4. února 2023 • 12:40

Newcastle: další gigant na scéně aneb Jak se buduje impérium s rozumem

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vše odstartovalo rivalitou Arsenalu s Manchesterem United v 90. letech. Arséne Wenger vs. Alex Ferguson. Památné souboje o titul později narušily Chelsea s Liverpoolem. Přibyl ještě Manchester City s nabitým měšcem i neustále se zlepšující Tottenham - Top 6. Tím ale nekončíme. Je tu Newcastle. Nejbohatší klub na světě, jehož fanoušci během let zažívali vzestupy i drsné pády.



Teplota padala hluboko pod bod mrazu. Stejně jako Newcastle v tabulce. Zima v sezoně 1991/92 byla nebývale krutá, fanouškům přesto po čele stékaly čůrky potu. Magpies se kymáceli ve druhé lize a laškovali s pádem do třetí.

„Opravdu zlá situace,“ líčil Steve Howey, tehdejší člen týmu, který vedl Osvaldo Ardiles, někdejší slavný argentinský záložník. „Jednou jsme měli trénink, kdy nám kouč chtěl zvýšit sebevědomí. Vybral základní jedenáctku pro sobotní zápas a v rozestavení 4-4-2 nás postavil na hřiště. Bez protivníka.“

Pokyn zněl: Pobavte se, nastřílejte pár gólů, pak se vraťte a znovu. OK. Míč z rozehrávky dostal záložník Lee Clark, který ho poslal na stopera Kevina Scotta. „Přitom jsme mohli hrát dopředu,“ podotkl Howey. „Vždyť tam nebyl žádný soupeř.“

Scott ovšem opět zvolil nahrávku dozadu. Na gólmana. „Jenže Tommy Wright si zrovna nasazoval rukavice

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud