Jakub Dvořák
30. listopadu 2017 • 04:55

Skalák vyhlíží odchod z Brightonu. Místo Premier League zná jen tribunu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl to být splněný sen. Zahrát si Premier League. Jenže Jiří Skalák se ho v Brightonu (alespoň dosud) nedočkal. A zřejmě ani nedočká. Jeho situace v klubu není dvakrát dobrá. Ze 14 zápasů byl hned jedenáctkrát mimo nominaci. O jeho zimním odchodu už začal spekulovat i lokální deník. „Je to velmi pravděpodobné,“ řekl Sportu Pavel Pillár, mluvčí agentury Sport Invest, která Skaláka zastupuje.



Z obletovaného hráče se stal divák na tribuně. Ještě na jaře nosili fanoušci „Seagulls“ českého záložníka Jiřího Skaláka na ramenou v ulicích Brightonu, když společně oslavovali postup do Premier League. Už tehdy však začínal pozvolný pád 25letého fotbalisty.

Když v zimě 2016 přišel na Ostrovy z Mladé Boleslavi, moc dlouho se nerozpakoval a do konce sezony si připsal slušnou bilanci 2+6. Aklimatizace vyšla na jedničku, dalo by se říct. Ve druhé sezoně, kterou už Jiří Skalák absolvoval celou, se však jeho představení zadrhla. Brighton sice mířil od prvních kol za postupem mezi anglickou elitu, ale osobní statistiky českého reprezentanta, včetně minut strávených na hřišti, se smrskly. Za celý rok stihl pět asistencí.

Přesto v létě ani chvíli neváhal a hodlal se o místo v týmu porvat.  „V Premier League člověk nikdy neví. Kdykoliv můžete dostat šanci a když se jí chytne, tak hraje jednu z nejlepších lig na světě,“ říkal o své pozici ještě před sezonou. „Chci být tady. Chci se porvat o své místo. Dlouho jsem si přál zahrát si tuto soutěž, tak nechci najednou odcházet,“ dodal.

SESTŘIH Premier League: Brighton - Crystal Palace 0:0
Video se připravuje ...

Jenomže boj o základní sestavu vyhrála letní posila José Izquierdo. Z dosavadních 14 odehraných zápasů byl Skalák v nominaci jen třikrát. Dvakrát si zahrál za juniorský tým, zbytek proseděl na tribuně jako divák.

Co dál? Atmosféra na ochozech moderního stánku Amex Stadium bývá sice úchvatná, ale Skalákovým hlavním posláním je stále ještě hrát fotbal. Lokální deník The Argus označil českého záložníka za jednoho z horkých kandidátů na odchod z klubu.

„Jirka logicky není spokojený s tím, že nehraje. Jeho budoucnost v zimě budeme řešit. Je pravděpodobné, že změní působiště," sdělil Sportu Pavel Pillár, mluvčí agentury Sport Invest, která Skaláka zastupuje.

Kam jeho kroky povedou? Smysl by dávalo setrvání na Ostrovech, tudíž návrat do Championship, kde se momentálně daří Matěji Vydrovi v dresu Derby, a kromě něho v ní působí Tomáš Kalas ve Fulhamu, Daniel Pudil v Sheffieldu a Ondřej Mazuch v Hullu.

Pokud by však přišla nabídka mimo Anglii, je zřejmé, že by se jí člen širšího reprezentačního kádru nebránil. Už jen kvůli tomu, aby skončilo nekonečné vysedávání na tribuně.

Jiří Skalák během letní přípravy v dresu Brightonu
Jiří Skalák během letní přípravy v dresu Brightonu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud