25. února 2024 • 18:48

Liverpool má trofej pro Kloppa. Jeho „děti“ porazily „packaly za miliardy“

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Symbolicky. Společnými silami zvedli trofej nad hlavu Jürgen Klopp a Virgil van Dijk. Dvě hlavní tváře obrozeného Liverpoolu. Právě kapitán Reds rozhodl ve 118. minutě perfektní hlavičkou o vítězství Liverpoolu 1:0 nad Chelsea ve finále Ligového poháru. „Nerad bych něco zakřiknul, ale snad ještě něco vyhrajeme,“ dal hrdina finále jasně najevo, že legendárního trenéra chtějí hráči vyprovodit ziskem více než jedné trofeje.



Tahle soutěž patří jim. Liverpool dokázal opanovat Ligový pohár již podesáté. Nejvíckrát ze všech. Zároveň jde o jedinou trofej, kterou Jürgen Klopp dokázal získat za působení v Liverpoolu hned dvakrát. A v obou případech proti Chelsea.

„Kloppovy děti dnes porazily modré packaly za miliardu liber,“ shrnul dramatické finále Gary Neville, bývalý obránce Manchesteru United a nyní televizní expert.

Reds se totiž ve Wembley museli obejít bez svých největších hvězd. Kromě Mohameda Salaha s Alissonem chyběli i Trent Alexander-Arnold, Diogo Jota, Darwin Núněz či Dominik Szoboszlai a další. Celkem deset hráčů. Místo nich dostalo z lavičky příležitost hned několik mladíků.

„Když se vám naskytne taková šance, musíte ji chopit pevně oběma rukama. Přesně to dnes udělali a doufám, že tento zážitek pro ně bude motivací do další práce. Když zažijete něco takového už jako teenager, hodně vám to pomůže v dalších fázích kariéry. Všichni dnes byli úžasní,“ ocenil dvaatřicetiletý Van Dijk výkony spoluhráčů v dorosteneckém věku.

Jejich nasazení přispělo i brzké zranění Ryana Gravenbercha, na jehož kotník došlápl Moises Caicedo. „Klopp má pravdu. Byl to nešetrný zákrok, za nějž mohla přijít červená karta,“ hodnotil spornou situaci z 27. minuty Alan Shearer, nejlepší střelec v historii Premier League.

Hlavními tvářemi zápasu byli brankáři.

Především Caoimhin Kelleher, dvojka Liverpoolu, opět zářil. Právě irský gólman vychytal triumf nad Blues i před dvěma roky a nyní na své představení navázal.

„Máme nejlepší gólmanskou jedničku i nejlepší brankářskou dvojku na celém světě,“ rozplýval se Klopp.

Zásluhou zákroků Kellehera a jeho protějšku, Djordje Petroviče, skončil již potřetí v řadě finálový souboj obou klubů ve Wembley 0:0. Branku Van Dijka z 60. minuty totiž odvolal VAR pro ofsajdové postavení Wataru Enda.

„Nechce se mi věřit, že by měl na hru jakýkoliv vliv,“ nesouhlasil Shearer s verdiktem.

Nizozemec si tak pravil chuť v úplném závěru prodloužení, kdy do sítě poslal rohový kop Konstantinose Tsimikase. Pro Van Dijka šlo o gól již v 21. utkání za Liverpool. Reds přitom ve všech zvítězili. Takovou sérii nemá nikdo jiný v historii klubu.

„Je neuvěřitelný. Pořád je v perfektní kondici, bere na sebe odpovědnost v klíčových momentech a žene nás za dalšími trofejemi,“ vyzdvihl kapitána Kelleher.

Jürgen Klopp v létě opustí Anfield se ziskem minimálně osmi trofejí během takřka devítiletého působení. Liverpool přitom vede Premier League a stále je ve hře o zisk FA Cupu a Evropské ligy, v jejímž osmifinále ho vyzve Sparta.

„Hned ve středu nás čeká 5. kolo FA Cupu proti Southamptonu a v tuhle chvíli nemáme hráče, s nimiž bychom ho odehráli. Tuto zemi miluji, ale rozpisy zápasů vám něco vyhrát zrovna neusnadňují,“ trápí Němce široká marodka a nabitý kalendář.

Chelsea toho nevyužila. Povede si Sparta lépe?

Chelsea - Liverpool 0:1 po prodl. (0:0, 0:0)
Branka:
118. Van Dijk.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud