2. srpna 2022 • 16:30

Klečení před zápasy v Premier League? Kapitáni se shodli, že (téměř) skončí

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postupem času se stalo rutinou, čímž ztratilo svůj původní význam. Řeč je o klečení fotbalistů před startem zápasů v Premier League, které se stalo symbolem boje proti rasismu. Kapitáni všech dvaceti týmů anglické nejvyšší soutěže se před startem nové sezony shodli, že s gestem podporujícím hnutí Black Lives Matter týmy přestanou. Ale... Klekat se bude dál jen výjimečně před hodně sledovanými zápasy a po předchozí dohodě obou týmů.



„Klečení se stalo prázdným gestem, které splnilo svůj účel a přežilo svou užitečnost...“ píše v komentáři pro Daily Mail novinář Martin Samuel. A to je zhruba v kostce důvod, proč se kapitáni dvaceti klubů Premier League na schůzce shodli, že s tím od nové sezony přestanou. Cítí to zkrátka podobně.

Klečení na fotbalových trávnících se v Anglii začalo objevovat v roce 2020. Šlo o reakci na vraždu Afroameričana George Floyda v USA, kterého zabil policista vytrvalým klečením na krku zatýkáného.

Měsíc po incidentu a protestech v USA i po celém světě poprvé v Premier League v červnu poklekli hráči Aston Villy a Sheffieldu United. V té době bylo gesto považováno za velmi silné vyjádření solidarity.

Postupem času se však síla vytratila tím, že bylo opakováno před každým zápasem ještě v minulé sezoně. Občas ho sice neakceptovali někteří jednotlivci, ale jinak se stalo naprosto rutinní záležitostí, což rozhodně nebyl původní záměr.

Pokleknutí reprezentace? Šmicer nevidí problém, Baroš pobavil
Video se připravuje ...

Jedním z „odmítačů“ klekání se postupně stala třeba hvězda Crystal Palace a Pobřeží slonoviny Wilfried Zaha. Přestal s ním například i Marcos Alonso z Chelsea. Oba z důvodu, že gesto „ztratilo sílu.“

Už v únoru 2021 na klečení naprosto rezignoval Bournemouth, tehdy tým druhé nejvyšší anglické soutěže, který je pro letošek nováčkem Premier League. „Cherries“ se tak povedlo splnit cíl: vyvolat diskuzi o slábnoucím významu gesta.

To bude od nové sezony prováděno jen výjimečně. Při vybraných a více sledovaných zápasech, což mu může znovu dodat vážnost. S tím souhlasí i novinář Martin Samuel.

„Úplné vypuštění gesta by bylo považováno za porážku tváří v tvář opozici. Zejména v klubech jako Millwall, Colchester a West Ham, kde se někdy setkalo s negativní odezvou,“ upozorňuje v komentáři.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud