18. srpna 2014 • 11:13

Čech začne na lavičce, mají jasno v Anglii. Odejít mu ale Chelsea nedovolí

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 21:00 | Chelsea se po deseti letech rozhodla vyměnit brankáře. Petra Čecha nahradí v brance „blues“ perspektivnější Thibaut Courtois. Definitivní verdikt se český reprezentační brankář dozvěděl z úst trenéra Josého Mourinha včera na tréninku.



Nenajdete jediný deník ve Velké Británii, který by pasoval Petra Čecha do role jedničky Chelsea. Všechny listy s odkazem na své zdroje uvnitř klubu tvrdí, že začne na lavičce a dnes večer (21:00 SEČ) proti Burnley se postaví do branky Thibaut Courtois. Rozhodnutí učinil na nedělním tréninku kouč José Mourinho.

Talentovaný Belgičan poslední tři sezony hostoval v Atlétiku Madrid, kde se vypracoval ve špičkového brankáře. Vyhrál Evropskou ligu, španělskou Primera Division, zahrál si ve finále Ligy mistrů. „Thibaut a Petr jsou dva ze tří nejkvalitnějších gólmanů na světě. A patří Chelsea,“ pochvaloval si Mourinho na tiskové konferenci.

Mít oba v kádru je podle trenéra londýnského klubu "skvělý problém". Chelsea může vybrat kohokoliv a neudělá chybu. „Je to něco unikátního. Jde o problém, který by chtěl mít každý trenér ve svém klubu,“ řekl.

Thibaut CourtoisFoto profimedia.cz

Šťastný ale nebude ten, kdo se posadí mezi náhradníky. A podle tisku tato volba padla právě na Čecha, na něhož si brousí zuby v Monaku, PSG i Realu Madrid. Nejspíš ale zbytečně. Ačkoliv se posadí na lavičku, Mourinho mu neumožní odejít do jiného klubu.

„Jsme Chelsea, ekonomicky stabilní. Můžeme mít dva kvalitní brankáře,“ podotkl portugalský trenér. „V útoku mám Costu, Drogbu i Torrese, v záloze Ramirese, Fábregase, Matiče nebo Oscara. Proč bych nemohl mít dva špičkové gólmany? Můžu. Chelsea může,“ dodal s tím, že nikdy se nechce potýkat s problémem jiných klubů, které nemají dobrého brankáře.

Petr Čech v neděli večer, kdy už několik hodin věděl o Mourinhově rozhodnutí, seděl u počítače a na sociální síti twitter odpovídal na dotazy fanoušků. „Jste připravený bojovat o místo?“ zněla jedna z otázek. „Vždycky,“ odepsal Čech.

Jenže žádný top fotbalista se nespokojí s vysedáváním na lavičce. Jak zabránit tomu, aby nebyl nešťastný? Jako dlouho vydrží mezi náhradníky? I na to je prý Mourinho připravený.

José Mourinho José MourinhoFoto EPA

„Náhradní brankář musí cítit moji důvěru. Nemůže čekat na lavičce tři nebo čtyři měsíce, než budeme hrát zápas v Ligovém poháru,“ naznačil kouč Chelsea, že gólmanskou dvojku využije i v důležitých zápasech v Premier League a Lize mistrů.

„Svou důvěru mu ukážu tím, že ho nechám chytat, když to nikdo nečeká. Jako před deseti lety, kdy jsem postavil Carla Cudiciniho proti Betisu v prvním utkání základní skupiny Ligy mistrů – ne tehdy, když jsme měli jistý postup. Nebo v ligovém utkání, když jsme ještě neměli jistý titul. Musí to být zápas s dávkou zodpovědnosti. S těmito dvěma gólmany si to můžu dovolit, kdykoli se mi zachce,“ dodal Mourinho.

V těchto zápasech by mohl Čech využít nabídnuté šance, protože Mourinho odmítl garantovat Courtoisovi pozici jedničky nadobro. „Tím bych zničil konkurenční boj,“ vysvětlil. „Obvykle nevyměníte brankáře, když udělá chybu, ale když těch chyb bude pět, tak můžete. Pokud kterýkoliv hráč nebude ve formě, tak ho nepostavím,“ vzkázal do kabiny.

Utkání mezi Chelsea a Burnley budeme sledovat na iSport.cz v podrobné ONLINE reportáži, po zápase přineseme také kompletní sestřih.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud