10. července 2022 • 14:00

Galactico Haaland. Jak změní Pepův tým? A odemkne bránu Ligy mistrů?

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bude Guardiolovým Messim, který vyťuká gólový PIN a odblokuje potíže s nadvládou v Lize mistrů? Nebo Zlatanem Ibrahimovicem, s nímž se bude míjet jako lodě v mlze? Viking Erling Haaland připlul ke břehu Anglie, aby převzal klíče od muničního skladu Manchesteru City. Přelomový okamžik?



Jeho otec Alf-Inge, obránce ze žuly, se k Manchesteru City připojil tři týdny před tím, než se synek Erling narodil. Když přišel na svět (21. července 2000), trénoval s týmem, jemuž začal brzy velet jako kapitán.

Náklonnost k Citizens zůstala v rodině. Klub se proměnil v moderní supervelmoc. Roberto Mancini, Manuel Pellegrini a Pep Guardiola rozpoutali finanční tajfun, ale Haaland je první Galactico – globální megastar, která přitáhne větší pozornost než kdokoli před ním.

Když vtrhl na jeviště Ligy mistrů, všichni zpozorněli. Hrát na první evropské scéně má být těžké. Nor vypadal jinak – jako tygr v drůbežárně.

V září 2019 debutoval hattrickem, pak sevřel do gólových zubů Liverpool i Neapol. Šest zápasů, osm tref.

V Salcburku se všem rozšířily oči údivem – v rakouské lize odehrál 14 utkání a nastřílel 16 branek (tři hattricky). V poháru dva duely a skóroval čtyřikrát.

Mocně o něj stál Manchester United, on si však v lednu 2020 vybral Dortmund. A nevykazoval žádné známky zpomalení. Opět debutoval hattrickem a stal se totální 19letou senzací.

Je nejmladším hráčem, který dosáhl 10, 20 i 25 zásahů v Champions League. Messi, Ronaldo, Raúl, Zlatan, Van Nistelrooy či Inzaghi v jeho věku tak úderní nebyli.

Od jeho premiéry v LM se prosadili víckrát jen Benzema s Lewandowským, kteří měli k dispozici vydatnější porci zápasů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud