30. ledna 2018 • 12:08

Guardiolovy nákupy. Z obránce je nejdražší hráč, už utratil 13,7 miliardy

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou suverény probíhající sezony, jejich dominantní, útočný fotbal plný nápadů obdivuje celý svět. K tomu, aby Pep Guardiola poskládal šlapající Manchester City, ale použil obrovské peníze. Obránce Aymeric Laporte přichází z Bilbaa za 65 milionů eur (1,7 miliardy korun), stane se nejdražší posilou klubové historie. Španělský kouč, který k Citizens přišel v létě 2016, za rok a půl ve funkci utratil za posily astronomických 526 milionů eur (13,7 miliardy korun).



Guardiolu angažovali arabští šejkové s jednoznačným cílem - vybudovat z Manchesteru City šlapající kolos, který poprvé v klubové historii ovládne Ligu mistrů. Ke splnění nejvyšších cílů dostal Guardiola bianco šek na nákup nových hráčů. Španělský taktik se zaměřil především na posílení defenzivy.

Do této strategie zapadá zatím poslední nákup. Guardiola si vyhlédl mladého obránce z Bilbaa Aymerika Laporteho. Manchester City za 23letého hráče zaplatí výstupní klauzuli, která dělá 65 milionů eur. Francouzský stoper překonal dosavadní rekord City, který patřil záložníkovi Kevinu De Bruynemu. Za něj manchesterský tým před třemi lety zaplatil zhruba 60 milionů eur.

Manchester City do své obranné řady investoval neuvěřitelné sumy. Španělská média spočítala, že gólman Ederson spolu se zadáky Walkerem, Stonesem, Mendym a nyní Laportem klub vyšli dohromady na 270 milionů eur (7,3 miliardy korun).

Jen v létě 2017 utratil Guardiola za nové akvizice 247 milionů eur. Mendy přišel z Monaka za 57,5 milionu eur. 23letý Francouz ale začal angažmá v Anglii nešťastně - stihl pouhých pět zápasů - v zářijovém utkání s Crystal Palace si přetrhl zkřížený vaz v koleni a od té doby pauzíruje.

Aymeric Laporte, francouzský stoper a nejdražší posila Manchesteru City z Athletik Bilbaa
Aymeric Laporte, francouzský stoper a nejdražší posila Manchesteru City z Athletik Bilbaa

City si pořídili i další super drahé hráče - Kyle Walker přišel z Tottenhamu za 51 milionů eur, z Realu Madrid si Guardiola za 30 milionů eur vytáhl 26letého Danila. K tomu přičtěme nákupy 23letého záložníka z Portugalska Bernarda Silvy z Monaka (50 milionů) a 40 milionů za gólmana Edersona z Benfiky.

Od léta 2016, kdy na Etihad Stadium začal Guardiola úřadovat, stály investice do transformace kádru 526 milionů eur (13,7 miliardy korun).

Klub naopak prodal Iheanacha do Leicesteru (27,7 milionu eur), Enese Ünala do Villarrealu (14 milionů eur), Jovetiče do Monaka (13,5), Bonyho do Swansea (13) a Džeka do AS Řím (11). V konečném součtu inkasovali City za prodej hráčů 129 milionů eur, ve srovnání s drahými nákupy ale jsou 397 milionů eur (10,3 miliardy korun) ve ztrátě.

Díky silným majitelům si velký finanční rozdíl mezi prodeji a nákupy drahých akvizic může lídr anglické ligy dovolit. Trenér konkurenčního Manchesteru United José Mourinho si nedávno postěžoval, že díky obří finanční síle majitelů nemůže se City nikdo na přestupovém trhu soupeřit. Přitom United vydali za drahé posily (především Lukaku , Pogba ) po jeho nástupu v létě 2016 podobné sumy.

Guardiola by před středečním koncem přestupového období (31. ledna) rád přivedl ještě jednoho hráče. V Anglii se mluví především o zájmu o drobného záložníka Šachtaru z Brazílie Freda, který stejně jako Laporte zastane i pozici levého obránce.

SESTŘIH Premier League: Manchester City - Newcastle 3:1. Agüero nasázel hattrick
Video se připravuje ...

SESTŘIH Premier League: Liverpool - Manchester City 4:3. První prohra hostů, rozhodlo skvělých deset minut domácích
Video se připravuje ...

SESTŘIH Premier League: Manchester City - Watford 3:1. Sterling dal nejrychlejší gól sezony
Video se připravuje ...

NEJ moment Premier League: Neuvěřitelné! City uniklo porážce i přes penaltu Crystal Palace v nastavení
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud