22. března 2024 • 11:00

Úspěšná premiéra. Šilhavý načal misi v Asii, s Ománem porazil Malajsii

Autor: ham
Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

První zahraniční angažmá s vítěznou premiérou. Tak bude vzpomínat bývalý kouč českého národního týmu Jaroslav Šilhavý na svůj první duel jako hlavní trenér Ománu. Na lavičku svého nového zaměstnavatele usedl poprvé po únorovém podpisu dvouleté smlouvy a své svěřence dovedl k výhře 2:0 nad Malajsií v kvalifikaci MS 2026.



Na začátku února to byla poměrně překvapivá zpráva. Dvaašedesátiletý Jaroslav Šilhavý nejprve dovedl českou reprezentaci na EURO a poté sám spolu se svým realizačním týmem u reprezentace skončil. Na nové angažmá však nečekal dlouho. Rychle si plácnul s národním týmem Ománu.

Šilhavý se společně s kolegy Jiřím Chytrým, Milanem Veselým, kondičním koučem Pavlem Čvančarou a analytikem Františkem Ševínským vydal na exotické arabské dobrodružství a zároveň své první zahraniční angažmá v bohaté trenérské kariéře. Na lavičce 80. týmu na žebříčku FIFA zažil úspěšnou premiéru proti Malajsii, kterou Omán po brankách Al Sabhího a Al Ghassáního v 59. a 88. minutě porazil 2:0 a zapsal důležitou výhru do tabulky skupiny D.

Šilhavý není první českým koučem na lavičce Ománu, mezi lety 2001 až 2004 a 2006 až 2007 vedl tým Milan Máčala. Šilhavý nahradil Chorvata Branka Ivankoviče, který skončil po neúspěšném vystoupení na asijském šampionátu. Arabská země uhrála ve skupině ze tří zápasů jen dvě remízy, obsadila třetí místo a na rozdíl od mistrovství v roce 2019 neprošla do vyřazovací fáze.

„Měli jsme úspěšný tréninkový kemp, jsem spokojený s výkony hráčů a disciplínou. Věřím, že zvládneme získat dobrý výsledek,“ hodnotil Šilhavý šance svého týmu před duelem s Malajsií.

A český kouč mohl být spokojen, jeho noví svěřenci získali důležité tři body do kvalifikační skupiny D, ve které se kromě Malajsie utkají ještě s Tchaj-wanem a Kyrgyzstánem.

„Do zápasu jsme vstoupili s velkým tlakem, vnutili soupeři náš styl a dokázali vstřelit potřebné góly. Chci poděkovat hráčům za předvedený výkon a výsledek, od začátku zápasu na nich bylo vidět odhodlání vyhrát. Příprava byla velmi krátká, ale díky nasazení mužstva se nám podařilo zvítězit. Za pár dní nás čeká další zápas a budeme na něj připraveni,“ řekl Šilhavý po premiérové výhře.

Z druhé fáze asijské kvalifikace postupují dva celky do třetího kola. Šilhavého Omán má momentálně šest bodů, stejně jako druhý Kyrgyzstán a právě třetí Malajsie. Svěřenci trenéra, který se obsadil třetí místo mezi kouči v anketě Fotbalista roku, sehrají další duel v úterý na půdě Malajsie. Právě následující duel výrazně napoví jak se pro tým vedený českým koučem bude skupina vyvíjet. 

Šilhavý do Ománu! Bývalý kouč repre dostal lukrativní nabídku, dává smysl?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud