Pavel Hartman
17. ledna 2022 • 12:00

Bossové a hvězdy na kordy, spory řeší Premier League i NHL. Kdo je v právu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šéfové nahoře rozhodli, zaměstnanci dole se zlobí. Dvě nejprestižnější ligy na světě ve fotbale a hokeji řeší střet mezi majiteli a hráči. Hvězdy slavné NHL těžce koušou, že jim byl direktivním zásahem shora překažen sen o startu na olympiádě. Trenéři a profesionálové v Premier League nemohou vydýchat nepřerušení soutěže o vánočních svátcích navzdory nájezdu omikronu. Kdo je v právu?



Sotva se Brad Marchand, superstar Bostonu a celé NHL, dozvěděl, že generalita hokejové soutěže číslo jedna zatrhla účast na olympijských hrách v Pekingu, vylil si vztek na Twitteru.

„Ohýbají si pravidla, aby nepřišli o zápasy a o peníze. I když podle dohody všechno zaplatí hráči do doby, než majitelé klubu vydělají zpět vše, co kvůli pandemii ztratili. Koneckonců vím, že jim na olympiádě nezáleží. Nic si na ní finančně nevezmou a o to nakonec jde. Je to obchod, my jsme zboží. Je třeba věci nazývat pravými jmény,“ napsal parťák Davida Pastrňáka.

Ze zámoří rychle do Evropy. Konkrétně na Albion. I tam se odehrává vážný svár mezi bílými límečky a sportovními celebritami.

Na 20. prosince svolalo velení Premier League, nejlepší fotbalové ligy na zeměkouli, krizový mítink. Na programu byl jediný bod – přerušit vzhledem k masivnímu útoku omikronu, což si vynutilo množství odložených zápasů, ligový maraton, anebo ne?

Verdikt? Jedeme dál!

Pep Guardiola, trenér Manchesteru City, na to reagoval o pár dní později na tiskové konferenci krátkým monologem.

„Tradice Boxing Day v Premier League je nesmírně důležitá. Je to jedna z charakteristik této soutěže, proto je Premier League speciální. Toto se nezmění. Rád bych si v tomto období zahrál spoustu zápasů. Umím si představit 1. leden v Londýně – Arsenal proti Man City – bude to tak pěkné. Ale problémem je termínový kalendář. Hráči mají v létě dva nebo tři týdny dovolené a je tu zase sezona. Tohle je moc. Hráči a manažeři by měli být všichni pohromadě a udělat stávku nebo tak něco, protože jen slovy se to nevyřeší. Pro FIFA, Premier League, vysílací společnosti je obchod důležitější než blaho hráčů.“

Na otázku, zda cítí, že by hráči skutečně stávkovali, odpověděl: „Ne, nemyslím si to, protože chceme hrát, aby byli lidé šťastní, že jdou na stadion 26., 27., 29., 31. prosince a 1. ledna. Hrajeme zápasy, protože to děláme rádi. Neříkám, že je důvod stávkovat, ale je více a více zápasů a méně prázdnin. A to je problém.“

Není to poprvé, ani naposledy, co šlehají plameny mezi vládci sportovního byznysu a pěšáky na hřištích, respektive ledových kluzištích. Právě NHL zažila při vyjednávání kolektivní smlouvy už tři výluky. V letech 1994-95 se z toho vyklubala zkrácená základní sezona na 48 zápasů. Sezonu 2004/05 NHL zrušila dokonce celou. A ročník 2012-13 byl zkrácen na 48 utkání. Také stávku už za mořem kvůli nenalezení shody mezi organizací a hráči pamatují. Elitní hokejisté do ní vstoupili v dubnu 1992 a trvala 10 dní.

Premier League dosud takhle vyhrocenou revoltu profesionálů řešit nemusela. Ale Anglie, a nejen ta fotbalová, si moc dobře pamatuje, jakou bouři u hráčů a fanoušků vyvolala na podzim myšlenka zavedení Superligy, tedy uzavřené soutěže pro úzkou skupinku top klubů. V tréninkovém centru Manchesteru United nebylo daleko od toho, aby nasupení příznivci chytili zástupce vlastníků rudých ďáblů, zastánců tohoto projektu, pod krkem.

Teď, naštěstí, tak daleko nejsme. Na obou frontách došlo zatím jen k ostrým mediálním přestřelkám. Ovšem co není, může být. Žijeme ve složité době plné napětí, nejistoty, strachu a kumulující se frustrace ve společnosti napříč světadíly. Sport je toho součástí. Pak stačí nepatrně škrtnout sirkou a nevyřešené rozpory ihned vzplanou jako stoh suché slámy v obří požár. Je neradno si s tím zahrávat. Spálené mosty se znovu nepostaví přes noc.

Lepší je najít kompromisy. Což však vyžaduje chladnou hlavu, odbornou znalost a chuť hledat společnou řeč. Ve dvou zmíněných případech se to zatím nepodařilo. Proč?

Těšili jsme se osm let...

Nejdříve rovnou odložme černobílé brýle. Jednoduché a jednoznačné soudy nemají v tak komplikovaných otázkách a souvislostech místo. Radši spolu postupně kopejme hlubší sondu.

V rámci symbolického prvního výkopu se vraťme do léta 2020. Tehdy byla vedením NHL a hráčské asociace NHLPA ratifikována nová společná kolektivní smlouva platná do roku 2026. Její součástí byla i klauzule o návratu profesionálů ze zámoří na olympijský hokejový turnaj. Naposledy na něj mohli v roce 2014 na Hrách v Soči. Vydupali si to proto, že coby správní šampioni mají ambice vyhrát během kariéry všechno, co můžou. Vstupenku do Triple Gold Clubu berou pouze majitelé Stanley Cupu a zlata z mistrovství světa a olympiády.

Komu by tahle motivace byla málo, nechť si vzpomene, co se dělo v Česku,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud