28. března 2022 • 08:45

Kanada míří do Kataru! Postup na MS po 36 letech. Jen začátek, věří kouč

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Kanady si po 36 letech zahrají na mistrovství světa. Druhou účast v historii si zajistili nedělním vítězstvím 4:0 nad Jamajkou, po kterém si pojistili vedení ve finálové fázi kvalifikace zóny CONCACAF. Blízko přímému postupu jsou i tradiční severoamerické fotbalové velmoci USA s Mexikem, jimž stačí v posledním kole remíza.



Kanaďané po čtvrteční porážce 0:1 s Kostarikou tentokrát neponechali v Torontu nic náhodě. V prvním poločase poslali domácí před téměř 30 tisíci diváky do vedení Cyle Larin a Tajon Buchanan, po změně stran zdvojnásobily náskok Kanady gól Juniora Hoiletta a vlastní branka Adriana Mariappy.

Při dosud jediné účasti na MS v Mexiku v roce 1986 Kanaďané prohráli všechny tři zápasy a nevstřelili ani gól. „Kanada je fotbalová země, věřte tomu. Ještě to dokážeme, tohle je jen začátek,“ řekl kouč John Herdman, který jako první trenér v historii dovedl na MS ženský i mužský tým. S Kanaďankami se mu to povedlo v roce 2015.

Hlavním strůjcem výhry týmu USA nad Panamou 5:1 byl v Orlandu křídelní hráč Chelsea Christian Pulisic, který i díky dvěma penaltám zaznamenal první reprezentační hattrick. Američanům stačí k postupu neprohrát středeční duel s Kostarikou o šest a více gólů.

Podobně je na tom třetí Mexiko, jenž díky gólu Edsona Álvareze zvítězilo v Hondurasu 1:0. Kostarika si po výhře 2:1 nad Salvadorem zajistila minimálně čtvrté místo znamenající baráž proti vítězi oceánské kvalifikace.

Celkem už je známých 20 z 32 účastníků závěrečného turnaje v Kataru, který se letos uskuteční netradičně v listopadu a prosinci.

Kanadští fotbalisté si po 36 letech zajistili účast na MS
Kanadští fotbalisté si po 36 letech zajistili účast na MS

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud