1. listopadu 2023 • 17:25

Kandidatura ušitá na míru? MS 2034 bude v Arábii, FIFA na něj „spěchala“

Autor: Hynek Štěpán
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už fotbalové mistrovství světa v Kataru vzbuzovalo velké emoce. Živá byla otázka lidských práv, společenských poměrů v zemi a mnoho dalšího. FIFA se nyní vydává podobným, snad ještě kontroverznějším směrem. Mundial bude téměř s jistotou v roce 2034 hostit Saúdská Arábie. Ta totiž zůstala jediným uchazečem o pořadatelství. Současné stanovy, kterými chce vrcholná fotbalová instituce „spojovat svět“, Saúdům od začátku nahrávaly.



V prosinci 2010 FIFA oznámila, že fotbalový svátek uspořádá roku 2022 Katar. V zimě. Poprvé v historii. Volba to byla kontroverzní, stejně jako její zákulisí. Podobně jako při udílení pořadatelství Jihoafrické republice v roce 2010 nebo Rusku 2018. Před samotným turnajem se zdůrazňovala otázka lidských práv v zemi či úmrtí dělníků pracujících na stavbě stadionů.

Podobné obavy vyvstávají i nyní v Saúdské Arábii. V zemi, která je totalitně řízena královským dvorem, neexistují politické strany, odbory ani nezávislá média. Tím pádem je omezena svoboda slova, za kritiku systému může obžalovaný čelit i trestu smrti. V sousedním Jemenu bují už devět let občanská válka, v které je na straně vlády zapojená i Saúdská Arábie.

Trest smrti může být udělen i za cizoložství nebo vztah mezi osobami stejného pohlaví. Homosexualita je v zemi nezákonná, stejně jako v Kataru, kde vzbuzoval nevoli právě postoj FIFA.

Kapitáni některých reprezentačních výběrů chtěli do zápasů nastoupit s duhovou páskou, právě na podporu LGBTQ+ lidí. To si však v Kataru nepřáli a FIFA následně vydala upozornění, že kdo na svou paži takovou pásku navlékne, dostane už před úvodním hvizdem automaticky žlutou kartu. Nikdo si netroufl.

Jediný kandidát, proč?

Svým způsobem podivný byl i samotný proces, jímž se Saúdové k pořadatelství dostali. Na jeho konci byli jediným kandidátem. Jak se to stalo? 4. října FIFA zveřejnila pořadatelství pro rok 2030, zároveň zahájila registraci kandidátů pro rok 2034 s tím, že mají být přihlášky podány do konce měsíce. Velmi krátká doba s ohledem na důležitost akce. Představila navíc stanovy, kterými chce pomocí fotbalu „sjednocovat svět“. Dle nich má pořadatelství „kolovat“ mezi jednotlivými konfederacemi.

O to kontroverznější je bláznivý systém roku 2030. MS zasáhne do Portugalska, Španělska, Maroka, Uruguaye, Paraguaye a Argentiny. Evropské, africké a jihoamerické konfederace. Tři mouchy jednou ranou, dalo by se konstatovat. A jelikož budou příští mistrovství pořádat USA, Kanada a Mexiko z konfederace CONCACAF (Severní, Střední Ameriky a Karibiku), vychází řada znovu (od Kataru) na konfederaci asijskou.

Článek pokračuje pod grafikou

Saúdská Arábie byla jasným kandidátem. Jediná další země, která nad uspořádáním šampionátu uvažovala, byla Austrálie. Ta ale přemítala spíše o spolupořadatelství, například s Indonésií. A jelikož měla na smluvení takto rozsáhlé spolupráce ani ne měsíc, možnost padla. Vrchní muž australského fotbalu, James Johnson, okomentoval výsledek jen výmluvnou frází: „Je to tak, jak to je.“

FIFA vyšla Saúdům vstříc i mírnějšími podmínkami ohledně infrastruktury. „Pro pořadatelství je nutné minimálně 14 vyhovujících stadionů, přičemž alespoň 4 z nich musí být v době podání žádosti hotové či ve výstavbě,“ stojí v dokumentu. Uchazeči o MS 2030 museli mít takových stadionů alespoň sedm, nikoliv čtyři.

Saúdská Arábie bude v roce 2027 pořádat Asijský pohár, kandidaturu vyhrála s projektem právě čtyř stadionů. Jeden staví v Dammámu, další už stojí v Džiddě, dva v Rijádu, přičemž jeden z nich renovuje. Ale s financemi, jakými země disponuje, nebude jistě problémem vystavět či rekonstruovat dalších alespoň 10 stánků.

Jestli se bude jednat o druhé zimní mistrovství, nebo proběhne mundial v letním termínu, není zatím jasné. Předseda saúdskoarabského fotbalového svazu Jásir Al Misíhál zdůraznil, že je země připravena na obě varianty: „Jsme připraveni na všechno, existuje mnoho technologií, které umožňují ochlazovat nebo klimatizovat stadiony. Nemluvě o tom, že v mnoha městech království je v létě velice příjemné počasí.“

Ronaldo a spol. jako součást plánu

Dá se říct, že rozsáhlá kampaň k pořadatelství začala na konci minulého roku. U jednoho z nejpovolanějších. Masivní přísun kvalitních hráčů do tamní ligy (Saudi Pro League) odstartoval Cristiano Ronaldo. „Beru to jako obrovskou výzvu, chci tu pomáhat s rozvojem,“ pronesl Portugalec po přestupu.

Opravdový boom ale zažila saúdskoarabská liga až v létě. Do soutěže zamířili namátkou Neymar, Rúben Neves, Sadio Mané, Sergej Milinkovič-Savič, Fabinho, Riyad Mahrez… Výčet hráčů, kteří by nepochybně našli uplatnění v kvalitních evropských týmech, jakoby nebral konce. Na lavičkách udílejí pokyny Nuno Espírito Santo, Steven Gerrard, Jorge Jesus nebo Slaven Bilič. Rovněž trenéři se zkušenostmi z věhlasných evropských adres.

Národní tým převzal Roberto Mancini, kouč posledních mistrů Evropy z Itálie či úspěšných Citizens. Jestli budou Saúdové po vzoru Rusů (např. Mario Fernandes) naturalizovat některé fotbalisty z vlastní ligy, je samozřejmě pouhá spekulace. Už nyní ale celý kolotoč okolo jejich pořadatelství mistrovství světa ve fotbale 2034 budí mnoho rozporuplných dojmů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud