2. května 2017 • 10:37

Sané jako Mingazov, Rashford jako Zeman. Anglii naštvaly simulace

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mingazov, Šural, Zeman… Tato jména byla v minulých týdnech spojená s kauzu simulování v ePojisteni.cz lize. Po víkendu řeší ochotné pády největších hvězd už i v Premier League. Mezi skokany se zařadili Leroy Sané z Manchesteru City, Marcus Rashford z United či střelec Tottenhamu Harry Kane. „Fotbal musí reagovat a zamezit tomu, aby se něco podobného opakovalo,“ varuje titulek deníku Daily Mail, který se rostoucímu filmování hráčů věnuje.



Není tomu tak dávno, co český fotbal řešil časté simulace ligových hráčů. Všichni aktéři byli veřejností odsouzeni. Nyní podobný problém mají na Ostrovech. V Premier League, která si na čestnosti fotbalistů přímo zakládá a přihrané pády vždy tvrdě odsoudila, se v posledních kolech začíná znovu padat.

Jako první se v neděli ochotně skácel k zemi talentovaný útočník Manchesteru United Marcus Rashford v zápase se Swansea. Devatenáctiletý fotbalista se řítil za přihrávkou, kterou však nemohl stihnout. Na poslední chvíli si před brankářem Fabianskim posunul míč doprava a skočil. Sudí ani chvíli neváhal a nařídil penaltu pro United. Podobný skok předvedl v české lize plzeňský záložník Martin Zeman v zápase se Slováckem.

SESTŘIH Premier League: Manchester United - Swansea 1:1
Video se připravuje ...

Podle televizního experta a bývalého anglického reprezentanta Michaela Owena se Rashford pouze chránil předtím, aby se vyhnul zranění. Jeho kolega Alan Shearer nesouhlasil. „Bylo to zcela jasné simulování,“ podotkl. Bývalá ikona United Gary Neville se Rashforda rovněž zastal. „Nemusí se ospravedlňovat za to, že získal pro svůj tým penaltu,“ napsal na Twitter.

Bývalý uznávaný anglický rozhodčí Graham Poll pro Daily Mail uvedl, že se o penaltu rozhodně nejednalo. „Hlavní sudí byl v tomto případě oklamán,“ znělo jeho vyjádření.

Druhým hráčem, který nadzvedl fanoušky svým simulováním, byl další nadaný mladík. Jedenadvacetiletý křídelník Manchesteru City Leroy Sané v zápase s Middlesbrough, které bojuje o záchranu, vletěl do domácího beka De Roona a upadl.

SESTŘIH Premier League: Middlesbrough - Manchester City 2:2
Video se připravuje ...

Situace byla podobná té, kterou předvedl slávistický záložník Ruslan Mingazov v pražském derby se Spartou. Sergio Agüero penaltu proměnil a „Citizens“ se tak vrátili zpátky do zápasu, který nakonec dopadl remízou. „Od sudího Kevina Frienda to byl error,“ hodnotil situaci Poll.

Třetím do party byl kanonýr Tottenhamu Harry Kane, který si penaltu „vybojoval“ a následně i proměnil. O tom, zda se však jednalo o jasný faul, vedou na Ostrovech velkou debatu. V souboji s obráncem Gabrielem nejspíš došlo ke konktatu mezi oběma hráči, avšak jeho pohyb při následném pádu byl zcela nepřirozený.

SESTŘIH Premier League: Tottenham - Arsenal 2:0. Domácí rozhodli dvěma góly za tři minuty, Čech neměl šanci
Video se připravuje ...

Zkušený arbitr Michael Oliver přesto zákrok viděl jako nedovolený a nařídil penaltu pro Spurs. Postavil se k ní faulovaný Kane a přesnou střelou k tyči nedal českému brankáři Petru Čechovi šanci zasáhnout. Tottenham v severolondýnském derby zvítězil 2:0.

A nafilmovad pokutový kop si zkusil v pondělí i jeden ze služebně nejstarších hráčů Liverpoolu Lucas Leiva v zápase s Watfordem. Sudí Craig Pawson však na jeho teatrální pád neskočil a místo penalty pro „reds“, udělil Brazilcovi žlutou kartu.

A to není zdaleka vše. V minulých kolech se ochotně k zemi skáceli například Sergio Agüero, Alexis Sánchez či Wilfried Zaha.

Na podobné případy však v konzervativní Velké Británii nebyli nikdy zvyklí. Už před lety se snažili simulování z fotbalu vymýtit, či jej tvrdě trestat. Zdá se, že je tato bitva čeká znovu.

Slavia - Sparta: Mingazov naskočil na Karavajeva, sudí Franěk mylně nařídil penaltu. Škoda srovnal na 1:1
Video se připravuje ...

Plzeň - Slovácko: Zeman upadl přes skluzujícího Šumulikoského, Bakoš proměnil penaltu – 2:0
Video se připravuje ...

Marcus Rashford také patřil mezi simulující hráče
Marcus Rashford také patřil mezi simulující hráče

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud