17. února 2015 • 12:52

Nejsem rasista, ale je tu příliš hráčů tmavé pleti, šokoval Itálii Sacchi

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Itálie je na nohou. Šokoval ji výrok někdejšího trenéra reprezentace či AC Milán Arriga Sacchiho. „V italských mládežnických týmech je příliš hráčů tmavé pleti,“ prohlásil na ceremoniálu v Pistoii a jedním dechem dodal: „Ale nejsem rasista. Stačí se podívat na moji trenérskou kariéru,“ dodává pro list Tuttosport a odkazuje na svou spolupráci například s Frankem Rijkaardem.



Sacchi prý dospěl ke zmíněnému názoru při sledování tradičního mládežnického turnaje ve Viareggiu. „Mám pocit, že tady máme hodně hráčů tmavé pleti a to i v mládežnických týmech,“ vyhlásil známý trenér. „Itálie tím ztrácí hrdost a důstojnost. Přece není možné, aby měly naše týmy patnáct hráčů z ciziny,“ kroutil hlavou.

Sacchi se později pokusil vysvětlit své poznámky, aby se bránil obvinění z rasismu. „Jenom jste mě špatně pochopili, opravdu nejsem rasista,“ dušoval se.

Prý si sestavu týmu prostě jen představoval jinak. „Pohled do historie mluví sama za sebe. Vždycky jsem trénoval skvělé hráče a byli všech barev pleti. Je jedno, zda to bylo v AC Milán, nebo při mém působení v Madridu,“ dodal. „Jen mi přišlo, že tím počtem cizinců ztrácíme naši národní hrdost a identitu.“

Z velkého fotbalu nyní osmašedesátiletý Sacchi odešel v roce 2005, kdy byl ředitelem v Realu Madrid. Na klubové úrovni dosáhl největších úspěchů na lavičce AC Milán, kde získal sedm trofejí. Později trénoval národní tým Itálie v letech 1991 až 1996 a postoupil s ním do finále MS.

Italská liga je známá tím, že fanoušci řady klubů často hrubě urážejí hráče tmavé pleti. Terčem rasistů byli třeba Mario Balotelli, Kevin-Prince Boateng či Kevin Constant. Například Kevin Prince Boateng při přátelském utkání v roce 2013 odešel kvůli rasistickým urážkám ze hřiště.

Sacchiho komentáře odsoudily na sociálních sítích i některé fotbalové osobnosti. "Italský fotbal má ve vedení příliš mnoho ignorantů, proto jsme v pr... Stydím se být Italem, když slyším Sacchiho prohlášení," napsal Mino Raiola, agent Balotelliho nebo Zlatana Ibrahimovice. "V italském fotbale je příliš mnoho rasistů," uvedl bývalý anglický reprezentant a nyní televizní expert Gary Lineker.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud