11. května 2014 • 18:17

PĚT důvodů, proč City vládnou Anglii: Smrtící ofenziva i domácí tvrz

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po roce, kdy ligu vyhrál jejich městský rival, znovu usedli na trůn. Hráči Manchesteru City slaví druhý titul mistra anglické Premier League za poslední tři sezony. Parta kolem kapitána Kompanyho se sice nevyhnula několika zaváháním, nakonec ale potvrdila úlohu hlavního favorita. Pět faktorů bylo při jejich vítězném tažení stěžejních.



Smrtící ofenziva

Spolu s Liverpoolem mají City jednoznačně nejlepší útok v Anglii. Už jen pohled na jména útočníků budí obrovský respekt - Agüero, Džeko, Negredo či Jovetič. Další obrovská ofenzivní síla dřímá v záloze. Vždyť nejlepším střelcem týmu se stal původně defenzivní záložník Yaya Touré (20 gólů). S debaklem přitom neodcházeli jen outsideři. Čtyři góly dostali United, rovnou šest Tottenham i Arsenal.

Široký kádr

Další výhodou Manchesteru City oproti konkurenci byl velký výběr hráčů. Pamatujete problémy, když Chelsea přišla o Hazarda? Umíte si představit Liverpool bez Suáreze? City podobné strasti neřešili. Zranil se střelec Agüero, nastoupil kanonýr Džeko. Nemohl hrát Nasri, zaskvěl se Navas. A tak dále. Zároveň měl trenér Manuel Pellegrini vždy několik záložních plánů pro případ, kdy se týmu v zápase nedařilo. To mohli ostatní jen tiše závidět.

Slabší konkurence

United prožili tragickou sezonu, Arsenal jako již tradičně ztratil šanci na jaře. Chelsea zase musela litovat zbytečných ztrát proti slabším týmům. Nejvážnějším konkurentem se tak nakonec ukázal Liverpool, se kterým se před sezonou nepočítalo. "Reds" sice měli ještě tři kola před koncem titul ve vlastních rukou, pak ale přišly dvě klíčové ztráty proti Chelsea a Crystal Palace a sen se rozplynul. City si tak došli pro titul i přes několik zaváhání.

Etihad Stadium

1 porážka, 1 remíza a 17 výher. To je parádní bilance Manchesteru City z domácích zápasů v této sezoně Premier League. Nikdo jiný nezískal na svém stadionu více bodů. Zatímco především na podzim City pravidelně ztráceli body na hřištích soupeřů, o domácí prostředí se mohli vždy opřít. Vždyť právě na Etihad Stadium nasázeli přes 60 gólů. Tři body si z tvrze Citizens odvezla pouze Chelsea, z bodu se mohl radovat „kat favoritů“ Sunderland.

Kliďas Pellegrini

Nástupce Roberta Manciniho, chilský kouč Manuel Pellegrini, byl pravým opakem svého předchůdce. Po každé prohře nevinil rozhodčí, nekritizoval jednotlivce. Naopak si dokázal přiznat vlastní chyby a dostatečně důrazně je vysvětlit týmu. Ten za svým manažerem stál od prvního do posledního utkání. Svůj klid a pokoru převedl Pellegrini navíc i na vedení klubu. Zatímco u Manciniho se v podstatě po každé prohře spekulovalo o jeho konci, Chilan měl na svoji práci klid. A výsledky se dostavily.

Slavící fotbalisté Manchesteru City po zisku mistrovského titulu
Slavící fotbalisté Manchesteru City po zisku mistrovského titulu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud