7. února 2014 • 11:02

Mourinho vytvoří v Chelsea dvě silné jedenáctky: S Čechem počítá, s Kalasem ne

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

GRAFIKA | V hlavě už má představu, jak by měla vypadat sestava Chelsea v příští sezoně. Trenér José Mourinho s vedením klubu střádá plány na letní nákupy, které vyplní mezery v kádru „blues“. Posílit chce dva konkrétní posty – hrotového útočníka a levého obránce. Dobrou zprávou je, že i nadále počítá s reprezentačním brankářem Petrem Čechem. Naopak Tomáš Kalas v jeho plánech nefiguruje.



V zimě neváhal prodat Juana Matu do Manchesteru United a přivedl si dvojici Nemanja Matič – Mohamed Salah. Po sezoně navíc dorazí z Francie talentovaný stoper Kurt Zouma. Co plánuje Mourinho dál? Věří, že pokud se mu podaří zajistit vytipované posily na dvě pozice, Chelsea bude mít v příští sezoně nejlepší kádr v Premier League.

Úkol č. 1 – KOUPIT SNIPERA

V první řadě chce Mourinho přivést gólového útočníka. Nějakého zabijáka. Někoho, komu se neroztřesou kolena ve velkém zápase a papírově slabšího soupeře nepodcení. Pravděpodobně půjde o známé jméno. „Proč jsme nekoupili útočníka už teď v lednu? To pochopíte až v létě,“ řekl před několika dny tajemný Mourinho.

Základní sestava Chelsea pro příští sezonu?Foto The Sun

V Anglii se spekuluje o třech jménech. Deník The Sun to s informacemi, které zjistil, odhaduje na Edinsona Cavaniho. V PSG prý není stoprocentně spokojený a o transfer do Chelsea by mohl mít zájem.

Kdo dál? Hodně se mluví o Diegu Costovi z Atlétika Madrid. Je rychlý, šikovný, vražedně gólový – přesně, co Chelsea potřebuje. A jeho cena? Pro majitele Romana Abramoviče akceptující. Ve smlouvě má výkupní klauzuli ve výši 32 milionů liber. Hodně se řeší také budoucnost Maria Mandžukiče z Bayernu Mnichov, kde se těší na příchod Roberta Lewandowského. Naopak vyloučené jsou příchody Radamela Falcaa či Waynea Rooneyho, jehož Chelsea neulovila ani po dvou lukrativních nabídkách.

Mourinho má v tuto chvíli k dispozici tři útočníky: Fernanda Torrese, Samuela Eto’oa a Dembu Ba. Jenže dohromady v letošní ligové sezoně nastříleli pouhých jedenáct branek. To je málo. Navíc se dají očekávat odchody hned dvou forvardů. Demba Ba málem už přestoupil v posledních dvou přestupových oknech a Eto’ova smlouva vyprší na konci sezony.

Na hostování v Evertonu je ještě Romelu Lukaku, jenž se zřejmě vrátí do Chelsea. Mourinho ovšem není úplně šťastný z toho, jak se belgický útočník zachoval v srpnu. Počítal s ním. Ale místo toho, aby respektoval taktické plány pro letošní sezonu, si vybral hostování v jiném klubu.

Úkol č. 2 – KOUPIT LEVÉHO OBRÁNCE

Druhá a poslední pozice, kterou Mourinho chce posílit, je post levého beka. V současné době je jeho první volbou Cesar Azpilicueta, záda mu kryje veterán Ashley Cole. Portugalský kouč si ale uvědomuje, že Azpilicueta je především pravý obránce a nalevo chce mít ještě jednoho „specialistu“.

Záložní tým Chelsea pro příští sezonu?Foto The Sun

Kdo jím bude? Získat talentovaného Luke Shawa, kterého Southampton označil za neprodejného, bude nesmírně těžké. Takže se Chelsea zaměří spíš na jiné cíle: Ricardo Rodriguez (Wolfsburg), Marcel Schmelzer (Dortmund) a Mattia de Sciglio (AC Milán). Jeden z nich bude podle Sunu patřit do základní sestavy „blues“, Cole zaujme roli záložního hráče.

Mourinhův úmysl je vytvořit v Chelsea dvě silné jedenáctky, které se mohou rozdělit na týmy A a B. Druhý bude složený z hráčů, kteří kdykoliv nahradí zraněného či vykartovaného kolegu ze základní sestavy. Při pohledu na porci zápasů, kterou musí Chelsea v sezoně odehrát, je důležitá i rotace hráčů. A Mourinho odmítá lepit sestavu, každý post chce mít kvalitně zdvojený.

Špatnou zprávou je, že pro českého obránce Tomáše Kalase ani v jedné z těchto odhadovaných jedenáctek není místo. Naopak Petru Čechovi zůstane pozice gólmanské jedničky. V létě sice dorazí z hostování vysoce talentovaný gólman Thibaut Courtois. Ale po vyjádření, že nehodlá vysedávat mezi náhradníky, je jeho přestup patrně nevyhnutelný.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud