10. prosince 2022 • 13:35

Fénix i Krasoň z Grenoblu. Giroud po vyhazovu nezahořknul, láme rekordy

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco Thierry Henry byl v jednadvaceti letech mistrem světa, on ve stejném věku hostoval v třetí francouzské lize. O patnáct let později je však Olivier Giroud na vrcholu. S 52 góly vládne střelcům „Les Bleus“, když za sebou nechal několikanásobné vítěze Zlatého míče i svého dětského hrdinu. „O překonání Henryho jsem jako kluk snil,“ přiznává autor řady úchvatných branek, jehož kariéra je reklamou na tvrdou práci.   



Byla to nesmírně symbolická trefa. Po prostrčení od Kyliana Mbappého překonal chytrou ranou na zadní tyč nejen svého bývalého spoluhráče z Arsenalu, gólmana Wojciecha Szczesného, ale i legendu „kanonýrů“, Thierry Henryho. Francie vedla nad Polskem 1:0 a Olivier Giroud se osamostatnil na historickém čele střelců francouzské reprezentace.

„Před jeho kariérou musíme pokleknout. Nedostal nic zadarmo. Vše si musel vybojovat,“ smekl před Giroudem Arséne Wenger, jenž si vytáhlého útočníka přivedl na sever Londýna jako nejlepšího střelce a vítěze Ligue 1. K tomu však vedla trnitá cesta.

„Do budoucna s tebou nepočítáme,“ slyšel Giroud krátce po návratu z třetiligového Istres, kde nasázel během sezony 14 branek, do mateřského Grenoblu. Tým z vyhlášeného univerzitního města slavil návrat do nejvyšší soutěže po 45 letech a vytáhlý odchovanec nefiguroval v jeho plánech.

„Nezanechalo to ve mně vztek ani chuť po pomstě. Byl jsem ale vnitřně nesmírně zklamaný, protože jsem věděl, že mám potenciál svému mateřskému klubu pomoct,“ vzpomínal na krušné chvíle elegán s italskými kořeny, kterému se pro pečlivě upravený vzhled přezdívá útočník Krasoň.

Giroud ovšem svými výkony v třetí lize zaujal postupující Tours. Během dvou sezon se pak stal hvězdou týmu, králem střelců Ligue 2 a rovněž nejlepším hráčem soutěže.„Bylo ohromným plusem, že trenérem byl bývalý útočník Daniel Sanchez. Jeho rady mi nesmírně pomohly. Ohromně jsem zlepšil výběr místa. Především v šestnáctce,“ pochvaloval si Giroud.

V Montpellier pokračoval vzestupný trend jeho kariéry a definitivní odraz mezi fotbalovou smetánku. „La Paillade“ totiž nejprve v úvodní sezoně dovedl po 27 letech do finále poháru. V té druhé už klubu vystřílel jeden z nejpřekvapivějších titulů v historii Ligue 1, když za sebou Montpellier nechalo PSG vedené Carlem Ancelottim a stalo se poprvé mistrem Francie.

„Je to pro mě ohromná satisfakce,“ radoval se Olivier Giroud po svém debutu v národním týmu, jenž si vysloužil svými dominantními výkony v mistrovské sezoně. Místo na hrotu „Les Bleus“ však pevně patřilo Karimu Benzemovi. Giroud se tak musel spokojit s rolí náhradníka, který naskočí v případě indispozice hvězdy Realu Madrid.

Situace se razantně změnila, když se Benzema stal v listopadu 2015 podezřelým z vydírání Mathieu Valbueny, parťáka z národního týmu. Na nátlak veřejnosti, včetně tehdejšího francouzského premiéra, byl Benzema do vyřešení celé kauzy vyřazen z reprezentace. Giroud se tak stal pilířem týmu, jenž na následném domácím EURO skončil druhý a o dva roky později získal na mistrovství světa v Rusku zlato.

Olivier Giroud se raduje ze vstřelené branky
Olivier Giroud se raduje ze vstřelené branky

Na klubové scéně mezitím nasázel v dresu Arsenalu 105 branek, vyhrál s „kanonýry“ 3x FA Cup i Community Shield. V roce 2017 navíc za svůj úchvatný gól ve stylu škorpiona získal cenu Ference Puskáse za nejlepší trefu roku. „Vždy jsem měl rád akrobatické góly,“ komentoval Olivier Giroud řadu svých parádních tref, kterým říká „Zlatanovky“ podle spoluhráče z AC Milán. „A že je můžu střílet i v mém věku, to je dar,“ ukázal Giroud svými nůžkami proti Polsku, gól však nebyl uznán pro předchozí ofsajd, že od něj nějak tu frajeřinku stále můžeme čekat.

Po přesunu do Chelsea zvládl Giroud opět opanovat nejstarší klubovou soutěž na světě a navrch vyhrát Evropskou ligu i Ligu mistrů. „Je to nejtěžší soupeř, kterému jsem kdy čelil. Vždy najde způsob, jak dát gól,“ ocenil Girouda Virgil van Dijk, stoper Liverpoolu. Giroudova pozice v „blues“ však slábla.

Před EURO 2020 se tak trenér Didier Deschamps smiloval a po více než pěti letech povolal Benzemu do výběru „Les Bleus“. Vše se tedy vrátilo do starých kolejí a Giroudovi nezbylo, než opět vyčkávat na svou příležitost.

Významně mu přitom pomohl přestup do AC Milán, kde se stal opět klíčovou postavou a dovedl „rossoneri“ po 11 letech k zisku Scudetta. Jeho výkon v derby s tehdy vedoucím Inter, kdy dvěma góly během tří minut otočil utkání na výsledných 2:1, byl na cestě k titulu zcela zásadní.  

„Chápu sám sebe jako staršího bratra, který je tu pro mladé spoluhráče. Připravuji se však stejně, jako kdybych měl odehrát všechno,“ znal Giroud svou roli před turnajem v Kataru.

Jaký kontrast oproti Karimu Benzemovi, který byl nakonec uznán vinným z vydírání spoluhráče, za což vyfasoval roční podmínku společně s peněžitým trestem, a v březnu 2020 se ke srovnání s Giroudem vyjádřil následovně: „Neporovnávejte motokáry a Formuli 1.“

Aktuálního držitele Zlatého míče tak svým způsobem dostihla karma, když musel pro zranění letošní mistrovství světa vynechat. Trenér Deschamps navíc přesně věděl, kým jej nahradí.

„Olivier je tím typem útočníka, který je pro tým nesmírně cenný, i když nedá gól. Svým stylem hry dělá všechny kolem sebe lepšími,“ vyzdvihl Deschamps vlastnosti šestatřicetiletého střelce, jemuž kamarádi pro nezlomnou vůli přezdívají „Fénix z Grenoblu“. Na rozdíl od bájného ptáka však Olivier Giroud píše vlastní legendu. A dnes proti Anglii může přidat další kapitolu.

Kariéra Oliviera Girouda

Tým Období Zápasy Góly Asistence
Grenoble    2005-2008   26 2 0
Istres 2007-2008 33 14 0
Tours 2008-2010 69 38 9
Montpellier 2010-2012  85 39 17
Arsenal 2012-2018  253 105 41
Chelsea 2018-2021  119 39 14
AC Milán 2021 -  57 23 9

 

Nejlepší střelci francouzské reprezentace

Jméno góly Zápasy Góly na zápas
Olivier Giroud  52 117 0,44
Thierry Henry 51 123 0,41
Antoine Griezmann 42 114 0,37
Michel Platini  41 72 0,57
Karim Benzema 37 97 0,38
David Trézéguet 34 71 0,48
Kylian Mbappé 33 63 0,52
Zinédine Zidane  31 108 0,29

*Tučně jsou zvýrazněni stále aktivní hráči

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud