Jonáš Bartoš
14. prosince 2022 • 04:55

Messi? Dokonalé, žasl Podaný. Má nízko těžiště. Co leží, neběží, smál se

Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

V první půli spíš pochodoval po hřišti, chvílemi se držel za levý zadní stehenní sval. Jenže klíčové chvíle zase zvládl. Lionel Messi (35) proměnil proti Chorvatsku úvodní penaltu, druhý gól Juliána Álvareze rozjel pohotovým posunutím balonu. Vrcholné číslo předvedl při asistenci na třetí branku svému mladšímu kolegovi v útoku. „Vidět Messiho v takovém věku hrát takhle a dělat si s každým, co chce, je fajn. Je radost ho sledovat,“ vyzdvihl ve Studiu iSport.cz Jakub Podaný, bývalý ligový obránce, po argentinské výhře 3:0 a postupu do finále.



Lionel Messi vstřelil v Kataru pátou branku, k tomu zapsal tři asistence. Na pěti světových šampionátech, kde nastoupil, drží bilanci 11+8. Tím vyrovnal bodovou bilanci dosavadních rekordmanů Miroslava Kloseho, brazilského Ronalda a Gerda Müllera.

Proti Chorvatům hrál hlavně na začátku takřka v chůzi, pomaleji se dostal do tempa, možná i kvůli bolavému svalu, za nějž se v prvním poločase několikrát držel. Messi stejně nadchnul celý fotbalový svět. Stačil jeden úžasný moment před třetí argentinskou brankou.

Geniální asistence Messiho. Jak na něj? Co leží, neběží, radí se smíchem Podaný
Video se připravuje ...

V situaci v 69. minutě věděl, že před o patnáct let mladšího Gvardiola se rychlostí při úniku od lajny nedostane. Tak u vápna zasekl balon, pak se obtočil kolem nebohého chorvatského stopera a pravačkou naservíroval Álvarezovi balon před prázdnou branku. Pro něj nebyl problém vstřelit druhý gól v zápase. Argentina šla do tříbrankového trháku a podtrhla cestu do finále.

„Hrozně se mi líbil už v prvním momentu. Byl zavřený lajnou, ale přes Gvardiola si stejně poradil. Tohle bylo dokonalé,“ chválil Podaný. „Žasli jsme už v první půli, že má míč a na zádech hráče, kterého stejně udrží. Protože má nízké těžiště a dokáže si balon pokrýt. Lehkou otočkou se hráče zbavil, to bylo fakt krásné. Gvardiol má kvalitu, ale tady rozhodlo patnáct let zkušeností, jak s tím dokáže Messi naložit.“

Souhlasil i druhý host ve studiu, fotbalový expert deníku Sport Radek Špryňar. „Messi ho poslal na párek. Gvardiol toho neudělal moc špatně. Jenže Messi se podíval, jestli tam někdo stojí, udělal dva krůčky a mezi nohama to krásně poslal Álvarezovi. Přesně, úplně dokonale věděl, co dělá.“

Maradona, nebo Messi? Když vyhraje MS, budou mít v Argentině dva bohy, míní Podaný
Video se připravuje ...

Messi stejně jako proti Nizozemsku s ledovým klidem proměnil úvodní penaltu, tentokrát volil prudké zakončení nahoru. „Nekope tam často, čekal jsem, že zamíří víc do středu. Messi se nakonec rozhodl pro pravou stranu nahoru a dal neomylně. Harry Kane byl podobně rozhodnutý, ale ulétlo mu to. Messiho levačka je taková, že když se rozhodne, devět z deseti míčů mu tam letí,“ pravil Podaný.

Jak argentinskou desítku zastavit? „Co leží, neběží,“ culil se Podaný. „Tihle menší kluci mají víc kontaktů s balonem. Tím, že má Messi míč pod nohou a je nižší, vůbec nevíte. Gvardiol byl přesvědčený, že míč běží s Messiho tělem, ale on neběžel.“

SESTŘIH: Argentina - Chorvatsko 3:0. Messi čaroval, dvakrát pálil Álvarez
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud