David Pávek
27. září 2017 • 04:58

Kanonýři v Anglii: Komplexní Agüero a Morata, bijec Lukaku a ti druzí

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo si odnese Zlatou kopačku pro krále střelců Premier League?Kdo si odnese Zlatou kopačku pro krále střelců Premier League?FOTO: koláž iSport.cz

    Šest zápasů, šest zářezů na pažbě. Útočné eso Manchesteru City Sergio Agüero, nové kladivo na obrany v dresu Manchesteru United Romelu Lukaku i na vrchol formy se vracející hvězda Chelsea Álvaro Morata rozjeli souboj o korunu krále střelců Premier League ve velkém stylu. Podívejte se s námi, jaké jsou hlavní zbraně tří vyhlášených kanonýrů, kteří chtějí sezonu 2017/18 neodmyslitelně spojit se svými jmény, i kdo jsou hráči, kteří by jim tyhle plány mohli zmařit.

     

  • Sergio Agüero

    Sergio Agüero se blýskl hattrickem proti WatforduFoto Reuters

    Nejplatnější  ofenzivní hráč Premier League? Zatím určitě Sergio Agüero z Manchesteru City. O devětadvacetiletém Argentinci se v létě často psalo v tom smyslu, že by měl z Etihad Stadium odejít, protože se na jeho místo tlačí dravé mládí jménem Gabriel Jesus. Agüero ale v Guardiolově družině setrval a ukázal, že s Jesusem nejsou rivalové - naopak, v útoku jim to náramně ladí - a že si stále může nárokovat korunu krále střelců, kterou poprvé a naposledy získal v sezoně 2014/15.

    Agüero vévodí všem důležitým statistikám. Dal nejvíc gólů, v šesti zápasech šest. V této kategorii jej dva soupeři dorovnali, v jiných ale zaostávají. Argentinec má totiž na kontě i tři asistence, navíc vytvořil pro své spoluhráče i nejvíc šancí - hned čtrnáct. Jeho nejbližší konkurent v tomto odvětví, Romelu Lukaku , jich připravil deset.

    Z Agüera se prostě stal naprosto kompletní útočník, čímž zavřel ústa nejen svým kritikům, ale i trenérovi Pepu Guardiolovi. Španělský perfekcionista v něm totiž v minulé sezoně viděl "jen" zakončovatele, který postrádá komplexnost a schopnosti v jiných odvětvích, než je dostávání míče do sítě. Argentinec teď před zápasy nechává veškerou sobeckost typickou pro "klasickou devítku" doma, pomáhá, kde může, a táhne Citizens v těsném boji o titul.

    "Je to týmový hrdina. Vážíme si u nás každého, ale nikdo nemá takový respekt, jako Agüero," poklonil se argentinskému střelci Benjamin Mendy, jedna z letních posil City. "Když jsme při výhře 6:0 nad Watfordem kopali penaltu, všichni jsme věděli, že je kope on. Ale Sergio řekl: Ne, ať si ji vezme Raheem Sterling. Agüero nechce být jedinou hvězdou, chce, aby zazářili všichni hráči," váží si Mendy lídra manchesterského útoku. Ten mimochodem ve zmíněném utkání zařídil půlku branek, nastřílel hattrick.

    NEJ hráč Premier League: Sergio Agüero nasázel Watfordu parádní hattrick
    Video se připravuje ...

  • Romelu Lukaku

    Druhý zápas, druhý gól - Romelu Lukaku se uvedl v Manchesteru parádněFoto Reuters

    A od komplexního útočníka právě ke "klasické devítce", typickému ohromnému bijci na hrotu. Toho si hýčká druhá strana Manchesteru, je jím hlavní letní posila Manchesteru United, Belgičan Romelu Lukaku. I tomu v kolonce odehraných zápasů i vstřelených branek svítí shodně šestka.

    Když Lukaka popisovali redaktoři Daily Telegraphu, vybrali si klasický anglický termín "poacher." V éře rychlých, mrštných, všestranných forvardů zřídka vídaný jev - chlapík, co se málokdy vydává mimo pokutové území, přesně ví, kam se odrazí balon, a dokáže využít naprosté minimum času a prostoru k tomu, aby míč děj se co děj dotlačil do brány. O Lukakově naplnění této role koneckonců svědčí statistika ukazující, že jeho branky padají z průměrné vzdálenosti 7,86 metru od brankové čáry, tedy těsně před malým vápnem. Kratší trajektorii mají v průměru jen trefy Jamieho Vardyho (7,5 metru).

    Jasnou výhodou belgického snajpra jsou i jeho proporce. 190 cm vysoký borec je hora svalů, která váží dobrých sto kilo. Bránit někoho takového? Žádná legrace. "Radši bych hrál proti Agüerovi než Lukakovi," vysvětloval v pořadu Monday Night Football bývalý pilíř obrany Liverpoolu Jamie Carragher. "Nejde totiž jen o to, kdo vám dá gól, ale kdo vám po 90 minut dělá nejvíc problémů. Lukaku by mě v mnohých situacích prostě jen srazil k zemi a šel sám na bránu," uznal současný expert stanice Sky Sports.

    SESTŘIH Premier League: Southampton - Manchester United 0:1. Tři body zařídil Lukaku
    Video se připravuje ...

  • Álvaro Morata

    Alvaro Morata měl velký podíl na vítězství Chelsea nad Stoke 4:0Foto Reuters

    V milovaném Realu Madrid to Álvaro Morata zkoušel podruhé, i tentokrát ale za trojlístkem Cristiano Ronaldo - Karim Benzema -Gareth Bale nedostával zdaleka tolik šancí a musel zkusit štěstí jinde. Místo Juventusu zvolil Anglii, Londýn, kde měl v týmu úřadujících šampionů Chelsea nahradit stávkujícího tahouna Diega Costu. Co ukázalo prvních šest kol Premier League? Že se mu to zatím daří na výbornou.

    Stejně jako dva konkurenti, které jsme už rozebrali, má na kontě šest tref, tedy průměr jednoho gólu na zápas. K tomu přidal i dvě asistence, jen o jednu méně, než Agüero. I na Moratovo čelo lze plácnout nálepku "všestranný útočník." Jestli mu něco skutečně jde (mimo střílení branek, samozřejmě), je to účast v kombinační hře a vábení spoluhráčů do šancí. Při výhře 4:0 nad Stoke, kterou zařídil svým hattrickem, si španělský útočník připsal 25 pasů. Všechny mířily dozadu, na hráče, kteří ho v ofenzivě podporují.

    V Moratův prospěch hovoří i další statistiky. Skóruje častěji, než jeho konkurenti, konkrétně jednou za pouhých 76 minut, navíc má nejlepší procentuální úspěšnost proměňování šancí - 38,46 procent. Fanoušky moderních statistik jistě potěší i kolonka xG, tedy očekávané góly. V ní má Morata číslo pouze 2,94, reálně se ale prosadil hned šestkrát, statistický předpoklad tedy předčil o sto procent.

    "Na žádného útočníka není taková radost koukat, jako na Moratu," napsal ve svém sloupku na stránkách Chelsea Pat Nevin, bývalý hráč Blues. "Každý zápas, který Morata odehraje, je učebnicovou lekcí pro mladé útočníky, jak mají hrát. Má téměř perfektní techniku," nechal se slyšet někdejší křídelník.

    SESTŘIH Premier League: Stoke - Chelsea 0:4. Výhru trefil hattrickem Morata
    Video se připravuje ...

  • A co ti druzí?

    Výhru Arsenalu vystřílel dvěma góly útočník Alexandre LacazetteFoto Reuters

    Boj o korunu krále střelců samozřejmě nebude závodem jen o třech koních. Solidní pozici po startu mají i další kanonýři.

    Nejvíc si v téhle situaci musí libovat v Manchesteru City. Ti vedle Agüera mají i Raheema Sterlinga, který se už pětkrát prosadil z křídla, a také Gabriela Jesuse. Mladičký Brazilec je těžko k ubránění, ne ale kvůli síle jako Lukaku, nýbrž kvůli tomu, že je nonstop v pohybu. Autor čtyř ligových branek naběhá největší počet kilometrů ze všech elitních útočníků v Premier League, a to 10,5. Navíc zaznamenává v průměru rovných 68 sprintů na zápas. Pro srovnání, i mistr kontrů Jamie Vardy jich má 55,7 na zápas, snajpr Tottenhamu Harry Kane jen 37,2.

    SESTŘIH Premier League: West Ham - Tottenham 2:3
    Video se připravuje ...

    Apropos, Harry Kane. Bylo by pošetilé anglického kanonýra, který ovládl tabulku střelců v předchozích dvou sezonách, škrtat ze startovního pole. Čtyřiadvacetiletý forvard si sice každý srpen dává střeleckou dovolenou, v úvodním měsíci Premier League se ještě nikdy neprosadil, i tak má ale po šesti kolech už čtyři branky. Přičítá to hlavně své aktivitě - Kane totiž vysílá směrem k bráně suverénně nejvíc střel ze všech útočných es, už jich vypálil 26. Pro porovnání, Gabriel Jesus potřeboval na stejný počet branek 12 pokusů, Romelu Lukaku a Sergio Agüero shodně uspěli šestkrát z 20 střel.

    A nezbývá, než myslet i na posilu Arsenalu. I Alexandre Lacazette se za šest kol prosadil čtyřikrát, naposledy dvěma góly zařídil výhru 2:0 nad West Bromwichem. Technicky nadaný bývalý kapitán Lyonu nezaostává v žádné kategorii - vytvoří v průměru jednu šanci na zápas, stejně jako Kane a Morata, navíc se v závodu o Zlatou kopačku drží i přesto, že z celé řady konkurentů vyšle nejméně střel za zápas - v průměru pouze dvě.

    SESTŘIH Premier League: Arsenal - West Bromwich 2:0. Čech má další nulu
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud