27. listopadu 2021 • 11:36

Černý pátek Juventusu! V podezření i Nedvěd, policie v sídle klubu

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Speciální jednotka italské finanční policie vtrhla do sídla Juventusu. V rámci vyšetřování předních funkcionářů „bianconeri“, včetně Pavla Nedvěda, byly zabaveny účetní materiály z let 2018 až 2021 týkající se 42 přestupů, u nichž mělo dojít k machinaci s 50 miliony eur. „V současné chvíli zkoumáme několik přestupů, které vykazují znaky trestné činnosti,“ stojí v prohlášení turínského státního zastupitelství.



Tak tato sezona je pro Juventus zlým snem. V lize se souží až na osmé příčce a po letním odchodu Cristiana Ronalda mu nyní hrozí, že přijde i o své vedení! V rámci vyšetřování, které simultánně vede Italská fotbalová federace a italské státní zastupitelství, jsou totiž hlavními podezřelými Andrea Agnelli, vlastník koncernu Fiat a většiny akcií klubu, Pavel Nedvěd, viceprezident Juve a Fabio Paratici, bývalý sportovní ředitel, jenž od léta působí v Tottenhamu.  

Akce nazvaná „Prisma“ započala již v květnu tohoto roku a jejím cílem je rozkrýt machinace italských klubů s přestupovými částkami, kdy týmy měly účetně vykázat jiný příjem, než jaký skutečně obdržely. Na Apeninském poloostrově mělo dojít až k 62 takovým transferům, z nichž se 42 týkalo právě Juventusu.

Největší pozornost pak budí výměna záložníka Miralema Pjaniče za barcelonského Arthura z léta minulého roku.

Takovéto falšování účetnictví je v Itálii nejen trestným činem, za nějž potenciálně hrozí i vězení, ale především jde o porušení řádu Italské fotbalové federace. Pokud by se tedy podezření prokázalo, hrozila by „staré dámě“ v nejmírnějším případě pokuta. V tom nejtvrdším až vyloučení ze Serie A.

Tento nejhorší možný scénář by tedy značně připomínal korupční skandál z roku 2006, kdy byly Juventusu odebrány dva tituly a administrativně sestoupil do Serie B, kterou obratem vyhrál a vrátil se ihned mezi špičku.

Této sportovní tragédie se ovšem prezident klubu, Andrea Agnelli, vůbec nebojí: „Jsme maximálně klidní. Se všemi orgány absolutně spolupracujeme a jsme jim plně nápomocní. Žádného trestu se neobáváme.“

Za velice podobné prohřešky bylo Chievo Verona v roce 2018 potrestáno odečtem tří bodů, jestli se provinili i v turínském celku, a případně jak moc, zjistíme v následujících týdnech.

Nedvěd o projektu Superliga: Pořád si myslíme, že je to správná cesta
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud