Pavel Janega
19. srpna 2016 • 11:50

Proč Guardiola v City odstavil Harta? Neumí hrát jako libero

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pep Guardiola není trenérem, který na hřišti vidí deset hráčů v poli a jednoho brankáře. Od muže v rukavicích vyžaduje zapojení do postupného útoku, musí umět roli tzv. libera (nebo dalšího stopera, jak chcete). V Barceloně to vyžadoval od Victora Valdése, v Bayernu Mnichov to zvládal ještě lépe Manuel Neuer. Joe Hart má v tomto ohledu slabiny. A byť v Premier League vychytal celkem 119 čistých kont, pod Guardiolou přišel v Manchesteru City o post jedničky.



Vysvětlení je jednoduché: Josep Guardiola nevidí v Joe Hartovi brankáře, který by zvládal složitější hru nohama. Nejde jen o jeho pocit, snadno si to vyargumentuje statistikou, již zveřejnila britská televize Sky Sports.

Úspěšnost přihrávek Victora Valdése v Barceloně za Guardiolovy vlády nešla nikdy pod 75 procent a Neuerova v Bayernu dokonce pod 80 procent. Oba v této statistice vždy dominovali napříč španělskou respektive německou ligou.

A teď se podívejme na Hartovu bilanci z minulé sezony: 52,6 procent, v pomyslné tabulce až osmý brankář v Premier League.

Můžeme namítnout, že předchozí kouč Manuel Pellegrini možná nevyžadoval od Harta krátké přihrávky na krajní obránce či stopery. Často zrychloval hru dlouhými nákopy na útočníky, což je mnohem riskantnější způsob a snadněji tak ztratíte míč.

Jenže Guardiola chce přesný opak. Aby brankář uměl v rychlosti vyhodnotit situaci, podržet míč, zbytečně ho nenakopával a krátkými přihrávkami rozvíjel hru celého týmu a tím mu pomohl na polovinu soupeře. Budování postupného útoku odzadu je základem Guardiolovy filozofie dbající na držení míče. „Raději tímto způsobem ztratím míč, než abychom narušili kontinuitu naší hry,“ vysvětloval Guardiola ještě coby trenér Barcelony.

Úspěšnost přihrávek Hart vs. Guardiolovi brankáři

Sezona Klub Brankář Úspěšnost přihrávek Pořadí v lize
 2009/10  Barcelona  V. Valdés  75.6%  1
 2010/11 Barcelona  V. Valdés   82.0%  1
2011/12  Barcelona  V. Valdés   77.9%  1
2013/14  Bayern  M. Neuer   88.3%  1
2014/15  Bayern  M. Neuer   86.5%  1
2015/16  Bayern  M. Neuer   80.8%  1
2015/16   City J. Hart   52.6%  8

zdroj: skysports.com/Opta

Za poslední tři ligové sezony Hart provedl pouze 562 krátkých přihrávek, což je obrovský rozdíl v porovnání s Neuerem (2077).

Další důležitá věc: brankář, jenž zvládá roli libera, může včasným vyběhnutím zamezit rychlým soupeřovým protiútokům, čehož jsme byli mnohokrát svědky v podání Neuera.

Bayernu to výrazně usnadnilo práci v tom smyslu, že obranná linie mohla být vysunuta vysoko a zapojovala se do postupného útoku na polovině soupeře, případně byla schopna okamžitě presovat po ztrátě míče ve více lidech. „Často riskuji, ale vždy se snažím v nebezpečných situacích udělat správné rozhodnutí,“ říká Neuer.

Hartovou nevýhodou v nové sezoně je i to, že do letní přípravy Manchesteru City se z důvodu delší dovolené po EURO zapojil později než Willy Caballero, který jej z branky vytlačil. Argentinský gólman měl více času natrénovat si hru, již Guardiola preferuje. Že to zvládl, dokázal úvodní ligový duel se Sunderlandem (2:1). V něm si Caballero připsal 80procentní úspěšnost přihrávek.

Proto Hart zůstal na lavičce i v duelu play off Ligy mistrů v Bukurešti, proto sílí spekulace o jeho odchodu. Britská média den co den informují, že City posílí Claudio Bravo z Barcelony. Tedy gólman, kterému je Guardiolův způsob hry vlastní. V minulé sezoně měl nejvíc krátkých a nejméně dlouhých přihrávek než kterýkoliv gólman ve španělské lize. Úspěšnost během dvou let v Barceloně? 80 procent.

Joe Hart byl odsunutý mezi náhradníky
Joe Hart byl odsunutý mezi náhradníky

SESTŘIH Premier League: Manchester City - Sunderland 2:1. Guardiolovu premiéru rozhodl vlastní gól
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud