Jan Podroužek
13. září 2018 • 10:00

Poborský jako manažer? Bude chtít rozhodovat a mít vliv, tvrdí Vozábal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dostane nabídku. Karel Poborský se dnes sejde s vedením Fotbalové asociace České republiky a podle informací deníku Sport bude předmětem schůzky jednání o jeho zapojení do reprezentace. Jeho pozice by měla být generální manažer, muž, jenž ponese celkovou odpovědnost za áčko a jednadvacítku. Ale Poborského „ano“ nemusí být vůbec samozřejmé.



Ještě v úterý lítal po hřišti v Karviné, v regionální akademii, která se otevírala někdy před dvěma lety. V kopačkách, s dětmi. Načež měl zazvonit telefon a Karel Poborský musel narychlo zpátky do Prahy, kde ho má dnes čekat schůzka s Romanem Berbrem .

Patron a výkonný ředitel Regionálních akademií FAČR bude s druhým místopředsedou asociace jednat o zapojení u reprezentace.

Jaká má být nabídka? Pozice generální manažer. Délka kontraktu neznámá, vize a nároky na Poborského taky.

Představa Poborského? To ať řeknou lidé, kteří ho pozvali...

„Bude chtít rozhodovat. Jestli do toho půjde a někdo si myslí, že Karla někam postaví jako vařečku, bude používat jeho jméno a on na to nebude mít vliv, je úplně vedle. Karel má předpoklady a zkušenosti, aby tu funkci dělal, prošel si vším a bude určitě vyžadovat, aby o fungování reprezentace rozhodoval,“ je si jistý Martin Vozábal, který byl před lety Poborského podřízeným v českobudějovickém Dynamu.

Poborský tehdy dělal generálního ředitele, Vozábal sportovního. „Už tenkrát jsme spolu sedávali u kafe a pořád mluvili o tom, kde český fotbal je. Nikdy mu to nebylo jedno, vždycky o to měl starost,“ vzpomíná Vozábal. Poborský se před dvěma lety zásadně zasadil o to, že na jihu Čech vznikl projekt Regionálních akademií, účastnil se politických jednání. Kvůli tomu se spojil s Michalem Prokešem, sportovně-technickým ředitelem FAČR, a celý nápad se začal rozrůstat po republice.

„Karel o to projevil zájem sám, strašně ho to zajímalo. Připravil celou jihočeskou regionálku a postupem času ten jeho zápas přerostl až tak, že se stal patronem a pak i šéfem celého projektu,“ říká Prokeš.

Takhle obráží všech deset akademií v zemi, naposledy tu moravskoslezskou v Karviné. Vždycky nazuje kopačky a s kluky jde na hřiště podstoupit celý trénink. „To je u něj úplně standardní, ze hřiště nám pak poskytuje okamžitou zpětnou vazbu na všechny metody tréninku. Do toho nedávno vytvořil kompletní materiál o tom, jak jsou stravovaní fotbalisté a jak by to mělo fungovat,“ popisuje Poborského širokou působnost Prokeš.

„Byl vynikající hráč, zažil práci v klubu i z funkcionářského pohledu, sáhl si na politické prostředí, byl ve výkonném výboru asociace, je aktivní v práci s mládeží. Má projetou celou škálu,“ kýve Prokeš hlavou, proč by bývalý výjimečný záložník mohl reprezentaci pomoci.

Jenomže dohoda s Romanem Berbrem je nejistá. Poborského představy se třeba už s tím, že vedení svazu má vybraného nového trenéra, můžou zásadně rozcházet.

ANKETA: Nástupce Jarolíma? Nejspíš Šilhavý, shodují se redaktoři Sportu
Video se připravuje ...

Jarolím: Mrzí mě, že jsme neměli lepší výsledky. Mužstvo potřebuje nový impulz
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud