Jan Malý
8. září 2021 • 15:30

„Češi“ udrželi Slovensko ve hře o MS. Souhra rivalů z S i liberecká krása

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparťansko-slávistická souhra a parádní liberecká trefa udržely Slováky ve hře o mistrovství světa. Parta okolo kapitána Marka Hamšíka udolala Kypr 2:0 a po šesti kolech z deseti ztrácí v kvalifikační skupině čtyři body na Chorvatsko a Rusko. „Mnoho lidí tvrdí, že nemáme šanci, ale já tomuto mužstvu věřím,“ pravil odhodlaně trenér slovenské reprezentace Štefan Tarkovič.



Tři hráči z české FORTUNA:LIGY nastoupili v základní sestavě Slovenska v kvalifikačním duelu proti Kypru a všichni zásadně pomohli k výhře 2:0. Postarali se totiž o obě branky. Nejprve v 55. minutě odcentroval z levé strany sparťanský obránce Dávid Hancko, v pokutovém území pohotově a přesně zakončoval slávista Ivan Schranz.

Třináct minut před koncem se pak nádhernou ranou z více než dvaceti metrů prosadil liberecký bek Martin Koscelník. „Byl jsem poslední hráč, když se ke mně balon odrazil. Nechtěl jsem nic vymýšlet, tak jsem vystřelil. Byl to jeden z nejkrásnějších gólů v mé kariéře,“ usmíval se Koscelník. „Jsem rád, že podal dobrý výkon a pomohl týmu,“ chválil legionáře z české ligy trenér Štefan Tarkovič.

Mohl se opřít i o Schranze s Hanckem. Slávistický šutér potvrdil solidní produktivitu, kterou po přestupu do Edenu vykazuje. „Po vstřelené brance nám spadl velký kámen ze srdce,“ ulevil si Schranz.

Dávid Hancko ve slovenském dresu v zápase proti Kypru
Dávid Hancko ve slovenském dresu v zápase proti Kypru

Hancko se přizpůsobil Tarkovičově strategii a kmital na levém kraji obrany. „Dávid přijel na sraz jako stoper, ale situace se zkrátka takhle vyvinula. Umí pomoct mužstvu i na téhle pozici a všichni jsme viděli, že předvedl dobrý výkon. Má instinkt, ve finální fázi si umí naběhnout a přihrát,“ radoval se osmačtyřicetiletý kouč.

Slovensko si výhrou nad Kyprem udrželo naději na postup na mistrovství světa do Kataru, i když jinak si během tohoto zářijového srazu situaci ve skupině spíš zkomplikovalo. Předtím totiž remizovalo ve Slovinsku a prohrálo doma s Chorvatskem. Momentálně ztrácí Tarkovičův výběr čtyři body na Chorvatsko a Rusko, do konce zbývají čtyři zápasy.

Říjnový blok bude pro Slováky rozhodující, hrají dvakrát venku na půdě hlavních konkurentů. Nejprve v Rusku, pak v Chorvatsku. „Mnoho lidí tvrdí, že nemáme šanci, ale já tomuto mužstvu věřím. Když budeme hrát dobře, tak kde je psané, že ten venkovní dvojzápas nemůžeme zvládnout?“ zamyslel se Tarkovič.

Hlavní slovenský stratég zůstává odhodlaný. „Nemůžeme jít do zápasů v Rusku a Chorvatsku s tím, že už nám o nic nejde a že nebudeme bojovat o postup. Uděláme maximum. Když neuspějeme, pak se budeme bavit o situaci, která nastane,“ dodal Tarkovič. I příště se bude chtít spolehnout na borce z české ligy.

Skupina H

Z V R P Skóre B
1. Chorvatsko 10 7 2 1 21:4 23
2. Rusko 10 7 1 2 19:6 22
3. Slovensko 10 3 5 2 17:10 14
4. Slovinsko 10 4 2 4 13:12 14
5. Kypr 10 1 2 7 4:21 5
6. Malta 10 1 2 7 9:30 5

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud