15. srpna 2023 • 19:12

Hotovo! Neymar míří do Saúdské Arábie, Al Hilál chce i jeho spoluhráče

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký exodus do Saúdské Arábie pokračuje. Cristiana Ronalda do arabského světa následovali už Karim Benzema, Rijád Mahríz, Sadio Mané a teď i Neymar. Brazilská superhvězda v neděli na úvod Ligue 1 chyběla údajně kvůli nemoci, skutečným důvodem ale zřejmě bude přesun do Rijádu. Klub Al Hilál za něj má podle zdrojů Le Parisien zaplatit 90 milionů eur, v přepočtu přes dvě miliardy korun.



Kdo další je k dispozici? Zdroje jsou. Taktika, kterou saúdské kluby nabírají obrovská fotbalová jména, zabrala na další velkou rybu. PSG po odchodu Lionela Messiho pokračují v rozpouštění své obdoby „Galácticos“ a Neymar dostal v posledních týdnech od nového kouče Pařížanů jasný signál, že je pro tým nepotřebný a může se ohlížet jinde.

A vysoké nároky nejdražšího hráče světa nejsou pro Al Hilál problém. V úterý se dopekly detaily a Brazilec prošel i zdravotní prohlídkou. „Jsem tady, v Saúdské Arábii. A jsem hráčem al-Hilálu,“ vzkázal Neymar v krátkém videu na klubovém kanálu sociální sítě X, dříve twitteru.

Francouzský klub má za druhý článek svého velkolepého útočného trojzubce MNM inkasovat 90 milionů eur (2,16 miliardy korun), s bonusy se částka může zvýšit a třeba i zaokrouhlit na 100. I tak ale půjde o necelou polovinu toho, co za něj před lety poslal do Barcelony. Za tu dobu stihl ve 173 zápasech dát 118 gólů a přidat téměř osmdesát asistencí.

Francouzský titul je pro PSG téměř povinnost a Neymar ho slavil pětkrát. Ale vysněný triumf v Lize mistrů? Kdepak, pouze jedno prohrané finále. Tady Brazilec odchází od nedokončené práce.

„Nikdy není jednoduché se rozloučit s tak skvělým hráčem. Neymar je jedním z nejlepších fotbalistů na světě a za posledních šest let udělal pro náš klub mnoho. Nikdy nezapomenu na den, kdy k nám přišel, navždy zůstane součástí klubové historie,“ uvedl prezident PSG Násir Chelajfí v prohlášení na klubovém webu.

Podmínky v Rijádu ale bude mít fantastické. Podle Le Parisien bude v každém roce dvouletého kontraktu brát 100 milionů eur, brazilská média dokonce operují s částkou 160 milionů eur ročně, To je balík, kterým by překonal i Cristiana Ronalda v konkurenčním Al Nassru.

Al Hilál chce z Paříže i dalšího hráče. Záložník Marco Verratti měl po více než deseti letech souhlasit s nabídkou platu 17 až 20 milionů eur ročně, třikrát víc, než bral doposud ve Francii. Dosavadní klub ale odmítl odstupné 30 milionů eur jako směšné. Takže pokud Saúdové o mistra Evropy skutečně stojí, budou muset přitlačit.

Naťukávat měli i Kyliana Mbappého s nabídkou na 300 milionů eur, čímž by z něj udělali nejdražšího hráče historie. Francouz se s nimi ale podle pařížských zdrojů odmítl sejít.

I kdyby Verrattiho přestup nedopadl, čistě arabského prostředí v novém působišti se Neymar obávat nemusí. Do Al Hilálu během posledního roku přišli Ruben Neves z Wolverhamtonu, Sergej Milinkovič-Savič z Lazia Řím či Malcom ze Zenitu Petrohrad. A jako trenér také Portugalec Jorge Jesus. Ten kdysi o svém novém svěřenci prohlásil, že „by mohl být nejlepší na světě, pokud by měl mentalitu Cristiana Ronalda“. S CR7 by se mohli jako soupeři potkat na konci listopadu.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud