8. ledna 2016 • 12:00

Kam zmizel Januzaj? Selhal v Německu, nechtějí ho ani v United

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V roce 2013 omráčil celou Premier League. Adnan Januzaj v osmnácti letech získal místo v sestavě Manchesteruv United, klub si ho pojistil dlouhodobou smlouvou. Jenže kariéra belgického supertalentu nabrala úplně jiný směr. Podzimní hostování v Dortmundu zanechalo hořké rozpaky, dvacetiletý záložník se předčasně vrací na Old Trafford. Louis van Gaal z něj není příliš nadšený. Šíří se historky o jeho mizerném tréninkovém přístupu, chování rozmazlené hvězdy, kterou nemusí ani spoluhráči v belgické reprezentaci.



Z fotbalového vrcholu volný pád směrem ke dnu. Kariéra Adnana Januzaje se ocitá na kritickém rozcestí. Belgický mladíček sice omračuje ohromujícím talentem, jenže jeho přístp k fotbalu i k životu neodpovídá statusu profseionálního sportovce.

Januzaj se na začátku podzimu vydal na hostování do Dortmundu. V Německu ho vítali s velkým nadšením, slibovali mu herní prostor a těšili se na jeho mimořádné ofenzivní schopnosti.

Uplynuly čtyři měsíce a dvacetiletý Belgičan balí kufry. Januzaj si ve druhém týmu bundesligy prakticky nekopl, zasáhl pouze do šesti ligových zápasů. "Adnan si přál odejít zpátky. Hostování nebylo dobrým řešením ani pro jednu stranu," přiznal sportovní ředitel Borussie Michael Zorc.

Důvody, proč se bude mladý talent vrací po půl roce, jsou dost znepokující. Januzaj totiž šel dolů v tréninkové morálce, probíraly se jeho milostné avantýry s různými modelkami. Fanoušci United sice příchod populárního Januzaje vítají, jenže trenéři z něj dvakrát nadšení nejsou.

Trenér Louis van Gaal není přesvědčený o tom, že mladíkovy morální vlastnosti odpovídají nárokům Manchesteru United. Po návratu z Německa ho nechá rozehrát s výběrem do jednadvaceti let.

"Věřím v jeho talent. Začne s naší jednadvacítkou, kde bude pracovat na zlepšení formy. Říkal jsem, že bude mít těžké prosadit se v Německu a bohužel jsem měl pravdu," prohlásil Van Gaal. 

VIDEO: jediná podzimní branka Adnana Januzaje ještě v dresu United

2405059:gallery:true:true

Že s Januzajem není úplně vše v pořádku, prosakuje i z Belgie. Od světového šampionátu odehrál v proběhlé kvalifikaci na letní EURO ve Francii jedinou minutu. Trenér Marc Wilmots mu evidentně nevěří a je málo pravděpodobné, že se dostane do závěrečné nominace na šampionát.

Svou roli hrály i napjaté vztahy s ostatními reprezentanty. "Při trénincích na mistrovství světa se snažil dávat hráčům jesličky," cituje britský Daily Mail zdroj z okolí belgického národního týmu. "Starší hráče tím zesměšňoval, to se jim opravdu nelíbilo. Jeden z trenérů si ho dokonce bral stranou, aby mu vysvětlil, že toho musí nechat, pokud v týmu chce mít alespoň nějaké přátele."

Neklapl ani pokus o jeho nominaci do belgické jednadvacítky před dvěma měsíci. Trenér Enzo Scifo s ním mluvil přes půlhodiny po telefonu, jeho následné komentáře vůči hráči ale vypadají hodně podrážděně.

"Ne, že by pozvánku přímo odmítl, ale nebyli jsme přesvědčení o tom, že opravdu chce přijet," pravil Scifo. "Podobný telefon je za odměnu, ne za trest. Adnan Januzaj má špatnou mentalitu," zlobil se.

Přitom ještě před dvěma lety Januzaj patřil k největším světovým fotbalovým objevům. Pod Davidem Moyesem patřil v United ke světlým výjimkám, kterým se dařilo. V osmnácti letech patřil do základní sestavy, v sezoně odehrál 35 zápasů a vstřelil čtyři branky.

Řešilo se, jakou zemi bude reprezentovat, coby syn kosovských Albánců mohl reprezentovat právě tyto dvě země, také Srbsko, Turecko, rodnou Belgii, a pokud by několik let počkal, tak i Anglii. Nakonec si vybral rodný stát, s Belgií se zúčastnil světového šampionátu v Brazílii.

Nikdo nepochybuje o tom, že zanedlouho jednadvacetiletý fotbalista má předpoklady pro hraní na TOP úrovni. Nastává ale nejvyšší čas, aby si sám v hlavě srovnal priority a ukázal, že dokáže být velkým hráčem.

2547190:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud