15. září 2011 • 23:20

Rajchl, nebo Pelta? Fotbalová asociace zvolí nového šéfa

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

VOLBA PŘEDSEDY ONLINE - Český fotbal by mohl mít od pátku nového šéfa, jenž nahradí ve funkci předsedy Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Ivana Haška, který v červnu rezignoval. Je ale poměrně pravděpodobné, že stejně jako v minulosti dojde při páteční mimořádné valné hromadě k patové situaci při rozhodování o tom, zda na fotbalový trůn dosedne všeobecně favorizovaný Jindřich Rajchl, nebo Miroslav Pelta.



Třetím kandidátem je divizní rozhodčí Martin Šifalda, jehož kandidatura je však považována spíše za snahu o zviditelnění a jeho jméno navíc neprojde procedurou. Dál ho totiž takřka jistě nepustí volební komise, protože nesplňuje administrativní podmínku počtu nominací.

Na rozdíl od minulosti bylo předvolební období poměrně klidné, bez agresivních výpadů. Atmosféru narušil až majitel plzeňské Viktorie Tomáš Paclík, na jehož návrh a s přispěním skupiny Rajchlových stoupenců ve výkonném výboru byl uprostřed rozehrané sezony odvolán šéf komise rozhodčích Luděk Macela. Paclík také prohlásil, že v případě Peltova zvolení Viktorii prodá, poté to ale dementoval.


Samotní kandidáti navzájem proti sobě nijak zvlášť ostře nevystupovali. Až v posledním týdnu Rajchl zaútočil na Peltu kvůli jeho někdejšímu výroku o "cinklém jaru" z policejních odposlechů, který z Pelty prý dělá nevhodného kandidáta. Vzápětí však uvedl, že pokud by Pelta vyhrál, s chutí by mu dělal místopředsedu.

Jablonecký funkcionář zase připomněl, že Rajchl stále není příliš zkušený funkcionář a jeho největší devizou je znalost angličtiny. Poukázal také na nevyřešené kauzy, které zůstávají po éře Ivana Haška, s níž je spojován právě Rajchl jako jeho nejbližší spolupracovník.
Jindřich Rajchl věří, že se stane předsedou Fotbalové asociace ČR
Jindřich Rajchl věří, že se stane předsedou Fotbalové asociace ČR


Rajchl je považován za mírného favorita díky zjevné přízni Romana Berbra, bývalého rozhodčího, který dokonale ovládá zákulisí mezi delegáty na české straně. Bez většinové podpory v moravské komoře se ale neobejde a tam podle spekulací má zatím navrch právě Pelta, na jehož straně je také podle všeho většina profesionálních klubů a především oba velkokluby Sparta se Slavií.

Dost pravděpodobná je však varianta, že ani v pátek odpoledne nový předseda FAČR znám nebude. Pak by došlo ihned po jednání, které se tradičně uskuteční ve smíchovském Národním domě, na takzvané "dohodovací" řízení za účasti pěti delegátů z každé komory. Na nich by bylo určit, kdy a jak se bude příště o novém předsedovi rozhodovat.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud