iSport.cz
24. března 2022 • 23:17

Sen o MS skončil. Češi padli ve Švédsku 0:1, úder přišel v prodloužení

Autor: iSport.cz, Radek Špryňar, inf
Vstoupit do diskuse
49
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté podlehli ve Švédsku 0:1 v prodloužení a na mistrovství světa v Kataru si nezahrají. Semifinále play off kvalifikace ve Friends Areně v Solně poblíž Stockholmu rozhodl ve 110. minutě střídající záložník Robin Quaison. Hodnocení duelu v podání experta Václava Kotala sledujte živě ve Studiu iSport.cz!



Národní tým bude na setkání fotbalové elity planety chybět počtvrté v řadě. Éra trenéra Jaroslava Šilhavého zřejmě spěje ke konci.

Ve složité chvíli, kdy byl národní tým zdecimován řadou zranění klíčových hráčů, se Jaroslav Šilhavý rozhodl pro úkrok stranou. Vzhledem ke svému konzervativnímu smýšlení zcela netypicky. Opustil tradiční herní šablonu 4-2-3-1, na které bazíroval během tří a půl let u týmu, a která mu vynesla postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Proti Švédsku postavil do sestavy tři stopery. Byl to tajný plán. Ještě pár desítek minut před zápasem, v tradičním krátkém rozhovoru pro Českou televizi, se trenér omluvil, že se k rozestavení nebude vůbec vyjadřovat.

Góly

Domácí: 110. Quaison

Hosté:

Sestavy

Domácí: Olsen – Danielson, J. Nilsson, Lindelöf, M. Olsson (61. Bengtsson) – Claesson (62. Quaison), K. Olsson (107. Karlström), Ekdal (72. Svanberg), Forsberg (116. Elanga) – Kulusevski, Isak (115. Helander).

Hosté: Vaclík – Zima, Brabec, Holeš, M. Sadílek (90+2. Ladislav Krejčí ml.) – Masopust (76. M. Havel), T. Souček (C), Barák (90+2. J. Sýkora), Jankto (76. Matějů) – Hložek (111. Lingr), Kuchta (83. Pekhart).

Náhradníci

Domácí: Bengtsson, Helander, Karlsson, Nordfeldt, Quaison, Starfelt, Svanberg, Sundgren, Elanga, Hrgota, Karlström, Linde

Hosté: Havel, Heča, Jurečka, Matějů, Pekhart, Pešek, Staněk, Sýkora, Krejčí ml., Lingr, Petrášek, Zelený

Karty

Domácí: J. Nilsson, Claesson, Ekdal, K. Olsson, Karlström

Hosté: Holeš, Zima, T. Souček, Matějů

Rozhodčí

Oliver – Burt, Bennett (všichni Anglie)

Stadion

Friends Arena, Solna

I na Twitteru národní mužstvo blufovalo. Hodinu a čtvrt před utkáním vydalo na oficiálním účtu sestavu, ovšem v rozestavení 4-4-2 s Davidem Zimou na pravém kraji defenzivní řady... Švédští novináři se hned dotazovali, jak to bude ve skutečnosti, jelikož některá česká média, taktéž i deník Sport, v den utkání přinesla informaci o Šilhavého nečekané strategii.

Česko opravdu nastoupilo v herním schématu 3-5-2, Tomáš Holeš byl na levém okraji stoperské trojice, uprostřed Jakub Brabec a zprava David Zima. Nutno říct, že hráli skvěle. Bez výjimky. Když už se Švédové dostali ze stran do přečíslení, tříhlavá rota uprostřed defenzivy dovedla všechny míče do vápna zpacifikovat.

Česko chytrou hrou nepřipustilo počáteční tlak domácích a po jedenácti minutách skórovalo. Po Brabcově hlavičce si míč vyražený gólmanem Robinem Olsenem našel Jan Kuchta a špičkou kopačky jej umístil pod břevno. Radost však vydržela jen pikosendu.

Hlavní sudí Michael Oliver zřejmě viděl faul, VAR celou situaci dlouze přezkoumával, ale verdikt ze hřiště nezměnil. Česká lavička to nechápala. Ostatně, těžko se její reakci divit... „Jedině, že by situaci předcházel faul (Brabec na Lindelöfa). Jinak si myslím, že tam nic jiného nebylo,“ konstatoval ve studiu iSport.cz expert Václav Kotal.

Šlo o úzkoprsé rozhodnutí. V tak důležitém zápase téměř o krádež.

Okamžik, kvůli kterému neplatil Kuchtův gól proti Švédsku - Jakub Brabec se rukama lehce opřel Lindelöfa...
Okamžik, kvůli kterému neplatil Kuchtův gól proti Švédsku - Jakub Brabec se rukama lehce opřel Lindelöfa...

Taktické šachy byly k vidění po celou dobu utkání, hrálo se bez tempa. Primárním cílem bylo nechybovat. Švédsko si v první půli velkou možnost vypracovalo po rohu, kdy se na přední tyči trhnul Alexander Isak a z voleje pálil těsně nad. Na druhé straně se Kuchta po autovém vhazování dostal za domácí zadáky, z úhlu ještě celou situaci vyhrotil zpětným pasem na Hložka, ten by střílel do prázdné branky, v poslední chvíli ale shodil závoru Joakim Nilsson.

Vysoká škola opatrnosti byla k vidění i po pauze. Příležitostí k ohrožení branky bylo poskrovnu. Po hodině hry vybočila z poklidného scénáře rána Antonína Baráka. Borec z Verony byl na šestnácti metrech v dobrém postavení, míč ale poslal příliš vysoko.

Švédové si tutovku připravili po rohovém kopu. Dvanáct minut před koncem regulérní hrací doby se do vzduchu vyšponoval střídající Mattias Svanberg, precizní reakci na čáře předvedl studený Tomáš Vaclík. Šlo o první střelu domácích mezi tyče...

Ihned z protiútoku se v zajímavé pozici ocitl Kuchta, jenže rána levačkou byla darebná. Infarkt v nastavení? Ano. Ve švédském vápně. Po famózním centru Součka pálil ve stoprocentní pozici Havel (možná o chlup v ofsajdovém postavení). Do konce sházely čtyři desítky vteřin. Levačkou ale nabral balon holení a bílá koule nabrala úplně jiný směr než do sítě... Tomáš Galásek se jen chytil za hlavu. Nechápal. Nevěřil.

V prodloužení byli více na míči Švédové. Po ztrátě Milana Havla se řítili do děsivého kontru, plzeňský bek se naštěstí stihl vrátit a ráně Isaka nastavit záda. Ve 109. minutě Friends Arena explodovala. Domácí sehráli středem hřiště dokonalý ťukes a Robin Quaison chladnokrevně rozhodl. Česko už odpovědět nestihlo. Mistrovství světa v Kataru se ho týkat nebude.

Vstoupit do diskuse
49

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud