14. května 2017 • 13:40

Italský zázrak SPAL! Věčně krachující klub míří za hvězdami do Serie A

Autor: Erik Krajdl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak tohle je obrovská senzace! Italský klub SPAL si v příští sezoně zahraje Serii A. O kom je vůbec řeč? Societa Polisportiva Ars et Labor (neboli SPAL) je název fotbalového týmu ze severní Itálie, který k překvapení všech postoupil do nejvyšší soutěže. Klub, který byl postrachem všech investorů, se i přes sobotní prohru 2:1 na půdě Ternany raduje z postupu, protože padlo i třetí Frosinone, které už ho kolo před koncem se čtyřbodovou ztrátou nemůže dohnat. Co dalšího se dá říct o zázraku z města Ferrara?



Psal se květen 1968, hrálo se poslední prvoligové kolo. Výstřední záložník Juventusu Gianfranco Zigoni vstřelil jediný gól utkání, který znamenal sestup SPALu ze Serie A. Od té doby potkal klub ústup ze slávy a stihl dokonce třikrát zbankrotovat.

Uběhlo téměř půl století a Zigoniho syn Gianmarco je jednou z klíčových postav současného klubu SPAL za jízdou do Serie A. „Tohle neočekával nikdo, ani ti nejoptimističtější fanoušci,“ řekl o postupu do nejvyšší soutěže italský novinář Mauro Malaguti.

Ale co je na tom tak neuvěřitelného?

Vzrůst klubu je obdivuhodný. Pokud vezmete v potaz, že SPAL byl ještě v roce 2013 kousek od dalšího krachu, je to opravdu téměř zázrak. Pro celek ze severní Itálie by byl další bankrot obrovskou katastrofou, protože je jedním z nejstarších v Itálii.

Mužstvo působilo celkem 21 sezon v Serii A, nejlépe skončilo páté v roce 1960. SPAL se zároveň mohl pyšnit tím, že vychoval talentovaného záložníka Fabia Capella, později veleúspěšného trenéra.

Po sestupu ze Serie A a smrti prezidenta Paoly Mazza se tým plácal až donedávna mezi druhou a čtvrtou ligou. Pokud tedy zrovna nezbankrotoval, což se mu „povedlo“ celkem třikrát mezi lety 2005 až 2013.

Zatím posledním zlomem byl právě rok 2013. V létě uzavřel majitel Roberto Benasciutti smlouvu s rodinou Colombariniů o sloučení týmů SPAL a Giacomense. Benasciutti pozměnil jméno celku na SPAL 2013 s cílem pokračovat v historii klubu. Stejně tak zůstalo zázemí ve Ferraře.

Walter Mattioli, který vedl dlouhých 25 let malý klub z Giacomense, se náhle stal prezidentem SPALu. Pro celoživotního fanouška „modrobílých“ to byl splněný sen. Ihned jmenoval bývalého hráče ze sloučeného týmu Davida Vagnatiho jako sportovního ředitele, což se ukázalo jako skvělá volba.

Dvojice pracuje v dokonalém souladu s majiteli a rodinou Colombariniových, která poskytla nemalé investice. Společně se ujistili, že nebudou opakovat chyby svých předchůdců. „Odpřisáhli jsme si, že klub už nečekají žádné finanční problémy, žádné skandály, žádná další bídná období. Už nikdy,“ slíbil Mattioli.

Z jednoho z nejhůře vedených klubů v Itálii se rázem stal naprostý opak. Také výsledky týmu byly vynikající, zvláště poté, co v prosinci roku 2014 přišel nový trenér Leonardo Semplici. Zarputilý fanoušek Fiorentiny předtím trénoval akademii „fialek“ nebo druholigovou Pisu. Ve svém prvním roce dotáhl SPAL do druhé ligy.

VIDEO | Podívejte se na oslavy SPALu postupu do druhé ligy

Semplici znamená v italštině „jednoduchý,“ ale jeho taktika je chytrá a efektivní. Trenér, který miluje aktivní fotbal a svým přístupem připomíná Leonarda Jardima z Monaka, praktikuje útočný systém 3-5-2, kterým si dokázal získat kabinu.

Mnoho hráčů naplňuje v severoitalském celku svůj potenciál na maximum. Například dvacetiletý brankář Alex Meret byl v březnu překvapivě povolán do seniorské reprezentace Itálie, čímž se stal prvním hráčem SPALu od počátku 50. let, kterému se to podařilo.

Za špičkového stopera je už ve dvaceti letech považován Kevin Bonifazi, kterého si SPAL půjčil z Turína FC. Největší úspěch u fanoušků má Manuel Lazzari, který od svého příchodu z Giacomense v roce 2012 maká na dvě stě procent.

Očekávání klubu byla na začátku sezony skromná, zvláště poté, co SPAL vyhrál jediný z prvních šesti zápasů. Jenže od října tým šlape jeho hodinky a na domácí zápasy je téměř nemožné zakoupit vstupenky.

Stařičký stadion Paolo Mazza ve Ferraře z roku 1928 má kapacitu pouze 8500 diváků. Dvě hlavní tribuny mají být přes léto rekonstruovány, což bude zásadní krok k tomu, aby SPALu bylo dovoleno hostit zápasy Serie A na domácí půdě.

Postup do nejvyšší soutěže se zdál být také jediný způsob, jak udržet trenéra Sempliciho, který je sledován řadou velkých klubů. Spojován byl například s Neapolí jako náhrada za Maurizia Sarriho, otevřené dveře má návratu do Fiorentiny.

Práce Davida Vagnatiho také nezůstala bez povšimnutí, ale ten se rozhodl zůstat věrný „svému“ milovanému projektu. „Je normální, že naše vedení přitahuje zájem, protože to děláme dobře. Je velká šance, že s námi bude pokračovat v Serii A, ale bylo by komplikovanější, pokud bychom nepostoupili,“ uvedl ještě před postupem majitel Colombarini na adresu Sempliciho.

V klubu si zkrátka všechno sedlo, což vědí i fanoušci, kteří doufají, že svatá trojice Mattioli, Vagnati a Semplici zůstane další roky a společně zažijí fotbalovou pohádku v Serii A.

Rodinné zázemí a soudržnost potvrdil i fanoušek a novinář Mauro Malaguti. „Ve Ferraře nejdeme jen tak na stadion. My chodíme do SPALu. Ten tým je pro nás všechno,“ prozradil žurnalista.

Už v příští sezoně budou „chodit do SPALu“ v Serii A.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud