20. října 2012 • 08:00

Zabiják Rooney. Před deseti lety zničil Arsenal, teď je legendou

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Gólový zabiják Wayne Rooney řádí v útoku Manchesteru United jako opravdový „rudý ďábel“. Je mu šestadvacet a nikoho nejspíš nenapadne, že 20. října to je už deset let, co jeho gól pomohl Evertonu k výhře nad Arsenalem.



Tehdy Anglie začala vnímat zázračné dítě, které v šestnácti letech v Goodison Parku vylétlo do fotbalového světa jako kometa. Nyní, už na Old Trafford, je anglickou legendou.

Jedním z mužů, který byl na startu hvězdné kariéry útočníka, byl gólman Evertonu Richard Wright. Ten byl i na prvním tréninku, kdy Rooney přišel do áčka týmu z Goodison Parku, a schopnosti teenagera ho ohromily.  Když pak vstřelil mladík v šestnácti první gól do sítě jeho milovaného Arsenalu, byl v šoku.

VIDEO: Rooney a jeho první trefa v dresu Evertonu

„Když jsem viděl, jak míč rozvlnil síť, nemohl jsem být šťastnější,“ vzpomíná Wright, ale připouští, že Arsenal byl jeho životní láskou, proto byl zároveň zoufalý, že „kanonýry“ odrovnal zrovna šestnáctiletý klouček.

„Byl jsem snad jediný hráč Evertonu, který k němu neběžel a neskočil mu na záda. Ale bylo to přes celé hřiště a běhání nebylo nikdy mojí silnou stránkou,“ culí se tehdejší gólman Evertonu.

To, že dal Rooney gól, jej nepřekvapilo. „Hned od začátku, co jsem ho poznal, tak mi bylo jasné, že má vynikající tvrdou střelu. Měl jsem zkušenosti z Arsenalu i z Anglie a jediný srovnatelný útočník byl snad Alan Shearer. A to byl Wayne teprve na startu kariéry,“ doplnil gólman.

VIDEO: Další paráda Rooneyho proti Portsmouthu

„Byl silný a vyrovnaný. Hodně jsem o něm slyšel, jako čas od času o nějakém mladém hráči, ale když jsem ho pak viděl na tréninku, bylo jasné, že ty řeči nelžou a on to v sobě opravdu má,“ vzpomínal Wright.

Rooney podle něj na sobě tvrdě dřel a po tréninku si přidával, když pálil na branku. „Wayne je pořád stejný, vůbec se nezměnil. Vždycky, když se potkáme, tak mě přijde pozdravit,“ těší gólmana.


Podobně o útočníkovi mluví i nyní devětatřicetiletý David Unsworth, někdejší opora Evertonu. Na trefu mladíkovi ale přihrál Thomas Gravesen.

„Každý si na ten gól pamatuje. Byl jsem přímo za ním a viděl, jakou ta rána měla faleš. Pro nikoho v Evertonu to ale nebylo překvapení, on takhle pálil na tréninku každý den,“ doplnil Unsworth.

VIDEO: Rooney a jeho paráda proti Manchesteru City



Ten vzpomíná na to, jak se Rooney poprvé objevil na tréninku Evertonu. „Říkali jsme si, sakra, co to je za kluka. Takový talent se vidí jen zřídka. Kdo ho neznal, musel si myslet, že je starší. Dokázal fantastické věci,“ doplnil.

Stejně jako Wright chrlí chválu na kanonýra Manchesteru United. Věří navíc, že si ještě na závěr kariéry třeba za Everton „Roo“ zahraje. „Viděli jsme se na dovolené a je to pořád skvělý kluk. Takový, jakého si pamatuji z jeho začátků.“

Sám Rooney vzpomíná na své začátky, kdy chodil hrát fotbal jen tak s kamarády z Liverpoolu. Teď se jeho pozice změnila. Vzhlíží k němu fanoušci Manchesteru United i celé Anglie, čekají, že jeho góly pomůžou týmu. Šestadvacetiletý boreček má ale stále v mysli trefu do sítě Arsenalu.

VIDEO: Rooney a jeho první ligový gól v dresu Manchesteru United

„Bylo to něco neuvěřitelného, skvělý pocit. Cítil jsem se ohromně. Dal jsem gól a my jsme vyhráli nad Arsenalem,“ vzpomíná na gól do sítě slavného Davida Seamana. „Vlastně jsem ale neudělal nic neobvyklého. Prostě jsem si jen šel zahrát fotbal a dal gól.“

V roce 2004 pak přestoupil do Manchesteru United a vybojoval s ním čtyři mistrovské tituly. Slavil i triumf v Champions League. „Řekl jsem tehdy manažeru Moyesovi, že bych tam rád šel. Byly kolem toho nějaké neshody, ale kluby se nakonec dohodly na odstupném a já mohl přestoupit,“ dodal.

VIDEO: Nádherná trefa Rooneyho proti Newcastlu

Rozhodnutí odejít nedělal s lehkým srdcem, po devíti letech působení byl s klubem spojený. „Ale musel jsem to udělat. Musel jsem myslet na svojí kariéru, chtěl jsem jít nahoru a zlepšovat se,“ dodal Rooney.

Pohled na dlouhý seznam úspěchů a nastřílených gólů potvrzuje, že to byl krok dobrým směrem.

Kariéru má známý bouřlivák i řadou průšvihů a skandálů, i tak jej ale manažer United Sir Alex Ferguson drží mezi "Rudými ďábly." Letos útočníka přibrzdilo vážně zranění, nyní už je ale fit a pokračuje ve svých kanonádách.

Robin van Persie s Waynem Rooneym v utkání Ligy mistrů proti rumunksé Kluži, kde zařídili vítězství 2:1
Robin van Persie s Waynem Rooneym v utkání Ligy mistrů proti rumunksé Kluži, kde zařídili vítězství 2:1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud