9. července 2013 • 20:17

DOHODNUTO. Kanonýr Bony se dočkal, odchází do Swansea

Autor: iSport.cz, sh, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Týdny plné spekulací mohou utichnout. Bývalý sparťanský fotbalista Bony Wilfried přestoupil z Arnhemu do Swansea. S účastníkem anglické Premier League podepsal smlouvu na čtyři roky. Informaci serveru iSport.cz potvrdil hráčův agent Dalibor Lacina.



"Jsme rádi, že po Spartě a Arnhemu udělal Bony další krok v kariéře a přestupem do Premier League si splnil sen. Pro Bonyho je Swansea velká výzva, těší se na spolupráci s trenérem Laudrupem," řekl Lacina.

Podle britských médií zaplatí tým z Premier League za reprezentanta z Pobřeží slonoviny mezi deseti až třinácti miliony liber, čímž z něj udělal nejdražšího hráče v klubové historii. Dosavadním maximem bylo 5,5 milionu liber, které Swansea zaplatila Valencii za Pabla Hernándeze. Na přestupu bude participovat i pražská Sparta, která má podle spekulací vyinkasovat dvacet procent z přestupové částky.

Exsparťanský útočník Bony Wilfried střílí v nizozemské lize gól za gólem a patří k elitním kanonýrům nizozemské soutěžeFoto Pavel Mazáč (Sport)

"Musím jménem Sparty poděkovat nejen Bonymu, ale i jeho manažerovi Daliboru Lacinovi. Te má totiž na tomto projektu obrovskou zásluhu a vždy hájil naše zájmy, čehož si moc vážíme," sdělil člen představenstva Sparty Jakub Otava.

Čtyřiadvacetiletý Bony byl v uplynulé sezoně nejlepším střelcem nizozemské ligy, když v 30 zápasech za Arnhem dal 31 branek. To byl pro něj signál, že je čas posunout se v kariéře o další stupeň výše, a právě anglická liga pro něj byla hlavním cílem.

"Německo nebo Francie by také nebyly špatné možnosti. Ale já bych rád do Anglie. Odejít ze Sparty do Arnhemu byl jeden krok nahoru, teď chci udělat další a posunout se ještě dál," řekl Bony v květnu v rozhovoru s ČTK. O Bonyho se údajně zajímaly také West Ham, Chelsea či ruská Machačkala, nejkonkrétnější byl ale zájem Swansea.

Bony odehrál v české lize za Spartu 59 zápasů a vstřelil v nich 22 branek. Zaujal mimo jiné i tím, že se naučil česky. Celkově patří mezi nejlépe hodnocené cizince, kteří se v české lize objevili.

Zároveň je druhým nejdražším zahraničním hráčem, který v Gambrinus lize působil. Dražší už byl jen bývalý teplický útočník Edin Džeko, za kterého Manchester City zaplatil Wolfsburgu zhruba 800 milionů korun.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud