20. dubna 2015 • 17:05

Nejlepší obrana je obrana. Chelsea vyhrála s 30% držení míče

Autor: pj, pod
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bitvu o Anglii zvládli. Chelsea porazila Manchester United 1:0 a výrazně se přiblížila mistrovskému titulu. Více než skóre ale ve světě zaujal způsob, jakým si výběr trenéra Josého Mourinha pro výhru došel. Urputnou defenzivou, která dovolila soupeři ve všem dominovat. Kromě výsledku.



Někteří trenéři požadují, aby jejich svěřenci drželi míč. Jako třeba Barcelona nebo Bayern Mnichov pod Josepem Guardiolou. Tím na soupeře vytvářejí tlak, protože s míčem na kopačce nemůžete inkasovat. A tak vznikl herní styl „tiki-taka“ se stovkami přihrávek do stran i dozadu. Existuje ale i opačný extrém, a ten v sobotu předvedla Chelsea proti United.

Zvítězila, přestože měla balon v držení jen 29,7 procent. Za celkový odehraný čas (95 minut) jde o 28,2 minut. Je to překvapivý údaj a nejnižší držení míče v podání Chelsea od roku 2006, kdy tato data začala sbírat statistická společnost Opta.

Šlágr Premier League v číslech

Chelsea   Manchester United
 1 Skóre  0
 7 Střely  15
 2 Na branku  2
 3 Rohy  7
 13 Fauly  11
 284 Přihrávky  665
 29,7 Držení míče 70,3 

 „Tohle všechno bylo součástí taktického plánu. I kdyby soupeř držel míč 99 procent času, nebyl by to problém,“ nechal se slyšet po zápase José Mourinho. „Plán vyšel dokonale. Proto toho Mourinho už tolik vyhrál,“ pochválil kouče záložník Cesc Fábregas.

Chválou na svůj tým nešetřil ani Louis van Gaal. United mimo jiné zvládli o téměř 400 přihrávek víc než domácí tým. Měli také více než dvojnásobný počet střel a rohových kopů... Jenže na body to nestačilo.

„Nestarám se o statistiky. Jde mi o body,“ odpálil kritiky Mourinho. I proto Chelsea v posledních sedmi ligových utkáních, v nichž zvítězila, soupeře porazila vždy o jeden gól. Naposledy na hřišti QPR ji ke třem bodům dokonce stačila jediná střela na bránu.

SESTŘIH Premier League: Chelsea - Manchester United 1:0
Video se připravuje ...

Veřejnost nudíme

Byť je Mourinhův styl úspěšný, někoho provokuje k nepříčetnosti. Z nedávného výzkumu vyplynulo, že na sociálních sítích je ze všech prvoligových klubů v Anglii nejvíce urážena Chelsea.

„Myslím, že veřejnost nudíme, když jsme na špici ligy od prvního dne. To je něco, co lidé v této zemi nemají rádi. Každý by byl radši, kdyby situace v Premier League byla podobná jako ve druhé anglické lize, kde je bodový rozdíl mezi prvními čtyřmi týmy opravdu malý. Vím, že by to byl ideální scénář, ale my se snažíme, aby k němu nedošlo,“ podotkl Mourinho.

Proti United jeho taktika vyšla do posledního detailu. Každý hráč přesně věděl, kdy a v jakém prostoru má být. I to, jak zareagovat. „Byli jsme velice dobře připraveni. Byl to zápas, který jsme chtěli a očekávali,“ uvedl lodivod Chelsea.

Doplnil, že jeho tým kontroloval soupeřův přímočarý fotbal na Marouana Fellainiho, křídelní prostory, standardní situace i pohyb Waynea Rooneyho v záloze.

„Některé důležité hráče United jsme ze hřiště zcela vymazali. Nikdo je neviděl. Pak jsme jen čekali na chybu a skórovali,“ chlubil se Mourinho. Zejména rozhodnutí postavit do středu zálohy mladého stopera Kurta Zoumu se vyplatilo k eliminování několika útoků hostí.

Konečné vítězství navýšilo náskok Chelsea v čele tabulky Premier League už na deset bodů. A pokud se „blues“ podaří uspět i v následujících dvou duelech proti Arsenalu a Leicesteru City, mohli by už 29. dubna oslavit zisk mistrovského titulu. Po dlouhých pěti letech!

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud