Jan Podroužek
9. prosince 2022 • 19:29

SESTŘIH: Chorvatsko - Brazílie 2:1 po pen. Kanárci končí! Neymar srovnal Pelého

Autor: Jan Podroužek, inf
Vstoupit do diskuse
16
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo se s Chorvatskem hodlá potýkat déle než v základní hrací době, vždycky lituje. Smrtelně. Už pětkrát za sebou zvládl kostkovaný tým na mistrovství světa prodloužení, potažmo penalty, hrdinou je zase gólman Dominik Livakovič. Poraženým je k hrůze všech, kteří se zamilovali do party kolem Neymara, hrdá a favorizovaná Brazílie. Žlutá jízda je u konce, „kostky“ kráčí do semifinále. Bravo, jak se říká od Varaždínu až dolů na jih.



Je to dvacet let, a bude to nejméně dvacet čtyři od posledního titulu. Brazílie ani na pátý pokus po sobě nevyhraje mistrovství světa, třebaže teď už ji na nejvyšším stupni kdekdo skoro viděl. Brilantní fotbal, jaký hrála, ji nedovedl dál než do čtvrtfinále. Tím problémem totiž bylo, že Chorvatsko nezlomila v základní hrací době…

„Kdo nás podcení, bude litovat,“ říkal před zápasem výhrůžně kouč Chorvatů Zlatko Dalič.

My si to ale upravme víc ke včerejším událostem. „Kdo s námi půjde do prodloužení, bude litovat,“ mělo by se říct spíš.

Daličovo mužstvo totiž už pětkrát po sobě zvládlo vyhrát zápas na světovém šampionátu, v němž se hrálo prodloužení, případně kopaly penalty. Před čtyřmi roky při svém stříbrném tahu takhle Luka Modrič a spol. povalili v osmifinále Dánsko, pak Rusko, oba na penalty, a v semifinále v prodloužení Anglii. Na tomto turnaji už je po Japonsku, které neustálo proti Chorvatsku penalty v osmifinále, a teď už i po největším favoritovi, Brazílii.

Neymar sebou praštil na trávník a obličej si zakryl žlutým dresem, podobné gesto vzteku a smutku udělali i další jeho zničení spoluhráči. Tohle se zkrátka nečekalo a brazilský národ to strašně bolí. Jejich tým hrál přece jako z partesu…

A zrovna Neymar poslal své mužstvo ve včerejším utkání do vedení. Po perfektní dvojí narážečce na ose Neymar-Rodrygo-Neymar-Paqueta-Neymar oběhl i obránce Bornu Sosu a brankáře Dominika Livakoviče a míč poslal pod víko.

Jeho 77. trefa v dresu národního mužstva, v historii Brazílie nikdo nedal víc, jen Pelé stejně. Krále, který je teď na lůžku ve vážném stavu, střídá pomalu v tabulkách mladší dědic.

Bylo by nesmírně symbolické a krásné, kdyby to tak celé dopadlo. Jenže odolný soupeř se dokázal vzepřít. Tři minuty před koncem nastavení navedl balon do vápna Mislav Oršič, přihrál Brunu Petkovičovi a ten s tečí Marquinhose vyrovnal.

Potvrdilo se, že Chorvatsko zkrátka v extra čase nepodléhá. A tím spíš v penaltách, kde si teď hýčkají hrdinu, brankáře Dominika Livakoviče.

Chorvatsko - Brazílie: Rodrygo a Marquinhos selhali v penaltách, kanárci končí!
Video se připravuje ...

Chorvati dali všichni, z Brazilců ale Livakovič vychytal hned prvního Rodryga, čtvrtý v řadě Marquinhos, pechfógl večera, trefil tyč. Když se přičtou tři chycené penalty Japoncům, má brankář Dinama čtyři lapené na jednom mistrovství, to se před ním povedlo pouze Argentinci Sergiu Goycocheaovi v roce 1990, a před čtyřmi lety krajanovi Danielu Subašičovi.

Marquinhos rovnou padnul na kolena, je po Brazílii. Po největších favoritech. Za to úřadující vicemistři jdou dál a znovu po čtyřech letech zažívají jízdu za medailí. Bravo.

Livakovič napodobuje legendy

Nezdolní. Nesmrtelní. Je to už popáté z posledních šesti zápasů, kdy Chorvatsko natáhlo svůj zápas vyřazovací fáze na mistrovství světa přes základní hrací dobu, a pokaždé uspělo. Pokaždé! Naposledy proti Brazílii, které je člověku skoro až líto, když viděl, s jakou lehkostí hrála, a jak se pomalu blížila po dvaceti letech znovu vrcholu. Jenže udělala chybu, nešmikla Chorvaty právě po devadesáti minutách. Zvláštní kapitolou tu je brankář Dominik Livakovič, který na šampionátu chytil už čtyři penalty.

Chorvatská bilance začíná na minulém šampionátu v Rusku, kde získalo stříbro. Tak jedeme od začátku:

Osmifinále s Dánskem, 1:1 po prodloužení, 3:2 na penalty.

Čtvrtfinále proti Rusku, 2:2 po prodloužení, 4:3 na penalty.

Semifinále s Anglií, 2:1 po prodloužení.

Jen finále proti Francii proběhlo hladce, favorit ho vyhrál suverénně 4:2.

Teď ale píšou Chorvaté podobný příběh.

Už osmifinále proti Japonsku šlo po výsledku 1:1 po prodloužení do penalt, které vyhráli 3:1.

A teď zničili sen Brazílie, 1:1 po prodloužení, 4:2 na penalty.

To je pětkrát ze šesti posledních utkání extra čas až „desítky“. Pět z pěti úspěšných.

Zvláštní kapitolou tu je především brankář Dominik Livakovič, který na tomto šampionátu chytil už čtyři penalty. To se před ním povedlo pouze Argentinci Sergiu Goycocheaovi v roce 1990, a před čtyřmi lety jeho krajanovi Danielu Subašičovi při jízdě za stříbrem.

Aspoň to by si určitě rád pověsil na krk i Livakovič.

Góly

Domácí: 117. Petković

Hosté: 105+1. Neymar

Sestavy

Domácí: Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, B. Sosa (110. Budimir) – Brozović (114. Oršić) – Kovačić (106. Majer), Modrić (C) – Pašalić (72. Vlašić), Kramarić (72. Petković), Perišić.

Hosté: Alisson – Militao (106. Sandro), Marquinhos, Thi. Silva (C), Danilo – Casemiro – Paquetá (106. Fred), Neymar – Raphinha (56. Antony), Richarlison (84. Pedro), Vinícius Júnior (64. Rodrygo).

Náhradníci

Domácí: Grbić, Ivušić, Stanišić, Barišić, Erlić, Majer, Vlašić, Livaja, Petković, Budimir, Oršić, Vida, Šutalo, Sučić, Jakić

Hosté: Weverton, Ederson, Sandro, Fred, Alves, Fabinho, Guimarães, Antony, Rodrygo, Ribeiro, Bremer, Pedro, Martinelli

Karty

Domácí: Brozović, Petković

Hosté: Danilo, Casemiro, Marquinhos

Rozhodčí

Oliver – Burt, Beswick (všichni ENG)

Stadion

Education City Stadium

Návštěva

43 893 diváků

Vstoupit do diskuse
16

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud