28. prosince 2013 • 04:50

Od práce snů byl jen krůček. Proč se Uhrin nestal šéfem Liverpoolu?

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Liverpool. Jedna z nejprestižnějších adres světového fotbalu. Před pár lety ji měl Dušan Uhrin starší na dosah. Nejmenovaný izraelský miliardář usiloval o koupi tohoto klubu, pro Uhrina měl připravenu funkci sportovního ředitele. Plán zámožného kupce nakonec ztroskotal a přesun úspěšného kouče na Anfield Road padl.



„Moc mě to lákalo, je škoda, že to nevyšlo. Izraelec už měl sestavený tým kolem sebe, bylo to opravdu vysoce aktuální,“ říká Uhrin. S izraelským manažerem, který žije v Maďarsku, se sešel třikrát v Siófoku. „Zamýšlel, že bych měl na starosti i výběr nového kouče pro Liverpool,“ podotýká Uhrin.

Neuskutečněná štace jej mrzí o to víc, že kvůli ní odmítl angažmá v příjemné a pohostinné Austrálii. Ozval se mu bývalý svěřenec z Dinama Tbilisi Zelič, který válel osm let za Dortmund. Uhrina oslovil z pozice člena vedení prvoligového Melbourne, chtěl jej získat jako trenéra.

„Chtěl, abych tam přišel, měl to rozjednané s majitelem klubu. Odpověděl jsem mu, ať mi zavolá další den. Volal jsem okamžitě izraelskému manažerovi, že mám tuto nabídku, zda je Liverpool stále aktuální. Sdělil mi: neber to. Je to škoda, Austrálie mě moc lákala.“

Nejslavnější moment Dušana Uhrina staršího. Právě dostal stříbrnou medaili za EURO 1996 z rukou anglické královny, vpravo gratuluje českým fotbalistům prezident Václav Havel, vedle něho Václav Klaus, vlevo odchází s medailí Jiří Němec
Nejslavnější moment Dušana Uhrina staršího. Právě dostal stříbrnou medaili za EURO 1996 z rukou anglické královny, vpravo gratuluje českým fotbalistům prezident Václav Havel, vedle něho Václav Klaus, vlevo odchází s medailí Jiří Němec

Jednání o koupi Liverpoolu se táhla tři roky, nakonec usnula. „Tři roky jsem čekal, odmítal jsem nabídky. Najednou vám je sedmdesát... Teď už trénovat nechci. Je to definitivní,“ má jasno Uhrin.

Liverpool mu zřejmě není souzený, neboť už dříve byl v hledáčku konkurenčního Evertonu. Nabídku mu dal jeden z elitních izraelských fotbalových agentů, který si jej pamatoval z angažmá v Maccabi Haifa, kde Uhrin dobyl historické úspěchy.

„Řekl jsem mu, že neumím dobře anglicky, bál jsem se,“ přiznává Uhrin, který však promarněných šancí v Liverpoolu celkově nelituje. „Dopadlo to všechno tak, jak to dopadnout mělo,“ culí se.

Velký rozhovor s Dušanem Uhrinem starším (nejen) o synovi a Plzni čtěte v sobotním Sportu!

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud