16. prosince 2023 • 11:00

TOP 5 bizárů v Anglii: neexistující ofsajd nebo podivná (ne)výhoda

Autor: har, šq
Vstoupit do diskuse
1
  • TOP 5 bizárů v Anglii: neexistující ofsajd nebo podivná (ne)výhodaTOP 5 bizárů v Anglii: neexistující ofsajd nebo podivná (ne)výhodaFOTO: koláž iSport.cz

    Je bez debat nejatraktivnější, nejsledovanější, nejkvalitnější fotbalovou soutěží na světě, ale v této sezoně rozhodně nemá nejdokonalejší arbitry. Premier League se týden co týden smaží ve skandálních přehmatech rozhodčích. Těch na trávníku i u videa. Sport Magazín vybral pět nejkřiklavějších soudcovských zářezů podzimu. A jak si v tomhle světle vedou čeští sudí? V aktuálním ročníku takové boty nedělají. V minulosti však ano.

    Z V R P Skóre B
    1. Arsenal 34 24 5 5 82:26 77
    2. Manchester City 33 23 7 3 80:32 76
    3. Liverpool 35 22 9 4 77:36 75
    4. Aston Villa 35 20 7 8 73:52 67
    5. Tottenham 32 18 6 8 65:49 60
    6. Newcastle 34 16 5 13 74:55 53
    7. Manchester Utd. 33 16 5 12 51:50 53
    8. West Ham 35 13 10 12 56:65 49
    9. Chelsea 33 13 9 11 63:59 48
    10. Wolves 35 13 7 15 48:55 46
    11. Bournemouth 34 12 9 13 49:60 45
    12. Brighton 33 11 11 11 52:54 44
    13. Fulham 35 12 7 16 51:55 43
    14. Crystal Palace 35 10 10 15 45:57 40
    15. Everton 35 12 8 15 37:48 36
    16. Brentford 34 9 7 18 51:59 34
    17. Nottingham Forest 34 7 9 18 42:60 26
    18. Luton Town 35 6 7 22 48:77 25
    19. Burnley 35 5 9 21 38:70 24
    20. Sheffield Utd. 35 3 7 25 34:97 16

  • Neponechaná výhoda

    3. 12. Man City-Tottenham 3:3

    Co se stalo: Erlinga Haalanda fauloval v závěru nastavení za stavu 3:3 při přechodu do útoku Emerson. Norský kanonýr se však okamžitě zvedl z trávníku a vyslal pasem za obranu do sóla Jacka Grealishe. Hlavní rozhodčí Simon Hooper nejprve chtěl zapískat nedovolený zákrok, poté paží ukázal, že ponechává výhodu, ovšem sotva Grealish převzal míč, zastavil jeho nájezd píšťalkou.

    Reakce odpovědných: PGMOL (organizace zodpovědná za výkony rozhodčích v Premier League) rozhodl, že Hooperovi nebude za chybu hrozit žádný trest v podobě nuceného odpočinku. Ne jako, když byl za neodpískanou penaltu v utkání Man United s Wolves vynechán z nominace na další kolo.

    Česká zkušenost: V únoru 2021 hostil v ligové dohrávce Jablonec-Slovácko (0:3). V 55. minutě sudí Petr Hocek ukázal po konzultaci s videorozhodčím červenou kartu Vladimiru Jovovičovi za ostrý faul na Jana Klimenta. Jenže chvilku předtím Černohorce poslal nedovoleně na trávník na jablonecké polovině hostující obránce Šimko a hlavní arbitr ponechal Jablonci výhodu. „Co je tohle za výhodu? Jiné by bylo, kdyby to bylo na soupeřově půlce směrem k jeho bráně,“ čertil se Petr Rada, kouč Jablonce.

    Hráči Manchesteru City v čele s Erlingem Haalandem protestují proti výroku Simona Hoopera, který ukončil ponechanou výhodu během přihrávky na Jacka Grealishe za obranu Hráči Manchesteru City v čele s Erlingem Haalandem protestují proti výroku Simona Hoopera, který ukončil ponechanou výhodu během přihrávky na Jacka Grealishe za obranuFoto Reuters

  • Neexistující ofsajd

    30. září Tottenham-Liverpool 2:1

    Co se stalo: Tragikomická příhoda se odehrála ve 34. minutě. Za stavu 0:0 otevřel skóre zápasu Luis Díaz po pasu za obrannou linii kohoutů. Asistent rozhodčího Simona Hoopera však ihned zvedl praporek. Kontrola videorozhodčím, při které nebyla na obrazovce vidět grafika kalibrované čáry, jež by střelce gólu z postavení mimo hru definitivně usvědčila, se uskutečnila v mžiku. A Díazova branka nebyla uznána. Nikdo na stadionu ani u obrazovek nechápal proč. I pouhé oko příznivce poznalo, že Díaz nemohl být v postavení mimo hru. Tottenham nakonec zvítězil zásluhou vlastní branky Matipa z 97. minuty. Liverpool dohrával bez dvou vyloučených. „Nejspravedlivější nápravou školácké minely rozhodčích by mělo být opakování zápasu,“ pravil Jürgen Klopp, kouč Liverpoolu.

    Reakce odpovědných: Utkání se neopakovalo. Šéfové sudích vydali prohlášení: „PGMOL bere na vědomí, že během prvního poločasu došlo k významné lidské chybě. Jednalo se o jasnou a zřetelnou věcnou chybu a měla následovat náprava prostřednictvím videorozhodčího, který však nezasáhl.“ PGMOL na základě žádosti Liverpoolu a obrovského mediálního tlaku zveřejnil o čtyři dny později audio i obrazový záznam komunikace mezi rozhodčími na hřišti a u videa. Z něj vyplývá, že člověk u VAR si nevšiml zdviženého praporku, gól považoval za regulérní a měl za to, že zkoumá případný ofsajd. Tudíž stručně zahlásil: Nic neměnit. Když zjistil svůj omyl, hra už pokračovala a nešlo vzít verdikt zpět. V důsledku absurdního komunikačního mišmaše PGMOL od 7. října změnil protokol VAR, aby se obě strany opakovaně ujistily, co přezkoumávají.

    Česká zkušenost: Stejné nedorozumění se v tuzemské nejvyšší soutěži nikdy nestalo. Náznakem jej trochu připomíná událost z dubna 2023 z utkání Sparty s Brnem (3:1). Tomáš Čvančara dosáhl nejspíš regulérního gólu, ovšem hlavní sudí Marek Radina na základě doporučení asistenta odpískal ruku. VAR Ondřej Berka sice dotek ruky neviděl, ale nenašel záběr, který by kontakt s jistotou vyloučil. „Nemám důkaz prostě, nemám důkaz. Nechávám vaše rozhodnutí na hřišti,“ řekl Berka rozhodčím. Předtím se však, na rozdíl od anglických kolegů, výslovně ujistil, jak zněl původní verdikt.

    SESTŘIH: Tottenham - Liverpool 2:1. Hosty v závěru potopil Matipův vlastní gól
    Video se připravuje ...

  • Direkt bez odezvy

    14. srpna 2023 Manchester United-Wolverhampton 1:0

    Co se stalo: André Onana, brankář United, vyběhl na centr, míč netrefil, zato oběma rukama sestřelil dvoumetrového habána Sašu Kalajdžiče. Rozhodčí Simon Hooper kupodivu nic! Vysvětlil oběti, že intenzita úderu byla v mezích. Ani vrchní VAR nezaregistroval zjevný omyl. Sudí naopak udělil žlutou kartu kouči hostů Garymu O’Neilovi za nepřiměřenou reakci u laviček.

    Reakce odpovědných: PGMOL se omluvil, manažer Jon Moss ihned po utkání označil přehlédnutí penalty za nepochopitelné rozhodnutí. Howard Webb, šéf PGMOL, uvedl v pořadu Match Officials: Mic'd Up, kde fanouškům objasňuje kontroverzní momenty: „Rozhodčí měl jít k obrazovce. Jsem přesvědčen, že by po zhlédnutí záběrů nařídil penaltu.“ Tresty pro rozhodčí se v Anglii oficiálně nezveřejňují, nicméně podle Sky Sports PGMOL vyřadil Hoopera a oba asistenty u videa z nominace na následující ligové kolo.

    Česká zkušenost: Přihodila se v opačném gardu. V dubnu 2019 Slavia remizovala se Spartou 1:1. Gólman Florin Nita fauloval Josefa Hušbauera, rozhodčí Karel Hrubeš správně odpískal penaltu. Jenže VAR Pavel Franěk ho pozval k monitoru a nabídl mu špatné záběry, ze kterých to vypadalo, že o faul nešlo. A hlavní penaltu odvolal. „To se nám ještě nestalo. Bylo to poprvé, co VAR dodal špatné záběry,“ prohlásil tehdejší místopředseda komise rozhodčích Martin Wilczek.

    Brankář United André Onana v nastavení trefil rukou do hlavy Sašu Kalajdžiče, ale penalta se nepískala Brankář United André Onana v nastavení trefil rukou do hlavy Sašu Kalajdžiče, ale penalta se nepískalaFoto profimedia.cz

  • Tohle že je červená?!

    19. srpna 2023 Liverpool-Bournemouth 3:1

    Co se stalo: Domácí favorit vedl 2:1, ale cestu k vítězství zkomplikovala 58. minuta. Alexis Mac Allister, letní posila, šel do čelného souboje s Ryanem Christiem. Ten byl u balonu o fous dřív. Noha argentinského záložníka byla vysoko, podrážkou zasáhl vnitřní kotník a lýtko protivníka, ovšem nebyl v tom úmysl a nešlo o přehnanou agresivitu. Takových střetů nabízí každý zápas řadu, ale sudí Thomas Bramall vytáhl na Mac Allistera červenou kartu. A ani prozkoumání VAR nevedlo ke změně na žluté napomenutí. Jürgen Klopp, trenér Liverpoolu, pak láteřil: „Stoprocentně chápu, jak to v tu chvíli vypadá pro rozhodčího, ale když to vidíte zpětně, zjistíte, že je to vnitřní strana nohy bez intenzity. Už jsme viděli tvrdší zákroky, po kterých nebyly udělené červené karty. Kdyby řekl, že to byla žlutá, VAR by to nezměnil na červenou kartu.“ FC Liverpool na adresu vedení Premier League okamžitě podal žádost o přehodnocení Argentincova přestupku.

    Reakce odpovědných: Nezávislá regulační komise Anglické fotbalové asociace uznala, že červená karta byla neoprávněná, a zrušila Mac Allisterův třízápasový distanc. PGMOL nic nekomentoval.

    Česká zkušenost: Opačná. V listopadu 2022 se na Letné hraje šlágr mezi Spartou a Plzní. Ze vzduchu padá vysoký míč, k hlavičkovému souboji se chystají domácí stoper Asger Sörensen a viktorián Tomáš Chorý. Druhý se však víc než o balon stará o soupeře a úmyslně ho trefuje hlavou. Sudí na hřišti to nevidí, to samé však platí i pro VAR Pavla Fraňka. „Ve voze jsem nevyhodnotil, že by se jednalo o úmysl,“ vysvětlil. Komise rozhodčích pak jednoznačně řekla, že mělo přijít vyloučení, a Fraňkovi pozastavila delegace. Zpětné změny disciplinárních trestů na základě videozáznamu se v tuzemsku nedělají.

    Alexis MacAllister přišel do Liverpoolu teprve v létě Alexis MacAllister přišel do Liverpoolu teprve v létěFoto Profimedia.cz

  • Soft penalta

    28. října 2023 Wolves-Newcastle 2:2

    Co se stalo: V závěru poločasu se střetli v domácím vápně po odvráceném rohovém kopu Fabian Schär a Hwang He-chan. Ten chtěl odkopnout balon do bezpečí, ale než to stihl udělat, Schär mu míč špičkou vypíchl. Domácí útočník už byl napřáhnutý a pohyb už nemohl zastavit. Nejprve kopl do země, poté lehce škrtl o protivníkův nárt, sok se teatrálně svalil na trávník. Hlavní sudí Anthony Taylor ukázal na značku pokutového kopu. VAR pod velením Jarreda Gilletta střet dlouze přezkoumával. Pak však nepozval Taylora k monitoru a ten potvrdil původní rozhodnutí.

    Reakce odpovědných: Howard Webb v pořadu Match Officials: Mic'd Up uvedl: „Od začátku říkáme, že VAR by neměl rozhodovat hru, ale měl by se ozvat, když na hřišti dojde k jasné chybě a měl by ji napravit. Opakovaný záběr ukazuje, že Hwang trochu stáhne svůj švih, zabrání tomu, aby míč prošel skrz, a Schär s ním přijde do kontaktu. Žádáme VAR, aby se, pokud se mu nelíbí rozhodnutí na hřišti, zeptal rozhodčího, co viděl, a pokud se to výrazně liší od toho, co bylo ukázáno na videu, doporučil mu přezkoumání u obrazovky. K tomu se VAR nedostal a podle našeho názoru měl.“

    Česká zkušenost: Loni v dubnu hostilo Slovácko Spartu. Letenským k remíze 1:1 pomohl rozhodčí Berka. V 72. minutě upadl Lukáš Haraslín po lehkém kontaktu s Vlasijem Sinjavským. Berku nezavolal k přezkumu videokolega Jan Machálek, přitom na záznamu bylo jasně patrné, že obránce Slovácka sparťanské křídlo ve skluzu téměř nezasáhl. Navíc předtím sudí od komise rozhodčích slyšeli: „Nepískejte soft penalty.“ Komise rozhodčích následně konstatovala, že o žádný přestupek nešlo a pokutový kop se kopat neměl.

    Dohadu hráčů s rozhodčím po kontroverzně nařízené penaltě za zákrok Hwang Hee-Chana Dohadu hráčů s rozhodčím po kontroverzně nařízené penaltě za zákrok Hwang Hee-ChanaFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud