3. července 2012 • 04:59

Iniesta, Xavi a spol. dál kralují fotbalu. Kdo může Španěly zastavit?

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělský národní tým nyní působí jako perpetuum mobile na úspěchy. Tři velké turnaje, tři zlaté medaile. Jenže z fyziky každý ví, že věčný stroj sestrojit nejde a energie nekonečná není... Deník Sport vybral více i méně vážně, co by mohlo Xaviho a spol. sesadit z trůnu a způsoby, jakými by je mohli soupeři zastavit. Další zlato leží v Brazílii, zemi pětinásobných šampionů...



kdo může sesadit Španěly

1. Brazílie

Tahle výzva táhne! Španělé vyhráli tři velké turnaje po sobě. Ovšem ten následující – světový šampionát – hostí Brazílie. A kdo jiný by už měl utnout nadvládu reprezentantů z Pyrenejského poloostrova, než země pětinásobných světových šampionů na své vlastní půdě?

Tanečníci samby jsou doslova nadržení, aby vyrvali Xavimu a spol. Zlatou Niké a vrátili se na vesmírný trůn. V zlaté španělské éře se obě mužstva ještě neutkala. A bilance mluví pro Jihoameričany: 4 – 2 – 2. Naposledy se Španěly v soutěžním utkání prohráli v roce 1934 na MS 1:3.   

Mistřiii! Kapitán Iker Casillas zvedá pohár pro vítěze EUROFoto Reuters

2. Německo

ME 2008 finále: Španělsko–Německo 1:0, vítězný gól vstřelil ve 33. minutě Torres.

MS 2010 semifinále: Španělsko–Německo 1:0, vítězný gól vstřelil v 73. min. Puyol.

Čekalo se, že našlápnutí Němci dvě poslední bolestivé prohry úřadujícím mistrům světa i Evropy letos vrátí a podle mnohých expertů na to parta kouče Löwa sílu měla.

Jenže díky nečekané prohře s Itálií v semifinále už nedostala šanci. Povede se jí to příště? Se Španěly mají Němci stále aktivní bilanci 8 – 6 – 7.  

Zklamaní němečtí fotbalisté po prohře s Itálií 1:2.Foto Reuters


3. Messi a Ronaldo

Zeptejte se, kdo je nejlepší fotbalistou planety, a pravděpodobně uslyšíte buď Lionel Messi, nebo Cristiano Ronaldo (tomu se však letos semifinále nepovedlo...).

Ano, fotbal je kolektivní hra, jenže je rozdíl mít či nemít v mužstvu plejery jako „z jiných galaxií“. Navíc Argentinec i Portugalec znají španělské reprezentanty do nejmenších detailů z Barcelony či z Realu Madrid. O motivaci mají postaráno.

A tipněte si, s kým chlapíci pod vedením kouče Vicenta del Bosqueho utrpěli největší debakly? Ano, v roce 2010 0:4 s Ronaldovým Portugalskem a 1:4 s Messiho Argentinou...

A mám vás... Cristiano Ronaldo slaví svůj gól v české sítiFoto EPA


4. Neúprosný čas

„Jednou to pomine, dobrý, zlý, jen my ne...“ zpívá zpěvačka Radůza. Parta kolem Xaviho, Casillase, Iniesty a dalších se sice nesmazatelně zapsala do historie, avšak podobná slova si mohou přesto pobrukovat ztěží. Přibývající léta totiž nezastavíte.

Casillas 31 let, Xavi 32 let, Xabi Alonso 30 let, Iniesta 28 let. Španělé sice opět ukázali na příkladu obránce Alby, že mají další famózní hráče, ale kdo ví, jak silní šampioni budou třeba po odchodu Xaviho do reprezentační penze.     

Fernando Torres odnáší své ratolesti, které mu přišli poblahopřát přímo na trávníkFoto Reuters


5. Faktor štěstí

Kolo fortuny je vrtkavé a nestálé. Nyní se však točí jasně pro Španěly. Jak málo stačilo, abyste tyto řádky nyní vůbec nečetli? V roce 2008 ve čtvrtfinále ME vyřadili Itálii na penalty.

V roce 2010 ve finále MS zdolali Nizozemce až v prodloužení. Kde by byli letos, pokud by Alvés v semifinále netrefil břevno a Fábregasovi nepomohl v rozhodující penaltě „angličan“, či pokud by Chorvaté vstřelili v posledním duelu skupiny Španělům gól? Jednou mistry štěstí opustí, to je jisté, protože jednou jste nahoře, podruhé dole...   

JIŽ DNES VYCHÁZÍ V DENÍKU SPORT VELKÁ PŘÍLOHA KE SKONČENÉMU EVROPSKÉMU ŠAMPIONÁTU. CO ZDE NAJDETE?

- celou řadu zajímavostí, nejzajímavějších momentů, kontroverzních situací;

- zajímavosti z českého tábora;

- zaměření na největší hvězdy šampionátu;

- klíčové okamžiky EURA;

- celou řadu statistik a dalších zajímavostí pro opravdové fotbalové labužníky;

I napotřetí se Španělé dokáží radovat
I napotřetí se Španělé dokáží radovat

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud