2. února 2012 • 10:43

To je džob snů: Televizní expert v Anglii si vydělá 45 milionů za rok

Autor: koš
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vzrušená debata ovládá Anglii. Téma? Nová smlouva pro Alana Hansena, fotbalového experta stanice BBC. Bývalý obránce Liverpoolu si má podle ní vydělat za okomentování souhrnu zápasů, tzv. "Match of the day", v přepočtu 1,2 milionu korun! Bouří se proti tomu diváci i politici.



Čtyřicet tisíc liber za jeden zápas a 1,5 milionu (zhruba 45 milionů korun) za rok. Nový platový výměr Alana Hansena vzbudil v Anglii pohoršení. Navíc se nebude trmácet až do Londýna jako dosud, BBC své produkční studio přestěhovala do Salfordu. A šestapadesátiletý Skot bydlí nedaleko v oblasti Merseyside.

Kdo je Alan Hansen?

- 56 let

- bývalý obránce FC Liverpool a skotské reprezentace

- jedna z hlavních tváří sportovní redakce BBC, spolukomentátor zápasů Premier League

- v TV pracuje od roku 1992

- pořad „Match of the day“ sleduje v průměru 4,6 milionu lidí

„Nebudu se vyjadřovat k tomu, kdo kolik vydělává. Ani to nevím, není to má starost. Pouze bych spekuloval,“ bránil se ředitel BBC Mark Thompson hysterii, kterou zveřejněné údaje vyvolaly.

Někteří britští politici nicméně žádají přehodnocení Hansenovy smlouvy, měl by prý jít níž o třicet procent. Je krize a tohle není adekvátní částka pro tuhle těžkou dobu, argumentují.

„Alan je přístupný jednáním, klidně by slevil. Pořád by ve srovnání s jinými lidmi z televize vydělával dost a rád zůstane členem týmu pro Match of the day,“ prohlásil pro Daily Telegraph jeden z jeho kamarádů. Konečná dohoda by měla být otázkou několika dnů.

Jednání o menší výplatě nejspíš čekají i jeho kolegy Garyho Linekera a Marka Lawrensona, další exfotbalové hvězdy populárního pořadu. Kliďas Hansen, který je oblíbený pro své racionální analýzy i břitké soudy, je jeho protagonistou už dvacet let. Navíc píše sloupky do novin.

Párkrát však také šlápl vedle. Třeba když během MS 1994 řekl do éteru, že za takovou chybu (v duelu s Rumunskem) by měli být argentinští obránci zastřeleni.

O den dříve přitom zemřel kulkou vraha kolumbijský zadák Andreas Escobar, jenž si vstřelil v zápase s USA vlastní gól. BBC se posléze za Hansenův nešťastný výrok omluvila.

Nedávno zase naštval řadu hráčů tmavé pleti, když v debatě o rasismu v anglickém fotbale použil slovo „barevní“. Bránil se, že to nemyslel nijak zle.

Zatímco v Anglii je Hansen za celebritu a milionáře, do České televize by si skotský internacionál nejspíš přivydělávat nešel. Za sumu, kterou experti dostávají, by ani nevstal z kanape.

„Částka za jeden zápas ani náhodou nedosahuje pěti tisíc korun. Je to věc prestiže,“ sdělil Jiří Ponikelský, šéf ČT 4 Sport.

Podle informací Sportu si host ve studiu přijde na 2500 korun, spolukomentátor přímo na stadionu bere o tisícovku víc. To vše před zdaněním. V Česku se zatím proti tomu nikdo nebouří...

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud