Hynek Preisler
24. dubna 2012 • 16:50

Muamba promluvil o svém kolapsu: Běžel jsem v jiném těle

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Vyprávěl o selhání srdce a jak vstal z mrtvých. A po tvářích mu při tom tekly slzy. Fabrice Muamba (23) poprvé promluvil o kolapsu, který v březnu sledoval celý svět. „Co se mi stalo je více než zázrak,“ prohlásil. Nyní dokonce věří, že se ještě někdy znovu objeví na hřišti...



Nechybělo příliš, aby záložník Boltonu Fabrice Muamba následující slova už nikdy nevyslovil a vy byste nyní na tomto místě četli jinou story než příběh o zázračném zmrtvýchvstání.

V polovině března zkolaboval ve čtvrtfinále Anglického poháru s Tottenhamem a lékaři přímo na hřišti zápasili v přímém přenosu před miliony diváků o jeho život. 78 minut byl fakticky mrtvý. Pět týdnů poté se o děsivém zážitku rozpovídal v rozhovoru pro anglický deník The Sun.

„Procházím testem své víry. 78 minut jsem byl mrtvý, a i když jsem přežil, čekalo se, že budu mít poškozený mozek. Ale sedím tady a normálně hovořím. Někdo tam nahoře na mě dohlížel. Ráno před zápasem jsem se s tátou modlil a prosil Boha, aby mě ochránil. Nenechal mě na holičkách...“ přiznal zbožný křesťan, který na začátku dubna oslavil ještě v nemocnici, z níž byl minulý týden propuštěn, 24. narozeniny.

Spoluhráči i soupeři se na hřišti neubránili slzám a modlili se.
Video se připravuje ...

Anglický středopolař zároveň věří, že se na hřišti v budoucnu ještě objeví. „Bylo by to skvělé a doufám, že se mi to povede,“ svěřil se.

Bývalý anglický reprezentant do 21 let zkolaboval v zápase Tottenham–Bolton za stavu 1:1 krátce před přestávkou. Ve 41. minutě se bezvládně zřítil k zemi.

„Běžel jsem směrem k soupeři pro přihrávku od Martina Petrova na levé křídlo, a když jsem se vracel do středu, slabě se mi zatočila hlava. Tehdy jsem si poprvé uvědomil, že něco není v pořádku,“ vzpomínal na osudovou chvíli.

Záchráři se snaží hráči okamžitě pomociFoto EPA

„Nebylo to jako obyčejná závrať. Byl to takový neskutečný pocit. Jako bych běžel vedle sebe v nějakém cizím těle. Těžko se to popisuje,“ vracel se Muamba zpátky do děsivého momentu. Následně začal vidět dvojmo.

„Bylo to jako ve snu. Nikdo okolo mne nebyl, když jsem ucítil, že padám. Poslední věc, kterou jsem slyšel, bylo, jak na mě obránce Dedryck Boyata křičí, abych se vrátil zpátky bránit,“ pověděl Muamba.

Do defenzivy se už nevrátil a místo toho ho lékaři bránili před smrtí, která by nejspíše vyhrála, kdyby v hledišti náhodou neseděl fanoušek Tottenhamu Andrew Deaner. Je kardiologem.

„Byla to naprostá náhoda, že byl toho dne v hledišti. Jemu vděčím za všechno. On je tou příčinou, proč můžu znovu chovat svého synka a dál žít,“ děkoval svému zachránci, který přispěl, že se po 78 minutách Fabrice Muamba ocitl znovu mezi živými. A nyní by se rád vrátil i do vrcholového fotbalu.

Usmívající se Muamba na fotografii z nemocnice
Usmívající se Muamba na fotografii z nemocnice


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud