Adam Procházka
23. srpna 2019 • 04:40

Konec tradičního klubu v Anglii? Minule stál libru, na stadionu je rakev

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anglický fotbalový klub FC Bury, který byl založen v roce 1885, se dostal do velké finanční krize a je na pokraji vyřazení ze třetí nejvyšší anglické soutěže a hůř, úplného zániku. Klub musí lize do páteční půlnoci prokázat, že má 2,7 milionu liber (76 milionů korun), aby uspokojil věřitele a byl schopný dohrát sezonu. O záchraně 134leté tradice se má rozhodnout v nejbližších hodinách. Současný majitel Steve Dale, který v roce 2018 koupil klub za pouhou JEDNU libru, ale zatím odmítá Bury prodat. Má totiž jasně danou představu, za kolik by byl ochotný přenechat vlastnictví někomu jinému. Celá situace je zahalena tajemstvím a zmatkem.



Naposledy hrálo FC Bury nejvyšší anglickou ligovou soutěž v sezoně 1928/29, kdy spadlo do druhé ligy. Přesto jde o klub s bohatou tradicí a historií a jeho osud poutá v ostrovních médiích velkou pozornost. Nyní však hrozí, že po 134 letech zanikne. Bury se totiž dostalo do velké finanční krize. Hráči nedostávají výplaty a mužstvo nenastupuje k zápasům League One (třetí nejvyšší soutěž v Anglii).

„Bylo to velmi stresující. Stále jsem nedostal výplatu za tři a půl měsíce. Bylo to náročné, navíc, když jsme očekávali s manželkou narození první dcery. Velmi nám tehdy pomohl její učitelský plat,“ přiznal útočník Harry Bunn, který je momentálně z Bury na hostování v Southend United.

Největší úspěchy Bury FC

2x vítěz FA Cupu – 1899/1900 a 1902/1903
Semifinalista EFL Cupu (ligového poháru) – 1962/1963
Semifinalista EFL Trophy (pohár pro týmy z třetí a čtvrté ligy) - 2002/2003 a 2007/2008
11x Lancashire Senior Cup (pohár pro týmy z hrabství Lancashire)
11x Manchester Premier Cup (pohár pro týmy z hrabství Velký Manchester)

Vzhledem k tomu, že již pět ligových zápasů bylo Bury odloženo a klub byl potrestán odečtem 12 bodů, zdá se, že bude celek nacházející se poblíž Manchesteru čelit největší noční můře. Týmu, který v minulé sezoně vybojoval postup ze čtvrté ligy do třetí, když obsadil za Lincolnem druhé místo, nyní reálně hrozí zánik.

„V nabitém plánu jsme odložili pět zápasů. Ale nemůžeme je odkládat donekonečna. Pokud existuje potenciální kupec, museli by ho zástupci Bury hmatatelně prokázat," uvedla dočasná předsedkyně EFL Debbie Jevansová.

Zachránit Bury může tedy snad jen zázrak v podobě nového vlastníka. Ten by však musel, kromě investice ve výši 2,7 milionu liber, urychleně rozšířit hráčský kádr, podle deníku Daily Mail mají totiž „The Shakers“ na soupisce pouze čtyři registrované fotbalisty. 

Příchod nového majitele má však jeden velký háček. Ten stávající, Steve Dale, zatím nechce klub prodat. A to i přesto, že o koupi klubu mají mít zájem čtyři investoři. Dale totiž požaduje odstupné ve výši 2 milionů liber. Jeho tvrzení: „záchrana Bury je prvořadá,“ trochu pozbývá smyslu, když s nabídkou neuspěl Norman Smurthwaite, bývalý vlastník Port Vale, ani Joe Sealey, syn Lese Sealeyho, bývalého brankáře Manchesteru United, který ve středu řekl, že je schopný klub převzít. Dale odmítl i nabídku neznámých společností, v nichž jsou lidé ochotní Bury zachránit.

Velmi těžce nesou situaci kolem svého milovaného klubu samozřejmě fanoušci Bury. Kenny Hindle (78) chodí každý den na stadion a pokouší se zjišťovat veškeré možné novinky. „Chodím sem 70 let a obávám se, že teď klub úplně zanikne,“ hlesl.

Jiní fanoušci vyzývají současného majitele, aby klub prodal. Někteří dokonce přišli ke stadionu s rakví, na níž byl nápis „RIP Bury FC 1885 -?“ Joy Hartová, bývalá ředitelka Bury a dcera klubové legendy Lese Harta, po němž je dokonce pojmenován jižní tribuna stadionu, se zase připoutala přímo u hlavního vstupu.

Zda bude klub zachráněn, nebo ne, zůstává nejisté. Jedinou jiskrou naděje je, že by majitel Dale snížil své požadavky a nový vlastník by rychle naplnil klubovou kasu. Existují zájemci, kteří jsou ochotní klub zachránit, a tak by bylo určitě nešťastné, kdyby 134letá tradice takto zanikla.

Pokud by se Bury zachránit nepodařilo, dohrála by se třetí anglická liga v lichém počtu klubů, což by znamenalo, že by během 44 kol měl každý celek dva volné termíny. Zároveň by na konci sezony sestoupily pouze tři týmy, ale z nižší soutěže by do League one postoupily klasicky čtyři mužstva.

Joy Hartová, bývalá ředitelka Bury a dcera klubové legendy Lese Harta, po němž je dokonce pojmenována jižní tribuna stadionu, se připoutala přímo u hlavního vstupu na protest proti současnému majiteli, který nehodlá krachující klub prodat
Joy Hartová, bývalá ředitelka Bury a dcera klubové legendy Lese Harta, po němž je dokonce pojmenována jižní tribuna stadionu, se připoutala přímo u hlavního vstupu na protest proti současnému majiteli, který nehodlá krachující klub prodat

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud