17. září 2012 • 21:38

Fábregas: Nejlepší kouč? Wenger. Z Arsenalu ale stejně utekl

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za sedm let nevyhrál fotbalový Arsenal ani jedinou trofej. Přesto je jeho francouzský manažer Arséne Wenger uznávanou personou. Když by třeba Španěl Cesc Fábregas vybíral nejlepšího manažera v Premier League, jeho volba by byla jasná. Sir Alex Ferguson, nebo třeba Roberto Mancini, by měli smůlu. „Wenger je prostě nejlepší,“ neskrývá současný hráč Barcelony.



Jeho slova zní poněkud zvláštně. Sám totiž z Arsenalu prchnul do katalánského velkoklubu v touze dosáhnout na trofeje. „Je úžasný a dokáže to i v téhle sezoně,“ prohlašuje sebevědomě a nedá na Wengera dopustit.

Na francouzského manažera přitom pršela na startu sezony kritika za to, že klub neudržel Robina van Persieho a pustil jej do Manchesteru United. Když pak Gunners hráli dvakrát bez branek, tlak zesílil. Wengerův tým trápení uťal výhrou v Liverpoolu a naposledy složil na lopatky Southampton 6:1.

„Dokáže najít nejlepší talenty v Evropě. Má odvahu přivést je do Arsenalu a dát jim šanci,“ složil kouči poklonu Fábregas.

„Má pro tyhle věci speciální nadání. Umí pracovat s hráčem, budovat jeho sebedůvěru. Ví, kdy a jak jej povzbudit. Hráči mu to poté oplácejí nejlepšími výkony,“ naznačil Španěl, v čem je Wenger výjimečný. „Proto jsem přesvědčený, že bude Arsenal na špici.“

Sám byl londýnským „kanonýrem“ dlouhých osm let. Klubu drží palce, i když už je v Barceloně. „Pořád pro mě Arsenal hodně znamená. Koukám se na jeho zápasy každý víkend. Doufám, že se mu bude dařit,“ neskrývá sympatie k Gunners. „Bylo mi ctí, že jsem tam strávil tolik nádherných let.“

Jenže nakonec neodolal vábení Barcelony, klubu, který trofeje sbírá se strojovou pravidelností. Zatímco v Londýně by byl hvězdou týmu, v Barce se musí prát o místo v sestavě.

„Je to nová kapitola mé kariéry, hodně vzrušující. Stojí přede mnou asi nejobtížnější úkol mého života. Mám za spoluhráče nejlepší fotbalisty na světě a musím se v té konkurenci prosadit,“ doplnil.

Sám přiznává, že v Arsenalu mu téměř nic nechybělo. „Byl bych kapitánem, hrál bych každý zápas, podmínky byly skvělé. Výzva zkusit to v Barceloně však byla silnější,“ konstatoval Fábregas. „Chci dokázat, že jsem silný. Budu dál bojovat o místo v sestavě.“

Trenér Arsenalu Arséne Wenger je podle Fábregase manažerskou jedničkou v Anglii
Trenér Arsenalu Arséne Wenger je podle Fábregase manažerskou jedničkou v Anglii

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud