video, aby fanoušci byli během semifinále opatrní s pyrotechnikou a oni se mohli v klidu dívat také.

Postup do finále světového šampionátu měl dokonce dopad na jednání chorvatské vlády. Její členové se ve čtvrtek sešli v dresech fotbalové reprezentace. Ministerský kabinet tak oslavil vítězství "Vatreni" 2:1 nad Anglií po prodloužení ve středečním semifinále mistrovství světa.

Chorvaté poprvé v historii postoupili do finále světového šampionátu a v neděli si zahrají o zlato s Francií. "To, co se stalo v Moskvě, je nejlepší možná propagace našeho státu v globálním měřítku," řekl novinářům premiér Chorvatska Andrej Plenkovič. "Je to úspěch malé země s obrovským srdcem," doplnil politik, jenž zápas s Anglií osobně navštívil.

Členové chorvatské vlády dorazili na čtvrteční zasedání v národních dresech
Členové chorvatské vlády dorazili na čtvrteční zasedání v národních dresech

Velkou fotbalovou fanynkou je i chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová, která po osmifinále i čtvrtfinále hráče rovněž v reprezentačním dresu pozdravila v šatně. Na semifinále chyběla kvůli účasti na summitu NATO v Bruselu, ale utkání sledovala alespoň na dálku.

"Dívali jsme se při večeři. Bylo to skvělé, protože většina spojenců nám fandila," uvedla Grabarová-Kitarovičová. "Tohle bude úspěšný summit a my v neděli zvítězíme," dodala prezidentka, která by na finále s Francií v Moskvě neměla chybět.

DEBATA SPORTU: Favorité nepřinesli nic nového. I proto jsou Chorvaté ve finále
Video se připravuje ...

Hvězdou utkání byl Perišič. Anglie se na zápas špatně připravila, říkají Krejčí a Dobiáš
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud