27. června 2022 • 13:40

Čech ve vedení Chelsea: kouč kamarád, miliardy za posily i krocení davu

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    V létě 2019 nastupoval do poradenské role s vidinou toho, že jednou by Petr Čech mohl obsadit daleko důležitější post. Jenže okolnosti se postavily proti. Chelsea má nového majitele a struktura vedení se mění. I tak toho někdejší legendární brankář mimo hřiště v pozici poradce sportovního a technického úseku po návratu na Stamford Bridge prožil poměrně hodně.

  • Trenér spoluhráč Lampard

    Na úvod nové role dostal bývalý brankář náročný úkol – vybrat nástupce trenéra Maurizia Sarriho. Kandidátů bylo několik, ale nakonec Čech s nadřízenou Marinou Granovskou ukázali na někdejší ikonu „blues“ a stále teprve začínajícího kouče Franka Lamparda. V tu dobu měl londýnský klub zákaz přivádět nové posily, tudíž Lampard sázel na hráče z akademie. Šanci tak dostali mladíci James, Mount či Abraham. Část dnes patří mezi opory klubu či září na jiné adrese. V první sezoně skončil Lampard s týmem čtvrtý a zajistil účast v Lize mistrů. Ve druhé sezoně už ale nadšení vyprchalo. I přes posílení kádru se nedostavovaly očekávané výsledky. Vše vyvrcholilo v lednu minulého roku, když vedení Lamparda po osmnácti měsících ve funkci odvolalo.

    ANKETA: Bylo správné vyhodit Lamparda a jak dlouho vydrží Tuchel?
    Video se připravuje ...

  • Miliardové posily

    Jakmile Chelsea skončil zákaz přestupů, rozjeli Čech a spol. velké transfery. Osobně se přičinil za příchod Kaie Havertze z Leverkusenu za 80 milionů eur (cca 2,6 miliardy korun). Byl i u příchodů Tima Wernera (1,4 miliardy korun), Bena Chilwella (1,47 miliardy). Největší transfer v dějinách Chelsea však realizoval loni v létě, kdy se na Stamford Bridge za 2,9 miliardy korun vrátil Romelu Lukaku. Trefa to však nebyla. Belgický útočník se v klubu neprosadil podle očekávání. V posledních týdnech se hovoří o tom, že se vrátí zpátky do Interu Milán. Čech rovněž přivedl novou jedničku do branky – z Rennes koupil Edouarda Mendyho, který převzal místo po kritizovaném Španělu Kepovi.

    Abramovičova éra v Chelsea: 65 miliard za posily i česká stopa
    Video se připravuje ...

  • Návrat do branky

    Ač aktivní kariéru ukončil prohraným finále Evropské ligy v dresu Arsenalu, úplnou tečku udělala brankářská ikona přeci jen v Chelsea. Napomohl tomu COVID-19, kvůli kterému se Čech nejdříve objevil na soupisce A-týmu, aby v případě, že kabinu zasáhne větší nákaza virem, měl klub dostatek brankářů. Jenže po dlouhých 565 dnech se  Čech opět postavil mezi tyče v soutěžním zápase. S rezervou ovládl derby proti Tottenhamu. Návrat to byl divoký: „blues“ otočili z 0:2 poté, co Čech inkasoval hned z úvodních dvou zakončení soupeře.

    Návrat Petra Čecha byl v dresu Chelsea U23 hodně divoký. Inkasoval z prvních dvou střel, uklidňoval strkanici, aby nakonec slavil výhruFoto Koláž iSport.cz

  • Omluva za Superligu

    Čech ve veední klubu neprožil jen příjemné chvíle. Jakmile v dubnu minulého roku vyšlo najevo, že Chelsea podporuje vznik projektu Superligy, začali se angličtí fanoušci bouřit. Shodou okolností v den utkání s Brightonem. Protesty byly natolik masivní, že se bývalý brankář rozhodl vyjít před rozbouřené davy a situaci uklidnit. „Dejte nám čas a nechte nás to vyřešit,“ apeloval hlasitě na zuřící hlouček. „Tým za tohle nemůže, ale teď ubližujete jim. Nechte autobus projet!“ Remíza 0:0 jim radost neudělala, díky jedné zprávě si ale přece jen mohli hlasitě zakřičet a slavit. BBC oznámila, že právě Chelsea je prvním klubem, který ze Superligy vycouval. Oficiálně to klub oznámil před půlnocí. Příznivci následně chválili Čecha, že jako jediný z funkcionářů zainteresovaných klubů skutečně vystoupil mezi fanoušky a tváří v tvář s nimi složitou situaci řešil. „Nejlepší zákrok jeho kariéry,“ vtipkovali někteří. Emotivní fotografie následně obletěly svět a dotáhly to na titulní stránky několika novin.

    Petr Čech uklidňuje fanoušky ChelseaFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud