Pavel Šťastný
29. července 2022 • 19:45

Trable Chelsea: debakl od Barcelony, krize v defenzivě i drazí odpadlíci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Netají se tím, že největší ztrátu utrpěli v obraně, proto se Chelsea na přestupovém trhu ohlíží především po hvězdách do defenzivy. Jenže už jí pomalu docházejí možnosti. Když už se chystá po někom skočit, na poslední chvíli mine. Úhlavní nepřítel? Barcelona. Ta na úkor Blues už získala čtveřici hráčů, naposledy Julese Koundého. Katalánci navíc stále naléhají na podpis kapitána Césara Azpilicuety. Co na to trenér Thomas Tuchel? „Trochu mě to štve.“ Kromě krize v zadních řadách ho znepokojuje i nepovedená příprava a šest hráčů s vysokým příjmem, kteří jsou nespokojeni s herním vytížením.



Nejhorší vzpomínka Chelsea na souboje s Barcelonou? Dosud jednoznačně rok 2009, kdy se Blues po nevídaném zářezu norského rozhodčího Toma Henninga Övreböa a výstavním gólu Andrése Iniesty poroučeli ze semifinále Ligy mistrů. Nyní Katalánci znovu výrazně trápí zástupce londýnského celku, jenže tentokrát na přestupovém trhu.

Španělský velkoklub mu už bez větších problémů uzmul po vypršení kontraktu Andrease Christensena a hvězdného kanonýra Roberta Lewandowského z Bayernu, na poslední chvíli Londýňany předběhl v závodě o brazilského šikulu Raphinhu z Leedsu a ve čtvrtek provedl další útok. Víc než týdenní jednání Chelsea ohledně Julese Koundého krachla. Důvod? Zájem Barcelony a trenér Xavi.

23letý Francouz byl už dlouhodobě na seznamu posil dvojnásobného vítěze Ligy mistrů, Blues se už dohodli na podmínkách s hráčem i Sevillou, jenže Koundé dal přednost námluvám s Barcou, která ho podepsala zřejmě za 50 milionů liber (asi 1,2 miliardy korun).

Na Camp Nou by se mohl stěhovat i kapitán týmu César Azpilicueta. Nebo nakonec zůstane? „Je to těžká otázka, protože si nejsem jistý, jestli můžu dát Azpimu, co chce,“ podotkl Tuchel.

Nastává i bez ohledu na budoucnost španělského beka v Londýně panika? Může se tak zdát. Zástupci Chelsea totiž reagovali rychle a podle očekávání neuspěli s last minute nabídkou na 24letého pravého beka či stopera Nordiho Mukieleho z Lipska. Ten v nové sezoně oblékne dres Paris Saint-Germain. Cenovka? Kolem deseti milionů eur (245 milionů korun).

Jaké má majitel Todd Boehly další možnosti? Už jich výrazně ubylo. Matthijs de Ligt je v Bayernu, dál se mluví o Presnelu Kimpembem z PSG, Milanu Škriniarovi a Denzelu Dumfriesovi z Interu, Joškovi Gvardiolovi z Lipska, José Giménezovi z Atlétika Madrid, Pau Torresovi z Villarrealu nebo třeba také Benjaminu Pavardovi z Bayernu.

Wesley Fofana patří mezi nejlepší talentované obránce Premier LeagueFoto Reuters

Diskutované je momentálně i jméno Wesley Fofana. Chelsea je prý připravena poslat do Leicesteru oficiální nabídku. 21letý francouzský bek se poprvé podíval do Premier League před dvěma sezonami, když se k Jamiemu Vardymu a spol. přesunul ze Saint Étienne.

Talentovaný stoper sice v minulém ročníku odehrál kvůlí zlomené noze pouze sedm ligových zápasů, jeho výkony jsou však oceněny podle transfermarkt.com na 40 milionů eur (zhruba 1 miliarda korun).

Vzhledem k nejistotě, jakého obránce Blues ještě do konce přestupového období podepíší, nemají hráči jako Ethan Ampadu nebo Levi Colwill jasno v tom, jestli zůstanou v Chelsea i v příští sezoně, nebo odejdou na hostování.

Nejistou budoucnost na Stamford Bridge má také šestice hráčů, která stojí majitele Todda Boehlyho na výplatách týdně víc než dvacet milionů korun, a přitom její přínos týmu neodpovídá očekáváním.

Nejdražším z nich je německý ofenzivní hráč Timo Werner, který si z klubové kasy každý týden vybere 272 tisíc liber (7,8 milionu korun). Německý forvard patří finančně mezi nejvýraznější obchody Chelsea za poslední roky, jenže za dvě sezony nepřesvědčil.

A nedávno krajana Tuchela dokonce naštval, když v rozhovoru do médií vyslovil nespokojenost s herním vytížením – chce hrát víc i kvůli blížícímu se mistrovství světa. Další minuty by tak mohl přidat v Juventusu, který zahájil s hráčem i klubem jednání. Prioritou je hostování.

Podle The Telegraph by stejný osud mohl potkat i brankářskou dvojku Kepu Arrizabalagu (155 tisíc liber), Michy Batshuayi (69 tisíc liber) Kenedyho (25 tisíc liber), Malanga Sarra (120 tisíc liber) a Rosse Barkleyho (96 tisíc liber).

Podaří se Chelsea vyřešit nemalé množství problémů včas?

Chelsea FC Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud