7. března 2015 • 14:25

Ukaž prsa! Anglií hýbou urážky žen, schytává to i Čechova doktorka

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rasismus se trestá, ale sexistické popěvky jsou brány jako nevinné škádlení. Tak s tímhle má být na fotbale v Anglii konec. Pokřiky typu: „Ukaž chlapům prsa,“ bude v budoucnu řešit a také trestat Fotbalová asociace. Fanoušci si často vybírají ženy jako terč obscénních popěvků. Naposledy se podobná věc stala doktorce Chelsea Evě Carneirové a asistentce sudího Helen Byrneové.



Právnička a také členka představenstva FA Heather Rabbattsová to považuje za hrozné a tvrdí, že by tyto věci neměly být tolerovány. Posměšky na adresu žen se objevily při zápasech Chelsea proti Manchesteru City a Manchesteru United. Fanoušci tam nabádají ženy, aby jim ukázaly své vnady a tím je potěšily.

Chelsea se v prohlášení okamžitě ohradila proti diskriminaci žen při jejích zápasech. „Fotbalový klub Chelsea bere problematiku rovnosti pohlaví velmi vážně a jakákoliv forma diskriminace se klubu hnusí. Sexismus a podobné chování považujeme za nepřijatelné a chceme ho vymýtit,“ uvádí zástupci „blues“.

Případů sexistických popěvků fanoušků podle nahlášených případů přibývá. V minulé sezoně šlo o dvě situace, v tomto ročníku Premier League číslo narostlo na 25.

Zatím ale žádná z vyšetřovaných kauz nedospěla tak daleko, aby byl někdo potrestán, údajně chyběly důkazy. Ty musí policie dostat do 24 hodin od chvíle, kdy byl čin spáchán, a pak už vše záleží na jejím vyšetřování. Fanoušci sami podobné věci z drtivé většiny nehlásí, pokřiky berou jako škádlení a nevěnuje se jim pozornost.

Své o sexistickém chování ví třeba Carolyn Radfordová, generální ředitelka klubu Mansfield Town. Ta považuje sexistické popěvky za velký problém. Když totiž do klubu v roce 2011 nastoupila, bylo jí devětadvacet. A všichni se starali spíš o její blonďaté vlasy a rozebírali, že vypadá spíš jako právnička.

Hlavní doktorka fotbalistů Chelsea: EVA CARNEIRO.
Hlavní doktorka fotbalistů Chelsea: EVA CARNEIRO.

„Bolelo mě, jak toho fanoušci zneužívali,“ říká. „Kdyby mě fandové rasisticky uráželi, možná by s tím někdo něco udělal, ale protože šlo o škádlení, tak jsem se s tím snad měla nějak vyrovnat a prostě to přijmout,“ kroutí nechápavě hlavou.

Kluby se často obhajují i tím, že nejsou pevně stanovené normy, jak postupovat, když fanoušci s podobným popěvkem začnou. To je podle Anny Kesselové, předsedkyně WIF, v rozporu s jasně danou nulovou tolerancí vůči rasismu.

„Sexismus je ve fotbale zakořeněnou věcí. Rasismus všichni berou jako špatný, ale sexismus se pomíjí. Bere se jako škádlení a to je špatně,“ tvrdí Kesselová. „Ženy samy nemají chuť podobné věci nahlásit, zdráhají se si stěžovat. Mají pocit, že se s tím musejí smířit. Ale to se musí změnit.“ Souhlas s Kesselovou vyjádřil na sociálních sítích třeba bývalý gólman anglické reprezentace David James.

Fotbalová asociace se přitom snaží o to, aby na stadiony chodilo více žen. I proto se hodlá podobnými prohřešky do budoucna zabývat. „Musíme se všichni snažit, aby bylo všem jasné, že fotbal je hrou pro všechny,“ dodává Rabbattsová.

Své si k problému řekla také ministryně pro sport Helen Grantová, která tvrdí, že sexismus by neměl být tolerován a fanoušci by se neměli bát jej nahlásit.

Fotbalový sexismus na Ostrovech

Moderátor Sky Sports Richard Keys odstoupil po vlně kritiky z funkce, když v roce 2011 prohlásil, že sudí Sian Masseyová neznala ofsajd, protože je žena. Richard Scudamore, generální ředitel Premier League, se omluvil loni v květnu poté, co vyšlo najevo, že posílal přátelům a kolegům soukromé e-maily se sexistickým obsahem. Další z funkcionářů, John Cummings, byl vyhozen v roce 2014 kvůli tvrzení, že žena nemá rozhodovat fotbalové zápasy, protože její místo je v kuchyni.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud