Pavel Hartman
7. dubna 2018 • 13:08

Rozbor Mourinhova úpadku: Proč už nedává přezdívka Special One smysl?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konečně nástupce Sira Alexe Fergusona! Výkřik fanoušků Manchesteru United po inauguraci Josého Mourinha na Old Trafford zní po necelých dvou sezonách nepatřičně. Special One se stal trenérem, jehož fotbal a řeči vycházejí z módy. Co se zvrtlo? Přečtěte si velký rozbor před dnešním manchesterským derby v Premier League (od 18:30).



Před březnovým přátelským utkáním Nizozemsko-Anglie se stočila řeč i na otisk Josého Mourinha v Manchesteru United. Bryan Roy, bývalý útočník Ajaxu Amsterdam, který zažil na hřišti úspěšné období Nottinghamu Forest, spustil nekompromisně: „Mourinho zabíjí fotbal!“ Proč?

„Fotbal je pro fanoušky, ne pro peníze. Pokud nebude fotbal pro fanoušky, nebudou peníze. Takže první věc, která by měla všechny zajímat, je zábavný fotbal. To by měl mít každý kouč v hlavě. Ale trenéři jako Mourinho nedělají pro zábavu nic. Vůbec nic!“

Navázal tak volně na krajana Franka de Boera. Ten dřív konstatoval, že ofenzivní supertalent Marcus Rashford nemůže pod defenzivním portugalským koučem rozkvést do krásy.

„Je rozčarováním, když United, tým s takovým útočným talentem, zredukuje svoji hru pouze na defenzivu,“ lamentoval De Boer.

Mourinho mu hned za jeho názor pořádně naložil. „Kdyby byl Rashford koučovaný Frankem de Boerem, prohrával by, protože on prohrál všechny zápasy. Je to kritika od nejhoršího kouče v dějinách Premier League,“ pravil v narážce na to, že Frank de Boer vydržel v pozici hlavního trenéra Crystal Palace pouhých 77 dní. Po čtyřech porážkách v řadě byl odvolán.

„Ale to, co řekl Frank, je pravda,“ kontroval Bryan Roy. „Mourinho nepřemýšlí o fanoušcích, přemýšlí jen o výsledku. To, jak hraje pod ním Manchester United, je příšerný fotbal. Opravdu příšerný!“ Tenhle verdikt sdílí čím dál víc lidí. Po celém světě, neboť Manchester United náleží k nesledovanějším globálním fotbalovým firmám.

V internetové anketě nabídl Daily Mirror čtenářům otázku: Měl by být José Mourinho i v příští sezoně manažerem United?

Polovina lidí klikla na možnost NE.

A to bylo ještě před skandálním vyřazením velkoklubu v osmifinále Ligy mistrů od nízkonákladové španělské Sevilly.

„United vypadali jako tým, který předtím nebyl spolu pohromadě,“ poznamenal Rio Ferdinand, bývalý stoper hvězdné Fergusonovy party z Old Trafford. „Bylo to těžké sledovat. Neexistovala žádná touha, žádná energie, žádná rychlost v týmu. Přitom tam jsou hráči, kteří umí hrát dobrý, útočný fotbal.“

Na úvod do problému to stačilo. Nyní už podrobnější sonda do Mourinhova sešupu. I když on si žádný nepřipouští.

Vezměme to z několika úhlů.

OSOBNOST: sebedůvěra bez opory

Sebevědomí měl José Mourinho vždycky na dva životy. Ještě jako manažer Chelsea prohlásil: „Víte, že procentuální úspěšnost vítězných zápasů Arséna Wengera v nejvyšší anglické soutěži je 50 procent? A že Alex Ferguson dosáhl coby manažer ze stejného počtu zápasů, co mám za sebou já, jen na polovinu tříbodových zisků? Moje Chelsea tahle čísla kompletně přebila, vybojovala přes 70 ligových vítězství, vyhrála dva tituly v řadě. Dělá mě to lepším manažerem, než jsou Wenger a Ferguson? Ne. Ale taky si nemyslím, že mě to dělá horším manažerem.“

Mohl by to říct teď? Proč ne, nikdy se nebál silných prohlášení. Ale scházela by mu podpůrná fakta. Jeho bodový průměr na zápas dělá v Manchesteru United 2,07. Pep Guardiola má v Manchesteru City 2,28.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud