Michal Petrák
13. dubna 2010 • 04:00

Příloha EUROFOTBAL: Černé dny Sira Alexe

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jablonec - Karviná: Nádherný gól! Fleišman z přímáku propálil Fendricha, 1:2
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je jako neomezený vládce – jeho vystupování se mnohým zdá arogantní, leckdy to vypadá, že bezdůvodně kope kolem sebe. Sir Alex Ferguson se rád pohybuje na hraně, posledních 24 let se mu však jeho nonkonformní jednání vyplácelo. Až teď se začíná zdát, že ztrácí kontrolu.



Riskantní kroky se otáčejí proti němu a Manchester United může skvěle rozjetou sezonu zakončit s jedinou trofejí: Ligovým pohárem.

Už dlouho jste ho nemohli vidět tak pokořeného. „Myslím, že dnes jsme o titul přišli. Teď už bude strašně těžké vyhrát ligu, jedinou naději nám může dát, pokud Chelsea svou pozici zahodí,“ prohlásil zastřeným a unaveným hlasem sir Alex Ferguson poté, co jeho tým pouze remizoval na hřišti Blackburnu Rovers.


Londýnský rival Manchesteru United se tak dostal v závěrečných kolech Premier League do velké výhody v souboji o titul.

„Mají o bod víc a v týdnu dohrávají zápas s Boltonem. Očekávám, že ho vyhrají – a pokud se dostanou do čtyřbodového náskoku, bude to veliký odstup,“ uvědomuje si Ferguson.

Může to být jeden z promyšlených tahů psychologické války, do které se skotský lišák tak rád (a často úspěšně) pouští. Třeba se snaží vsugerovat hráčům Chelsea bezstarostnost a lehkomyslnost, s níž by proti Boltonu skutečně mohli klopýtnout.

Jenže na to už Ferguson necítí dost pevné půdy pod nohama.

On i jeho tým mají za sebou čtrnáct dní, během nichž se ze suverénního uchazeče o triumf v domácí soutěži i Lize mistrů stal uzlíček neštěstí. Mužstvo, které je přehnaně závislé na výkonech jednoho muže, kterého jako na potvoru zrovna v téhle fázi sezony trápí kotník.

Zdravotní potíže Wayna Rooneyho jako by symbolizovaly bezradnost, s jakou teď válčí jindy silný a vychytralý skotský manažer. Bojovný útočník utrpěl zranění právě při zrodu akce, která v nastaveném čase prvního utkání čtvrtfinále Ligy mistrů rozhodla o tom, že si United odvezou z Mnichova prohru 1:2.

Rooney opustil Allianz Arenu o berlích, přesto ho o osm dní později Ferguson postavil do odvety proti Bayernu. A poté, co se útočník zapojil do gólových akcí, jež „rudým ďáblům“ zařídily vedení 2:0, se zdálo, že další risk skotského manažera přinesl ovoce.

Sir Alex Ferguson, manažer Manchesteru United.
Sir Alex Ferguson, manažer Manchesteru United.

Jenže pak se sázka na Rooneyho obrátila proti Fergusonovi. Pravý kotník fotbalového rváče nevydržel a útočník připomínal postavu El Cida v podání Charltona Hestona, která se do poslední bitvy nechá se smrtelným zraněním přivázat na koně, aby Maury alespoň vystrašila. United i tak dostali dva údery, které znamenaly konec nadějí...

„Nemůžu uvěřit tomu, že ho Ferguson nevystřídal. Riskoval jeho kariéru,“ kroutil hravou Marco van Basten, který sám musel ukončit aktivní činnost po opakujících se zraněních kotníku. „Lidé si myslí, že zápas proti United obrátilo vyloučení Rafaela.

Jenže oni hráli v deseti i většinu prvního poločasu. Rooney postával a kou

Sir Alex Ferguson se zlobil na hráče Bayernu. Vyloučili nám hráče, řekl.Foto ČTK/AP
kal, jak hra plyne kolem něj – to nebyl on,“ rozčiloval se Van Basten.

Ferguson touží po tom, aby přinesl na Old Trafford rekordní devatenáctý titul v Premier League (teď jich United mají stejně s Liverpoolem – 18), a aby vyrovnal rekord Boba Paisleyho, jediného trenéra, který triumfoval třikrát v Lize mistrů nebo PMEZ. Ani jedno z toho se mu v této sezoně nejspíš nepodaří – a v osmašedesátiletém Skotovi narůstá frustrace.

„Typičtí Němci!“ opřel se do hráčů Bayernu, kteří podle něj donutili rozhodčího Nicolu Rizzoliho vyloučit v odvetě Rafaela. Po remíze na Ewood Parku s Blackburnem zase zmínil špatný stav trávníku. Čím dál častěji (například po prohře s Chelsea) jsou terčem jeho útoků rozhodčí.

Ferguson má svázané ruce kvůli snižující se kvalitě týmu. To mu ve vší nahotě ukázal zápas v Blackburnu, kde poslal do útoku dvojici Dimitar Berbatov–Federico Macheda, a ta byla naprosto bezzubá.

Po této sezoně se s jeho koncem na lavičce United počítat nedá – sám by odešel, jedině kdyby splnil jeden ze svých velkých cílů, a na odvolání je jeho čtyřiadvacet let budovaná pozice stále ještě příliš silná.

Krušný konec tohoto ročníku však ukazuje, že ani v tom dalším nečeká vládce Old Traffordu procházka růžovou zahradou. Završí svoje panování jako poražený?

V příloze EUROFOTBAL také najdete:

Petr Urban hodnotí malířské umění hvězd Premier League: Gerrard umí!

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud