12. srpna 2021 • 09:39

Střídaní gólmanů Chelsea? Připravený tah! Hrdina to zažil z druhé strany

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisty Chelsea k triumfu v Superpoháru nad Villarrealem (2:1 po pen.) dovedl i pro veřejnost nečekaný tah se střídáním brankářů před penaltovým rozstřelem. Kouč Blues Thomas Tuchel dal vzpomenout na MS 2014, kdy trenér Nizozemska Louis van Gaal poslal ve čtvrtfinále proti Kostarice na penalty Tima Krula. Tehdy však šlo o bleskový nápad a snahu rozhodit soupeře. Tuchel naopak přiznal, že pořadí brankářů na rozstřel má na základě dat určené od prvního pohárového utkání v Chelsea.



Spontánní tah Louise van Gaala na mistrovství světa v roce 2014 vyšel. Zaskočený Jasper Cillessen poslušně vystřídal, Tim Krul lapil dvě penalty a Nizozemsko slavilo postup do semifinále. Moment střídání byl velkým překvapením pro fanoušky na stadionu i u televizních obrazovek.

Když se ve středu začal náhradní brankář Chelsea Kepa Arrizabalaga těsně před koncem prodloužení svlékat a rozcvičovat, bylo jasné, že na penalty půjde do akce. Mnoho fanoušků se možná rovněž zaleklo, udivení byli i komentátoři. Přeci jen Edouard Mendy je po příchodu do Chelsea jasnou jedničkou, což prokázal skvělými zákroky i proti Villarrealu.

Klíčové však bylo, že Mendy zaskočen nebyl a souhlasně se odporoučel střídat. „Nebylo to spontánní,“ prohlásil po zápase manažer Thomas Tuchel. „S brankáři jsem o tom mluvil už před mým prvním pohárovým zápasem v klubu proti Barnsley (v únoru),“ dodal německý stratég.

„Měli jsme připravené statistiky, které ukazovaly, že nejlépe penaltám čelí Willy Caballero. Druhý byl Kepa a třetí Edou (Mendy),“ vrací se Tuchel k začátku angažmá. 39letý Caballero se s Chelsea rozloučil v březnu a zatím je bez práce a možná blízko konce kariéry.

Kepa Arrizabalaga přispěl k triumfu v penaltovém rozstřelu
Kepa Arrizabalaga přispěl k triumfu v penaltovém rozstřelu

Logickou volbou byl další v pořadí Kepa. „Pokud nám zbývá střídání, využijeme ho takto. Nejde o změnu z osobních důvodů, ale protože to ze statistických důvodů může pomoci týmu,“ řekl Tuchel.

Statisticky podložený tah se vydařil. Španělský brankář zastavil dvě penalty a především je třeba vyzdvihnout poslední zákrok večera proti zkušenému Raúlu Albiolovi, který Chelsea zajistil vítězství v rozstřelu 6:5. Kepa tak zamezil opakování infarktového rozstřelu, v němž by mohl přijít na řadu jako exekutor podobně jako David de Gea, po jehož neproměněné penaltě právě Villarreal slavil triumf v Evropské lize proti Manchesteru United. Penalty tehdy skončily 11:10.

Tuchel si pochvaloval, že Mendy dokázal upozadit ego a přepustit místo kolegovi. Francouz po utkání penaltového hrdinu navíc chválil: „Jsem samozřejmě šťastný, protože jsme vyhráli a pracovali na tomto úspěchu. Od loňského roku jsem věděl, že pokud Kepa přijde na hřiště, pomůže týmu.“

Kepa vs. Sarri aneb opačná situace

Paradoxní je, že Kepa zažil situaci z opačné strany. V roce 2019 ho tehdejší manažer Chelsea Maurizio Sarri chtěl před penaltami stáhnout a poslat do hry Willyho Caballera. Sarri se domníval, že španělský brankář utrpěl zranění a větší šanci v rozstřelu cítil se zkušeným Caballerem.

Kepa se ovšem cítil dobře a střídání odmítl, což Sarriho pořádně rozčílilo. Blues následně rozstřel nezvládli a na brankáře se snesla vlna kritiky především od fanoušků klubu, ale i televizních expertů. „Jakmile se objeví tvé číslo na světelné tabuli, musíš ze hřiště odejít a prokázat respekt,“ řekl třeba bývalý kapitán Chelsea John Terry pro Sky Sports.

Kepa se tehdy omlouval a nakonec mu byla udělena pokuta ve výši v přepočtu 6 milionů korun. Narušilo to však jeho pozici u fanoušků a i když se mezitím změnil manažer, tak zřejmě i v týmové hierarchii. Francouz Mendy je po loňském příchodu z Rennes jasnou jedničkou. Blues pomohl k triumfu v Lize mistrů i včerejším Superpoháru. Kepu může těšit, že Mendy střídat neodmítl a španělský brankář se mohl předvést a přispět k úspěchu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud