Karel Häring
14. listopadu 2012 • 15:47

Za televizní práva 158 MILIARD. Premier League ještě zbohatne

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zisk mistrovského titulu v anglické Premier League bude od sezony 2013/2014 ještě lukrativnější. Šampion si totiž připíše astronomickou prémii ve výši téměř 3,2 miliard korun! Zásluhu na nárůstu bonusů má nový tříletý kontrakt z prodeje televizních práv, který zajišťuje soutěži gigantických 158 miliard korun.



Už v červnu letošního roku vedení Premier League oznámilo, že uzavřelo rekordní smlouvu o prodeji TV práv. Nová dohoda zajišťuje pro nadcházející tři sezony, počínaje tím příštím, příjem 95 miliard korun.


Tato suma, které anglická liga získá od společností Sky a BT, se však týkala pouze britského trhu. K tomu přibude 5,5 miliardy garantovaných smlouvou s BBC za její pořad sestřihů ligových duelů Match of the Day.

Zbytek částky zajistí účastníkům Premier League prodej práv do zahraničí. V uplynulých týdnech uzavřelo vedení soutěže nové kontrakty v USA, v Jižní Americe, Jihoafrické republice či Číně, před dohodou jsou smlouvy pro Asii a Austrálii.

V součtu se zisky z těchto částí světa by měla celková suma přesáhnout 5 miliard liber, tedy zhruba 158 miliard korun. Stávající kontrakt přitom vygeneroval „pouze“ 110 miliard.

Tohle navýšení znamená především nárůst příjmů pro jednotlivé kluby PL, mezi něž jsou rozdělovány bonusy podle konečného umístění. Nové finanční podmínky zajistí podle listu The Guardian ligovým šampionům (počínaje ročníkem 2013/2014) luxusní prémii okolo 3,2 miliard korun.

Stoper Chelsea John Terry se vrátil po disciplinárním trestu do sestavy Chelsea a hned dal gól Liverpoolu. Pak se ale zranil a zápas skončil nerozhodně 1:1
Stoper Chelsea John Terry se vrátil po disciplinárním trestu do sestavy Chelsea a hned dal gól Liverpoolu. Pak se ale zranil a zápas skončil nerozhodně 1:1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud