Jiří Fejgl
18. prosince 2022 • 04:40

Kdo vyhraje? Kouč matador a síla kádru, či fenomén Messi a fanoušci

Autor: Jiří Fejgl, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Kdo s koho? Finále předvánočního fotbalového mistrovství světa v Kataru je obsazené. Obhájí Francie titul z Ruska? Nebo se dočká Lionel Messi a jeho Argentina poprvé od roku 1986? Oba týmy mají možnosti, jak protivníka zašlapat do země. Tady jsou…

  • Argentina: Messi, Messi...

    Pět branek, tři nahrávky, neskutečné kousky. Co víc o něm psát? Lionel Messi je mužem mistrovství světa, nikdo nehraje lépe, ani jeho francouzský (tak trochu) klon Antoine Griezmann. „Je nejlepší na turnaji. Když nedá za Francii gól Mbappé, dá ho Giroud, ale kdyby Argentina neměla Messiho ani by se na mistrovství nekvalifikovala,“ poklonil se útočníkovi bývalý kapitán Manchesteru United Roy Keane.

  • Argentina: Podpora fans

    Zase je za tím LM10. Jeho příběh, touha a cesta za pohárem pro šampiony je hlavním motivem mistrovství. Místní, Indové, Bangladéšané, Nepálci, v Kataru přejí modobílým ve finále prakticky všichni. V zemi je na 30 tisíc Argentinců, modrobílí budou mít ne devadesátitisícových tribunách obří převahu. Vždyť ani při semifinále s Marokem neměli fanoušci Francie v hledišti vůbec šanci.

    Argentinští fanoušci slaví postup do fináleFoto Reuters

  • Argentina: Chobotnice v bráně

    Emiliano Martínez, který se v Arsenalu potkal s Petrem Čechem, vychytal nejen rozstřel proti Nizozemsku ve čtvrtfinále, ale rovněž působí na mužstvo velmi pozitivně, klidně. Výborně vybíhá, jeho téměř dva metry jsou znát. „Na minulém mistrovství jsem byl jako fanoušek s bratrem a řekl jsem mu, že budu jedničkou na tom dalším,“ vyprávěl. „Ale nepředstavoval jsem si, že budu hrát ve finále.“ To se mu splní.

    Emiliano Martínez předvádí v bráně Argentiny skvělé výkonyFoto Reuters

  • Francie: Umění vítězit

    Trenér Didier Deschamps byl kapitánem mistrů světa v roce 1998. Zásadní hráči jako Kylian Mbappé, Hugo Lloris, Antoine Griezmann či Olivier Giroud jsou šampiony z Ruska z před čtyř let. Ti chlapi prostě vědí, jak se vyhrává. „Máme velkou mentální sílu a v kabině hodně zkušených hráčů, kteří mají dobrý vliv na mužstvo, jsou pozitivní,“ ocenil trenér Deschamps. To může být velká páka na finálový úspěch.

  • Francie: Trenér matador

    V semifinále s Marokem soupeř Francouze ve druhé půli přehrával. Týmu však pomohl jeho šéf, hlavní trenér Didier Deschamps. Prostřídal a hra se srovnala. Rovněž dokázal zareagovat na zdravotní problémy opor, jež postihly mužstvo před i během šampionátu. Ne nadarmo byl big boss už jako hráč. „Je to podle mě nejlepší trenér na světě,“ prohlásil kouč Maroka Valíd Radžradžuí.

    Didier Deschamps geniálními tahy dostal Francii do fináleFoto Reuters

  • Francie: Síla kádru

    Bayern, Arsenal, Barcelona, Real, Juventus. Toť pouze lehký výčet klubů, kde působí muži z francouzské lavičky náhradníků pro semifinále s Marokem. Je to opravdu síla, která ještě stupňuje nápor na soupeře. Vždyť do hry se nedostal třeba Kingsley Coman. Hvězda Bayernu odehrála na turnaji jen 119 minut. Pro trenéra Didiera Deschampse není takový problém nahradit naposledy nemocné Dayota Upamecana a Adriena Rabiota.

    Je Francie silnější bez Benzemy? Mbappému to pomohlo, chce být jasná jednička
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud